Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj na obálke magazínu Time. FOTO: Time
StoryEditor

Magazín Time označil za osobnosť roka 2022 ukrajinského prezidenta Zelenského

07.12.2022, 15:34
Autor:
ČTKČTK

Symbolicky zmienili aj nezlomného ducha ukrajinského národa.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stal osobnosťou tohto roka podľa časopisu Time. Ukrajina od februára čelí ruskej invázii a Zelenskyj, ktorý na čele krajiny stojí od roku 2019, je odvtedy symbolom ukrajinského odporu. Magazín pri ocenení symbolicky spomenul aj na nezlomného ducha Ukrajiny.

"Tohtoročná voľba bola najjednoznačnejšia, akú pamätáme. Či v nás bitka o Ukrajinu vzbudzuje nádej alebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svet takým spôsobom, aký sme nevideli už desiatky rokov," napísal časopis.

image

HN24: Zelenskyj navštívil mesto Sloviansk

Time za osudové označuje Zelenského rozhodnutie neutiecť po začiatku ruskej invázie z Kyjeva, ale zostať v ukrajinskej metropole. Ukázalo to podľa neho jednotu ukrajinskej vlády i Ukrajincov, už od prvého krátkeho videa zverejneného na sociálnych sieťach 25. decembra, deň po vpáde ruských vojsk. Odvtedy Zelenskyj cez každodenné videoprejavy a v nespočte videoprejavov od európskych parlamentov po odovzdávaní hudobných cien Grammy neustále všetkým pripomínal, že Rusko útočí na jeho krajinu, píše Time.

Minulý rok sa osobnosťou roka podľa Time stal podnikateľ a miliardár Elon Musk. Toho za osobnosť roka vlani vybral aj britský list Financial Times, ktorý tento rok označil tiež Zelenského. Ukrajinský prezident dokázal podľa listu presvedčiť zahraničných spojencov, aby prevzali obrovské vojnové náklady a ponúkli Kyjevu cestu k členstvu v Európskej únii.

Ukrajinský prezident a bývalý populárny herec a zabávač a podnikateľ Zelenskyj sa najvyššej štátnej funkcie ujal v máji 2019. Hneď po svojom nástupe do funkcie označil za svoju hlavnú prioritu zastavenie bojov na východe Ukrajiny, kde proti sebe bojovali už od roku 2014 ukrajinská armáda a proruskí separatisti podporovaní Moskvou.

image

Z ruského zajatia sa dosiaľ vrátilo viac ako 1300 Ukrajincov, tvrdí Zelenskyj. Výmeny pokračujú

Od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine strmo vzrástla Zelenského popularita na Ukrajine aj v zahraničí. V Kyjeve už prijal množstvo svetových politikov, na ktorých apeluje, aby ešte viac sprísnili protiruské sankcie.

Zelenskyj sa narodil 25. januára 1978 v židovskej rodine v priemyselnom meste Kryvyj Rih. V rodnom meste vyštudoval právo, ktorému sa nikdy nevenoval. V roku 2003 vybudoval televíznu spoločnosť Kvartal 95, v rámci svojej hereckej kariéry sa objavil v niekoľkých filmoch a preslávil sa aj víťazstvom v ukrajinskej verzii súťaže StarDance... keď hviezdy tancujú alebo ako dabér filmového medviedka Paddingtona. V komediálnom seriáli Sluha národa hral učiteľov histórie, ktorý sa stane ukrajinským prezidentom. Po seriáli pomenoval aj svoju politickú stranu.

01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:55