Posádka je tvorená najmä umelcami, ktorých môže výlet inšpirovať pri tvorbe. Išlo by tak o prínos pre celú spoločnosť. FOTO: Reuters
StoryEditor

Český umelec Yemi A.D. sa pozrie k Mesiacu, vybral si ho japonský miliardár

09.12.2022, 13:04
Autor:
ČTKČTK
  • Členovia posádky boli starostlivo vybraní, podstúpili komplexné rozhovory.
  • Pôjde o prvý let na obežnú dráhu Mesiaca od ukončenia amerického programu Apollo.
  • Celá misia by mala trvať osem dní.

Český umelec Yemi A.D. sa dostal do posádky historicky prvého civilného letu k Mesiacu s názvom dearMoon. Vybral ho japonský miliardár Maezawa, ktorý kúpil všetky miesta v rakete SpaceX. Yemi tak bude druhým Čechom, ktorý sa spolu s miliardárom a ďalšími členmi posádky pozrie do vesmíru.

Takto umelec vyjadril svoju radosť a vďaku na Twitteri:

Na projekte dearMoon sa pracuje už od roku 2018. Jusaku Maezawa sa vlani stal prvým japonským civilistom, ktorý navštívil Medzinárodnú vesmírnu stanicu, keď využil kozmickú loď Sojuz.

image

Misiu Artemis I prvýkrát riadila žena, konečne úspešne odštartovala a kapsula Orion už mieri k Mesiacu

Podľa Yemiho projekt dearMoon myšlienkovo a tematicky odkazuje na mentálny aj fyzický pohyb a slobodu človeka, jeho limity aj prekračovanie hraníc planéty Zeme ako súčasti vesmíru. Dokazuje to ním založené, dnes už celosvetové hnutie Moonshot Platform, ktoré v novembri vyvrcholilo v New Yorku vyhlásením cien pre najlepších mladých inovátorov, ktorých projekty majú pozitívny sociálny vplyv na spoločnosť.

Projekt vzbudil mimoriadny ohlas, záujem o spoluprácu s Yemim prejavil starosta New Yorku Eric Adams a vyslovil aj ponuku vystúpiť s projektom na pôde OSN. A k zemskej i spoločenskej gravitácii odkazovala aj inscenácia s názvom Bohemian Gravity, ktorú Yemi ako debutujúci autor a choreograf uviedol tento rok na jar na javisku Národného divadla v Prahe.

Osem pasažierov a dvaja náhradníci

Cesty k Mesiacu sa spolu s miliardárom Maezawom zúčastnia aj DJ Steve Aoki, ktorý je taktiež zakladateľom vydavateľstva Dim Mak Records alebo hviezda K-popu T.O.P. Ďalšími členmi posádky budú írska fotografka Rhiannon Adamová, americký youtuber zameraný na vedu Tim Dodd či indický herec Dev Džoši. Okrem ôsmich členov posádky boli oznámení aj dvaja náhradníci.

Maezawa oslovil všetky talentované osobnosti naprieč kontinentmi, ktorí by účasť v tejto unikátnej misii mohli zúročiť a prostredníctvom svojej tvorby napomohli rozvoju ľudskej spoločnosti. Členovia posádky boli vybraní z približne milióna uchádzačov z 249 krajín sveta. Náklady spojené s týždennou okružnou cestou bude hradiť Maezawa.

„Viedol som komplexné rozhovory s každým z kandidátov, pýtal sa na ich detstvo aj na to, prečo snívajú o lete do vesmíru, a tiež, ako túto skúsenosť využijú. Sú neobyčajné osobnosti, ktorým nechýba úsmev na tvári,“ popísal priebeh výberu Maezawa. Všetci vybraní účastníci misie museli prejsť celým radom psychologických a zdravotných testov a prehliadok.

Misia na palube vesmírnej lode SpaceX je naplánovaná na osem dní od štartu po návrat na Zem, vrátane troch dní krúženia okolo Mesiaca vo vzdialenosti do 200 kilometrov od mesačného povrchu.

Test kozmickej lode

Aj keď bol let naplánovaný na rok 2023, čelí oneskoreniu kvôli prebiehajúcim testom kozmickej lode a jej rakiet. Pokiaľ sa však podarí všetko podľa plánov, na obežnú dráhu Mesiaca by sa pozreli prví ľudia od 70. rokov minulého storočia, keď Spojené štáty skončili s vesmírnym programom Apollo.

image

Manželská posteľ a papuče. Musk premenil konferenčné miestnosti na spálne pre zamestnancov

Na ceste sa Maezawa dohodol s Elonom Muskom v roku 2018. Spomenul, že bude prvým platiacim človekom, ktorý s firmou SpaceX obletí Mesiac. Koľko peňazí japonský podnikateľ za cestu zaplatil, zverejnené nebolo.

Maezawa zbohatol na predaji módy, keď spustil najväčší japonský internetový obchod s módou Zozotown. V roku 2019 rezignoval na funkciu generálneho riaditeľa spoločnosti Zozo Inc., aby sa mohol venovať cestovaniu do vesmíru, píše agentúra AP. Časopis Forbes odhaduje jeho majetok na 1,9 miliardy dolárov.

Do vesmíru sa pozrú:

  • Yemi A.D. (Česká republika), choreograf, herec, výtvarný umelec
  • Rhiannon Adam (Írsko), fotografka a umelkyňa
  • Steve Aoki (USA), hudobný producent, umelec, módny návrhár a podnikateľ
  • Tim Dodd (USA), obsahový tvorca, fotograf, kameraman a hudobník, majiteľ YouTube kanálu Everyday Astronaut
  • Brendan Hall (USA), dokumentarista rozprávajúci príbehy zo sveta prírody i mimo neho
  • Karim Iliya (Veľká Británia), fotograf a filmár pôsobiaci na Islande a na Havaji
  • Choi Seung Hyun (Južná Kórea), spevák, skladateľ a herec
01 - Modified: 2023-05-09 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zahraj sa na boha a zhoď asteroid kdekoľvek na svete. Umožní ti to tento unikátny webový simulátor 02 - Modified: 2022-11-30 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovák vytvoril najväčšie dielo z plexiskla na svete. Bolo pre film Stanleyho Kubricka, nakoniec ho daroval Alžbete II. 03 - Modified: 2022-11-24 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odvrátená strana sovietskeho vesmírneho programu. Kozmonaut umieral v ukrutných bolestiach, nehodu chceli ututlať 04 - Modified: 2022-11-30 21:35:43 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj pozval Muska na Ukrajinu, aby sa pozrel na škody spôsobené Ruskom
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 02 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 04 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 05 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:16