Ukrajinskí vojaci bežia na pomoc obyvateľom horiacej obytnej budovy po ruskom útoku v meste Bachmut na Donbase. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina vylúčila prímerie počas vianočných sviatkov, nepoložia zbrane kým Rusi neodídu

15.12.2022, 17:59
Autor:
TASRTASR

Zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Hromov povedal, že zo strany Kyjeva dôjde k úplnému pokoju zbraní až vtedy, keď na území Ukrajiny nebudú nijaké ruské okupačné sily.

Zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Olexij Hromov na štvrtkovej tlačovej konferencii vylúčil, že by v období nového roku a pravoslávnych vianočných sviatkov malo nastať medzi Kyjevom a Moskvou prímerie. Správa pochádza z agentúry DPA.

Hromov povedal, že zo strany Kyjeva dôjde k úplnému pokoju zbraní až vtedy, keď na území Ukrajiny nebudú nijaké ruské okupačné sily. Zároveň poznamenal, že situácia na fronte sa v týchto dňoch "podstatne nezmenila".

Rusko je podľa neho pripravené na dlhé trvanie vojny a naďalej chce ovládnuť celú Ukrajinu a zabrániť jej v integrácii do euroatlantických štruktúr. "Kremeľ... sa snaží tento konflikt zmeniť na dlhotrvajúcu ozbrojenú konfrontáciu," cituje Hromova agentúra Reuters.

image

Briti si vybavujú účty s Putinom. Ich elitné jednotky bojovali v rozhodujúcom momente vojny pri Kyjeve

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu uviedol, že Moskva nedostala od Kyjeva žiadne návrhy na zastavenie bojov na Ukrajine počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia. Kremeľ už v utorok odmietol žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk.  

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová tiež varovala, že svet by nemal poľaviť ani vzhľadom na isté neúspechy ruských síl, pretože "konečným cieľom Ruskej federácie je ovládnuť celú Ukrajinu".

image

Rusko malo rekordnú úrodu obilia, a to aj z okupovanej Ukrajiny. Moskva čelí obvineniam z krádeže

Hromov ďalej upozornil, že Moskva v Bielorusku uskutočňuje výcvik ďalších posíl a presunula tam svoje vojenské lietadlá. Podľa Hromova to znamená, že nepriateľ sa pripravuje na možnosť uskutočniť odtiaľ vzdušné útoky na územie Ukrajiny. Konštatoval však, že pravdepodobnosť ruského útoku na Ukrajinu z územia Bieloruska "zostáva nízka".

Ukrajinská armáda uviedla, že Moskva sa momentálne zameriava hlavne na východoukrajinské mestá Bachmut a Avdijivka, avšak ruské sily ostreľujú každý deň aj Cherson, kam ukrajinská armáda vstúpila v novembri, a to v snahe posilniť pozície v Záporožskej oblasti na juhovýchode. "(Rusi) chápu, že ak teraz neposunú front, bude pre nich táto zima katastrofou," povedal šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Podľa Hromova ukrajinské jednotky postúpili v Luhanskej oblasti približne jeden a pol kilometra smerom k mestu Kreminna.

01 - Modified: 2022-12-19 11:22:39 - Feat.: 1 - Title: Briti si vybavujú účty s Putinom. Ich elitné jednotky bojovali v rozhodujúcom momente vojny pri Kyjeve 02 - Modified: 2022-12-15 08:29:11 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina podnikla na Doneck najväčší útok od roku 2014, tvrdí Rusmi dosadený starosta 03 - Modified: 2022-12-14 18:54:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko malo rekordnú úrodu obilia, a to aj z okupovanej Ukrajiny. Moskva čelí obvineniam z krádeže
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:34