Hasiči hasia požiar v budove poškodenej pri ruskom raketovom útoku v Kryvom Rihu. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Rusko v piatok na Ukrajinu vypálilo celkom 98 riadených striel, uviedla armáda

17.12.2022, 08:31
17.12.2022, 08:44
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské ozbrojené sily za uplynulý deň odrazili nepriateľské útoky pri viac ako 20 obciach vrátane Bachmutu.

Ruská invázna armáda vystrelila v piatok na ukrajinskú civilnú a energetickú infraštruktúru celkom 98 riadených striel, uviedol vo svojej rannej zvodke ukrajinský generálny štáb. Invázne vojsko podľa neho aj v 65 prípadoch pálilo zo salvových raketometov.

Ukrajinské ozbrojené sily za uplynulý deň odrazili nepriateľské útoky pri viac ako 20 obciach vrátane Bachmutu, napísalo velenie ukrajinskej armády.

Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že obrancovia odrazili ruské útoky pri obciach Ploščanka, Červonopopivka a Bielohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. A tiež pri Bachmute, Opytne, Zelenopillji, Andrijivke, Marjinke, Pobedách a Novomychajlivke v susednej Doneckej oblasti.

"Nepriateľ presúva niektoré jednotky a sťahuje časť svojich vojakov z Kachovky a Novej Kachovky v Chersonskej oblasti smerom k (obci) Nyžni Sirohozy," uvádza ďalej ukrajinský generálny štáb. "Medzi miestnymi obyvateľmi ruskí vojaci šíria informáciu, že ruské vojsko Kachovku opustí do konca roka a preto lojálnym obyvateľom ponúkajú presun na dočasne okupovaný Krym," podotklo velenie ukrajinských ozbrojených síl.

Tvrdenie znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach ihneď overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajina v piatok čelila ďalšiemu rozsiahlemu ruskému vzdušnému útoku na svoju infraštruktúru. Explózie otriasli podľa ukrajinských úradov Kyjevom aj ďalšími mestami. Výpadky v dodávkach elektriny a vody kvôli tomu postihli množstvo miest vrátane Charkovskej oblasti. Ukrajinci preto aj dnes pracujú na obnovení dodávok elektriny, píše agentúra AFP.

"Naši technici a opravárske čaty začali pracovať už počas vzdušného poplachu a robia všetko pre to, aby obnovili výrobu a dodávky elektriny. Chce to čas. Ale urobí sa to," povedal prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý podľa portálu Ukrajinska pravda tiež vyhlásil, že Rusi majú dostatok rakiet na ešte niekoľko takto rozsiahlych vzdušných útokov. Nič to však podľa neho nezmení na rozložení síl vo vojne, ktorú rozpútala Moskva vo februári tohto roku.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že metro v meste už zase slúži svojmu pôvodnému účelu po tom, čo sa v ňom v piatok prevádzka vlakov kvôli vzdušným útokom zastavila a jeho podzemné časti sa premenili na kryty. Všetci obyvatelia Kyjeva podľa neho už majú aj dodávky vody. V polovici mesta bolo obnovené vykurovanie a v dvoch tretinách dodávky elektriny, informoval Kličko na telegrame, kde zároveň upozornil na pokračujúci nedostatok elektriny a núdzové odstávky.

Agentúra Ukrinform s odvolaním sa na šéfa Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka medzitým napísala, že v troskách domu v meste Kryvyj Rih, ktorý zasiahla ruská strela, sa našlo telo rok a pol starého chlapca. Celkom tak ruský útok v tomto meste zabil štyroch ľudí - 66-ročnú ženu a mladý pár s ich malým synom, poznamenal Ukrinform. Ďalší ľudia vrátane detí utrpeli zranenia. Štyroch zranených hlási vedenie Kyjevskej oblasti.

01 - Modified: 2024-04-11 20:16:27 - Feat.: - Title: Tusk vyzval Európsku úniu, aby pomohla krajinám susediacim s Ukrajinou ovplyvneným vojnou 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-11 18:58:54 - Feat.: - Title: Rozhovory o Ukrajine bez Ruska nemajú zmysel, reaguje Kremeľ konferenciu vo Švajčiarsku 04 - Modified: 2024-04-11 18:27:42 - Feat.: - Title: Ukrajine prakticky došli strely k systémom Iris-T aj Patriot, tvrdí novinár Bildu 05 - Modified: 2024-04-11 18:20:40 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Dudu nemá systém Patriot, ktorý by mohlo dať Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. apríl 2024 03:17