Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s vojenským vedením, ktoré dohliada na ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine v sobotu 17. decembra 2022. FOTO: TASR/AP 
StoryEditor

Návšteva veliteľstva? Kremeľ sa snaží vylepšiť Putinov obraz v spoločnosti, myslia si analytici

18.12.2022, 15:46
Autor:
ČTKČTK

Inštitút pre štúdium vojny si tiež myslí, že Kremeľ sa pravdepodobne snaží tiež rehabilitovať obraz ruského ministerstva obrany v reakcii na kritiku jeho osoby zo strany provojnových kruhov.

Kremeľ sa sobotňajšou informáciou o návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina na veliteľstve ruských síl zapojených do invázie na Ukrajine pravdepodobne snaží vykresliť šéfa Kremľa ako schopného vojnového vodcu a rehabilitovať obraz ruského ministerstva obrany. Vo svojej poslednej analýze bojov na Ukrajine to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny ISW.

VIDEO: Alexander Duleba v HNtelevízii hovorí, že je možné, že toto bude posledná zima Vladimira Putina vo funkcii prezidenta:

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov ruským agentúram povedal, že jeho šéf strávil celý piatok na veliteľstve ruských síl. Vypočul si podľa neho správy o postupe špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva nazýva svoju útočnú vojnu voči susednej krajine, rokoval s veliteľmi a vyžiadal si od nich návrhy na ďalší postup ruskej armády.

"Kremeľ pravdepodobne rokovanie zverejnil, aby Putina prezentoval ako človeka, ktorý je dôkladne zapojený do plánovania a vedenia vojny na Ukrajine, a to po nedávnej mohutnej kritike jeho úlohy vo vedení vojnového úsilia zo strany ultranacionalistickej provojnovej komunity," píše ISW.

Kremeľ sa tak podľa tohto inštitútu pravdepodobne snaží tiež rehabilitovať obraz ruského ministerstva obrany v reakcii na jeho kritiku z provojnových kruhov.

image

Šojgu navštívil pozície ruskej armády na Ukrajine. Vojakom mal poďakovať za vzorný výkon služby

Ruské úrady pritom zverejnili zábery, ktoré sú podľa nich z rokovania a z ktorých vyplýva, že sa rokovania zúčastnili náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, minister obrany Sergej Šojgu a veliteľ ruských síl na Ukrajine Sergej Surovikin.

Inštitút pre štúdium vojny sa zároveň domnieva, že vzhľadom na to, že Rusko vo vojne s Ukrajinou nedosiahlo významné víťazstvo, tak sa Moskva takýmito spôsobmi snaží prezentovať obraz jednotného a funkčného vojenského velenia.

Kremeľ sa pravdepodobne pokúša rehabilitovať imidž ruského ministerstva obrany, aby vyvážil rastúci vplyv ultranacionalistických figúr - predovšetkým čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, šéfa súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina a ich paralelných vojenských štruktúr, myslí si ISW.

Kremeľ sa podľa neho bude pravdepodobne naďalej snažiť chrániť ministerstvo obrany pred kritikou a zároveň podporovať rastúci vplyv provojnových ultranacionalistov. "Toto úsilie je neudržateľné a pravdepodobne bude aj naďalej vyvolávať konflikt medzi ruským ministerstvom obrany a ultranacionalistickou provojnovou komunitou," píše americký inštitút.

image

Putin sa stretol s vojenským vedením, aby rokoval o stratégii na Ukrajine

Ruské tlačové agentúry medzitým v noci na dnes s odvolaním sa na ministerstvo obrany uviedli, že Šojgu navštívil ruských vojakov v zóne špeciálnej vojenskej operácie.

Podľa tlačovej správy rezortu obrany minister "podnikol prelet nad oblasťami rozmiestnenia vojsk a skontroloval popredné pozície ruských jednotiek", hovoril s ruskými vojakmi a vypočul si správy veliteľov o súčasnej situácii a činnosti jednotiek, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

01 - Modified: 2022-12-18 09:45:46 - Feat.: 1 - Title: Šojgu navštívil pozície ruskej armády na Ukrajine. Vojakom mal poďakovať za vzorný výkon služby 02 - Modified: 2022-12-18 06:09:35 - Feat.: 1 - Title: Trištvrte roka od prvého útoku. Sedem mýtov o Rusoch a Ukrajincoch, ktoré vyvrátila vojna 03 - Modified: 2022-12-17 17:17:15 - Feat.: 1 - Title: Existuje veľké nebezpečenstvo ďalšej eskalácie vojny na Ukrajine, varuje Scholz 04 - Modified: 2022-12-17 12:05:13 - Feat.: 1 - Title: Putin sa stretol s vojenským vedením, aby rokoval o stratégii na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:27