V pondelok pokračovalo súdne konanie s českým expremiérom a predsedom hnutia ANO Andrejom Babišom v dotačnej kauze Čapí hnízdo. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Babiš mladší trpí schizofréniou, je však schopný svedčiť, padlo na súde v kauze Čapí hnízdo

19.12.2022, 13:38
Autor:
TASRTASR

"Žiadny rodič na svete by toto nechcel zažiť. Zneužili môjho syna, aby ma zlikvidovali v politike a všetci to dobre vedia," hovoril emotívne so zvýšeným hlasom Babiš.

Andrej Babiš mladší trpí duševným ochorením paranoidnej schizofrénie, ktorá je aktuálne dobre liečená a jeho stav je stabilizovaný. Môže sa preto zúčastňovať na súdnom konaní. Konštatovala to psychiatrička Gabriela Leblová. Expremiér Babiš kritizoval, že výpovede znalkýň boli verejné. Vo svojej emotívnej reakcii sa rozplakal, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pred výsluchom dvoch znalkýň z odboru psychológie a psychiatrie, ktoré vyhotovili posudok zdravotného stavu Babišovho syna, požiadala obhajoba o vyňatie verejnosti. Súhlasil s tým aj štátny zástupca Jaroslav Šaroch, senát súdu však žiadosť zamietol.

Ako prvá vypovedala psychiatrička Gabriela Leblová. Potvrdila, že Andrej Babiš mladší trpí duševnou poruchou paranoidnej schizofrénie, ktorú mu diagnostikovali v v roku 2015. Posudzovaný Babiš mladší podľa jej slov vie, že má psychické ťažkosti, ale polemizuje s danou diagnózou, čo je podľa nej u pacientov tohto typu bežné. Po nej vypovedala psychologička Jindřiška Záhorská, ktorá sa zaoberala dôveryhodnosťou skúmaného a jeho vzťahu s otcom. "Neboli zistené žiadne znaky, ktoré by svedčili o prítomnosti halucinácií či bludov," povedala Záhorská.

image

Súd s Babišom v kauze Čapí hnízdo pokračuje, obhajoba chce predložiť nové posudky

Všeobecnú dôveryhodnosť Babiša mladšieho označila za zníženú s ohľadom na diagnostikované psychické ochorenie. Špecifická dôveryhodnosť, ktorá sa vzťahuje ku konkrétnemu prípadu, nie je podľa nej narušená. Vzťah k otcovi označila za ambivalentný s prevažujúcimi negatívnymi sklonmi.

"Vy ste za päť hodín toho zistila viac než ja za 39 rokov," reagoval na výpoveď psychologičky Babiš. Znalkyňa podľa neho hovorila veci, ktoré sú nepravdivé. "Žiadny rodič na svete by toto nechcel zažiť. Zneužili môjho syna, aby ma zlikvidovali v politike a všetci to dobre vedia," hovoril emotívne so zvýšeným hlasom Babiš.

image

Generál Pavel robí rovnaké chyby ako ja, tvrdí Mistrík. Čaputová podľa neho začína byť veľkým sklamaním

Sudca ho napomenul a povedal, že jeho správanie je krajne nevhodné. Expremiér potom opisoval jeho vzťah so synom. Uviedol, že bol skvelý otec a svojho syna poslal na najlepšie školy. "Zásadne sa ma to dotýka ako otca," povedal s tým, že je to preňho rodinná tragédia. Potom sa rozplakal. "Len jednu vetu. V politickom boji zneužívať deti súperov je najväčší hnus. Krásne Vianoce," povedal po skončení pojednávania Babiš novinárom.

Hovorca pražského Štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala novinárom povedal, že posudky sú kľúčovým dôkazom v tejto kauze. "Celkom jasne zaznel záver, že v tej špecifickej dôveryhodnosti, ktorá sa týka podávania informácií o tejto konkrétnej veci, neboli zistené žiadne nedostatky na strane Andreja Babiša mladšieho. Preto na tie informácie tak, ako boli podané, možno hľadieť ako na dôveryhodné," myslí si Cimbala.

image

Počty sú uzavreté. O post prezidenta zabojuje v Česku deväť kandidátov

O posudok k zdravotnému stavu Andreja Babiša mladšieho požiadala obhajoba na konci septembra, sudca Jan Šott sa rozhodol jej vyhovieť. Pojednávanie sa preto predĺžilo do decembra. Pre nové ekonomické posudky sa nasledujúce pojednávanie opäť odročilo na január.

01 - Modified: 2022-12-19 08:18:53 - Feat.: 1 - Title: Súd s Babišom v kauze Čapí hnízdo pokračuje, obhajoba chce predložiť nové posudky 02 - Modified: 2022-12-18 14:24:56 - Feat.: 1 - Title: V druhom kole českých prezidentských volieb by zvíťazila Danuše Nerudová, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2022-12-15 16:01:02 - Feat.: 1 - Title: Maďarská prezidentka: Počet nelegálnych pokusov prekročiť hranicu sa zdvojnásobil
01 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 02 - Modified: 2024-04-10 18:31:37 - Feat.: - Title: Podozrenie o podvode v kauze Čapí hnízdo dôkazy nepreukázali. Dôkazy neboli dostatočné 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:07