Mnohí Ukrajinci, ktorí chcú počas sviatkov navštíviť blízkych na druhej strane frontu, nemajú na výber. Ich cesta povedie cez Moskvu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Autobus s automatom na kávu je lepší ako žigulák na zamínovanej ceste. Za príbuznými cez nepriateľské územie

19.12.2022, 16:00
  • Ukrajinskí utečenci, ktorí našli azyl v rôznych európskych krajinách, sú odrezaní od blízkych, ktorí zostali na Ukrajine.
  • Väčšinu bezpečných ciest domov im odrezal bojový front.
  • Za rodinou na Ukrajinu zvyknú cestovať ruskými autobusmi cez Moskvu.
  • Na hraniciach musia neraz absolvovať dodatočné výsluchy, ktoré majú odhaliť prípadných ukrajinských diverzantov.

V Pobaltí je jedno z mála miest, kadiaľ sa do Ruska dostanú Ukrajinci aj Rusi. Najmä tí prví nemajú na výber. Ak chcú navštíviť príbuzných, od ktorých ich odrezala frontová línia, musia ísť cez ruské územie.

Na medzinárodnej autobusovej stanici v lotyšskej Rige padajú veľké chumáče snehu. Autobus mieriaci do Moskvy tu už mal byť. Má oneskorenie. Asi kvôli snehovej kalamite. Zhruba tridsiatka ľudí hypnotizuje tabuľu s lotyšským názvom pre ruskú metropolu.

Naledujúce video približuje situáciu v Chersone. Aj do tejto oblasti sa ukrajinskí utečenci najľahšie dostanú ruskou hromadnou dopravou:

Pred rokom by priestor vedľa nástupišťa číslo 2 bol plný netrpezlivých cestujúcich. Teraz tadiaľ pokojne prejde snehová fréza bez toho, aby sa zaviata batožina musela pohnúť z miesta.

Lotyšsko, rovnako ako ostatné pobaltské štáty, ale aj Poľsko a následne Česko, na svoje územie od tohtoročnej jesene nepúšťa Rusov so schengenskými vízami. Záujemcov o cestu do Ruska je menej. A farba ich pasov sa zmenila z ruskej červenej na ukrajinskú modrú.

image

Život v meste, na ktoré Rusi už mesiace brutálne útočia, sa zvráti počas sekundy. Prečo tam ľudia zostávajú?

občania Luhanskej ľudovej republiky

Po krátkej chvíli sa dovalí žltý dvojposchodový autobus.

Slečna s logom dopravnej spoločnosti na bunde a s doskami v ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:10