Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský súd nariadil zhabanie Deripaskovho hotelového komplexu. Miliardár kritizoval vojnu na Ukrajine

20.12.2022, 13:31
Autor:
ČTKČTK

Právny spor o pozemky medzi Deripaskom a vedecko-vzdelávacím zoskupením Sirius pod patronátom ruského prezidenta Vladimira Putina sa začal už pred februárovou inváziou Ruska na Ukrajinu.

Ruský súd nariadil zhabanie luxusného hotelového komplexu v Soči, ktorý patrí ruskému oligarchovi Olegovi Deripaskovi. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom dnes informoval list Financial Times, ktorý pripomenul, že miliardár predtým kritizoval vojnu Moskvy na Ukrajine.

Právny spor o pozemky medzi Deripaskom a vedecko-vzdelávacím zoskupením Sirius pod patronátom ruského prezidenta Vladimira Putina sa začal už pred februárovou inváziou Ruska na Ukrajinu, a zdanlivo tak nesúvisí s oligarchovou opatrnou kritikou Moskvy. Dve osoby oboznámené so situáciou však FT povedali, že súdnemu príkazu predchádzala žiadosť Kremľa, aby Deripaska vojnu prestal kritizovať.

image

Poľsko a Nemecko požiadali o dodávky ruskej ropy na budúci rok, tvrdí Transnefť

"Kremeľ ho požiadal, aby sa upokojil," uviedol jeden zo zdrojov blízkych Deripaskovi.

Štyridsaťpäťročný Deripaska je súčasťou skupiny oligarchov, ktorí ovládajú veľké časti ruského hospodárstva, najmä v energetike a obchode s komoditami. Kremeľ ich podnikanie nekladie prekážky pod podmienkou, že zostávajú stranou politiky. Pre svoje väzby na Kremeľ je Děripaska od roku 2018 na sankčnom zozname Spojených štátov, od apríla aj na zozname Európskej únie či Británie.

"Potrebujeme čo najskôr mier, pretože sme už prekročili bod, z ktorého nie je návratu," napísal Děripaska tento rok v marci na twitteri. Ďalší zo zdrojov FT uviedol, že Kremeľ oligarchu ešte ten istý mesiac požiadal, aby kritiku zmiernil, a odvtedy žiadosť najmenej raz zopakoval. Deripaska v júni označil zničenie Ukrajiny za "kolosálnu chybu".

image

Ruský súd odsúdil ženu za diskreditáciu ruskej armády. Obhajovala sa, že odmieta ryby, nie vojnu

O dva týždne neskôr podal Sirius, ktorému Putin udelil štatút federálneho územia, tri žaloby proti Deripaskovej spoločnosti Rogsibal, ktorá vlastní hotelový komplex Imeretinskij. Územie projektu Sirius, ktorý spoluvlastní Putinov priateľ a hudobník Sergej Roldugin, a Děripaskov hotelový komplex ležia vedľa seba na čiernomorskom pobreží v Soči.

Ruský súd potom podľa verejne dostupných dokumentov v septembri rozhodol v prospech skupiny Sirius a Rogsibalu nariadil, aby sa z lukratívneho pozemku vysťahoval. V neskoršom samostatnom verdikte rozhodol o zhabaní nehnuteľností spoločnosti.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov FT povedal, že Sirius bol Putinov nápad a projekt považuje za vlastný. "So súdnymi prípadmi to ale nijako nesúvisí," dodal Peskov a ubezpečil, že úlohu nehrajú ani Deripaskove výroky o vojne. "Proti vojne sa nikdy nevyslovil," povedal hovorca. Oligarchov hovorca, ruská prokuratúra ani zástupcovia skupiny Sirius na žiadosť o komentár neodpovedali.

01 - Modified: 2022-12-20 11:49:00 - Feat.: 1 - Title: Rusko bude "znesvätenie" stuhy svätého Juraja trestať väzením, tá značí vojenskú silu krajiny 02 - Modified: 2022-12-20 14:07:12 - Feat.: 1 - Title: Kyjev bije na poplach, že Moskva chystá veľkú ofenzívu, Západ neverí. Náznaky však naozaj sú 03 - Modified: 2022-12-20 09:36:12 - Feat.: 1 - Title: Ruský súd odsúdil ženu za diskreditáciu ruskej armády. Obhajovala sa, že odmieta ryby, nie vojnu
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:55