Členovia Talibanu strážia pri vstupnej bráne Kábulskej univerzity. FOTO: Reuters
StoryEditor

Afganské ženy v Kábule protestovali proti zákazu vysokoškolského vzdelania, ktorý vydal Taliban

21.12.2022, 19:35
Autor:
ČTKČTK

"Afganistan je pre ženy ako klietka," uviedla tamojšia akademička a aktivistka Humaíra Kadieríová, ktorá žije v Spojených štátoch.

Niekoľko žien dnes v Kábule protestovalo proti zákazu univerzitného vzdelania, ktorý v utorok vydalo islamistické hnutie Taliban, uviedla BBC. Nariadenie, ktorým hnutie obmedzilo jednu z posledných slobôd, ktoré afganské ženy v krajine doteraz mali, odsúdili OSN, Spojené štáty, Británia i ďalšie krajiny. Afganky majú v krajine v súčasnosti prístup len k základnému vzdelaniu.

Protesty žien a dievčat za právo na prístup k vzdelaniu sú v Afganistane bežné od vlaňajšieho augusta, keď Taliban v krajine prevzal moc a začal práva a slobody žien postupne obmedzovať. Na sociálnych sieťach ľudia zdieľali heslá ako "Stojte na strane afganských žien" alebo "Vzdelanie je naše právo". Podľa BBC predstavitelia Talibanu dnešné zhromaždenie rýchlo rozohnali.

image

Motostrelci na odpis. Rozprášeniu „elitnej“ ruskej jednotky nezabránila ani Putinova mobilizácia

"Afganistan je pre ženy ako klietka," uviedla tamojšia akademička a aktivistka Humaíra Kadieríová, ktorá žije v Spojených štátoch. Dodala, že v afganskom verejnom priestore teraz pre ženy nezostáva miesto. Nielenže majú prístup len k základnému vzdelaniu, ale nemôžu ani do parkov, kúpeľov, či telocvičen a sú vylúčené z väčšiny zamestnaní vo verejnej správe.

"Ako na to môžem reagovať? Verila som, že sa budem môcť vzdelávať a zmeniť tak svoju budúcnosť, ale oni (Taliban) túto nádej zničili, "povedala BBC jedna zo študentiek Kábulskej univerzity. Členovia islamistického hnutia Taliban dnes podľa viacerých agentúr strážili vstup do univerzitných areálov v afganských mestách a odmietali dovnútra vpustiť študentky. Mnohé z nich podľa BBC odchádzali s plačom.

image

Afganistan chce proti obrne zaočkovať sedem miliónov detí. Problémom sú aj konšpirácie

Presadený zákaz poukazuje na výhru fundamentalistickej frakcie Talibanu. Mnoho členov hnutia z miest ako Kábul chcelo, aby dievčatá staršie ako 12 rokov mali k vzdelaniu prístup. Súčasný líder hnutia Hajbatulláh Achúndzáda ale týmto krokom definitívne presadil názor, že moderné vzdelanie je z hľadiska islamu zlé, obzvlášť pre ženy a dievčatá.

Podľa Navídy Churásaníovej, jednej z mála afganských odborníc na islam, nariadenie hodnoty islamu popiera a nemá v ňom miesto. Islam podľa Churásaníovej, ktorá v súčasnosti žije v Kanade, nariaďuje vzdelanie tak mužom, ako aj ženám. Tento názor s ňou zdieľa aj nemenovaný imám, ktorý žije v Afganistane. BBC potvrdil, že v islame by mali mať prístup k vzdelaniu muži aj ženy.

Nariadenie nepochybne skomplikuje snahy vlády Talibanu o medzinárodné uznanie a zrušenie sankcií, ktoré tvrdo dopadajú na afganskú ekonomiku. Hnutie Taliban sa navyše v posledných týždňoch vrátilo k praktikám obvyklým v 90. rokoch, keď boli bežné verejné popravy, bičovanie a kameňovanie odsúdených.

01 - Modified: 2022-12-21 10:42:59 - Feat.: 1 - Title: Komisár OSN ostro kritizuje Taliban pre zákaz vzdelávania žien na univerzitách:​ Je to desivý a podlý úder 02 - Modified: 2022-12-21 06:29:36 - Feat.: 1 - Title: Taliban prepustil dvoch Američanov väznených v Afganistane 03 - Modified: 2022-12-21 05:41:52 - Feat.: 1 - Title: Šéf OSN je znepokojený, že Taliban zakázal ženám študovať na univerzitách
01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:59