Líder venezuelskej opozície Henrique Capriles. FOTO: Reuters
StoryEditor

Veľká časť venezuelskej opozície chce koniec dočasnej Guaidóovej opozičnej vlády, už ho nepodporujú

21.12.2022, 21:49
Autor:
ČTKČTK

Súčasný parlament ovláda opäť vládna strana prezidenta Nicolása Madura. Tento zákonodarný zbor však vzišiel z volieb, ktoré väčšina opozície bojkotovala ako nedemokratické.

Väčšina venezuelských opozičných poslancov bývalého parlamentu, ktorý v roku 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely Juana Guaidóa, už tohto opozičného politika nepodporuje. Informovala o tom dnes agentúra EFE. Podľa nej dnes títo bývalí poslanci vyzvali tiež na to, aby bol rozpustený takmer celý aparát Guaidovej dočasnej vlády čítajúci na 1600 úradníkov.

"Navrhujeme rozpustenie celej dočasnej vlády s výnimkou troch úradov, ktoré považujeme za dôležité pre ochranu aktív v zahraničí," dodal. Povedal dnes na tlačovej konferencii jeden z bývalých poslancov Alfonso Marquina v mene väčšiny opozičných poslancov zvolených v roku 2015 do parlamentu, ktorého funkčné obdobie vypršalo vlani v januári a v ktorom mala väčšinu opozícia.

image

Posledný nech zhasne. Ľudia tu zle čítajú a počítajú, ale veria v americký sen

Súčasný parlament ovláda opäť vládna strana prezidenta Nicolása Madura. Tento zákonodarný zbor však vzišiel z volieb, ktoré väčšina opozície bojkotovala ako nedemokratické a ktorých výsledok neuznali ani USA, Európska únia a viaceré krajiny Latinskej Ameriky.

Za dočasného prezidenta prestala Guaidóa uznávať už vlani Európska únia, keď v januári 2021 ministri zahraničia únie jeho pozíciu znížili na porovnateľnú s ďalšími opozičnými lídrami. Spojené štáty ale podporu Guaidóvi zatiaľ oficiálne neodpovedali, hoci niektoré médiá špekulujú, že sa tak skoro stane. Minulý mesiac americká vláda zmiernila sankcie týkajúce sa ťažby ropy vo Venezuele, a to po obnovení rok zamrznutých rokovaní časti opozície s Madurovou vládou. K obnoveniu týchto rokovaní prispeli aj USA, ktoré k tomu podľa analytikov prinútila energetická kríza súvisiaca s ruskou inváziou na Ukrajinu.

image

Orbán si na benzíne spálil prsty. Čo sa vlastne v Maďarsku stalo?

Venezuelská opozícia je dlhodobo roztrieštená, nebývale zjednotiť sa ju podarilo v roku 2019 práve Guaidóovi. Opozícia dúfala, že aj vďaka širokej diplomatickej podpore a západným sankciám sa podarí prinútiť Madura k odstúpeniu a usporiadať slobodné voľby. To sa ale nestalo a jednota, rovnako ako sila diplomatickej podpory postupne ochabla.

Podľa dnešného oznámenia veľkej časti opozície Guaidóva stratégia nepriniesla výsledky a viaceré krajiny, ktoré nepodporujú Madura, už nepodporujú ani Guaidóa. Jeho kritici z radov opozície dnes navrhli, aby väčšina z asi 1600 úradníkov menovaných Guaidoom prišla o svoje funkcie a aby zostali len tri komisie. Jedna z nich by mala na starosť záležitosti okolo ťažby ropy, respektíve štátnej ropnej firmy PDVSA, druhá by rokovala o otázkach týkajúcich sa centrálnej banky a tretia by "obhajovala zahraničné aktíva" Venezuely, ktorá niektoré krajiny zablokovali v rámci sankcií proti Madurovej vláde. Počas obnovených rozhovorov opozície s Madurovou vládou bolo minulý mesiac dohodnuté, že z týchto účtov v zahraničí pôjdu tri miliardy dolárov cez fond spravovaný OSN na humanitárnu pomoc vo Venezuele.

01 - Modified: 2022-12-19 13:52:30 - Feat.: 1 - Title: Posledný nech zhasne. Ľudia tu zle čítajú a počítajú, ale veria v americký sen 02 - Modified: 2022-12-14 15:34:30 - Feat.: 0 - Title: Orbán si na benzíne spálil prsty. Čo sa vlastne v Maďarsku stalo? 03 - Modified: 2022-12-07 19:30:39 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ruských turistov si užívajú dovolenku na venezuelskom ostrove
01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:20