Americké ministerstvo financií oznámilo, že medzi sankcionovanými je generálny prokurátor Muhammad Džafar Montazerí, dvaja vysokopostavení velitelia iránskych Revolučných gárd a dvojica členov provládnych milícií Basídž. FOTO: REUTERS
StoryEditor

USA rozšírili sankcie proti iránskym predstaviteľom. Na zoznam pribudol aj generálny prokurátor

22.12.2022, 07:13
Autor:
TASRTASR

Rezort financií potrestal aj spoločnosť, ktorá vyrába obrnené vozidlá a vybavenie pre bezpečnostné zložky. Sankcie zahŕňajú zmrazenie všetkých aktív zasiahnutých osôb v USA a Američanom zakazujú s nimi obchodovať.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v stredu zaviedla sankcie voči iránskemu generálnemu prokurátorovi, ďalším štyrom predstaviteľom a spoločnosti, ktorá podporuje štátne bezpečnostné zložky počas násilných zásahov voči účastníkom protivládnych protestov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Americké ministerstvo financií oznámilo, že medzi sankcionovanými je generálny prokurátor Muhammad Džafar Montazerí, dvaja vysokopostavení velitelia iránskych Revolučných gárd a dvojica členov provládnych milícií Basídž.

"Odsudzujeme silnejúce používanie násilia zo strany iránskeho režimu proti vlastným ľuďom, ktorí sa dožadujú svojich ľudských práv," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Dodalo, že Monazerí pripravoval súdne konania s demonštrantmi, z ktorých niektorí boli popravení či odsúdení na smrť.

Rezort financií potrestal aj spoločnosť, ktorá vyrába obrnené vozidlá a vybavenie pre bezpečnostné zložky. Sankcie zahŕňajú zmrazenie všetkých aktív zasiahnutých osôb v USA a Američanom zakazujú s nimi obchodovať.

Vlna protestov v Iráne vypukla v septembri po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe tri dni po tom, ako ju v Teheráne zadržala mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania.

Bezpečnostné zložky voči účastníkom protestov tvrdo zasiahujú. O život už prišlo viac ako 500 demonštrantov a viac ako 18-tisíc bolo zatknutých, píše AP.

01 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 02 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 03 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 04 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 05 - Modified: 2024-04-19 09:31:10 - Feat.: - Title: Ceny zlata prudko stúpli po izraelských útokoch na Irán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:48