Protest kurdskej menšiny v Paríži. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Pri proteste Kurdov v Paríži prepukli potýčky s políciou. Horeli autá aj smetné koše

24.12.2022, 21:37
Autor:
ČTKČTK

Protest sa uskutočnil v reakcii na piatkovú streľbu pri kurdskom komunitnom centre, pri ktorom útočník zabil troch Kurdov. Útočníka dnes pre zlý zdravotný stav prepustili z väzby, píše AFP.

Pri proteste kurdskej menšiny v Paríži prepukli potýčky medzi políciou a demonštrantmi. Boli zapálené autá aj smetné koše. Protestujúci na policajtov hádzali rôzne predmety, tí použili slzotvorný plyn.

Demonštranti čelili polícii tiež v Marseille. Protest sa uskutočnil v reakcii na piatkovú streľbu pri kurdskom komunitnom centre, pri ktorom útočník zabil troch Kurdov. Útočníka dnes pre zlý zdravotný stav prepustili z väzby, píše AFP.

V reakcii na útok zvolala na dnešné popoludnie Kurdská demokratická rada vo Francúzsku CDKF demonštráciu. Protestu na námestí Republiky sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, boli medzi nimi kurdskí aktivisti, ľavicoví politici i priaznivci skupín bojujúcich proti rasizmu. Kvôli stretom polície v Paríži zadržala 11 ľudí a 31 policajtov bolo ľahko zranených. Niekoľko áut bolo prevrátených.

image

Protest kurdskej menšiny v Paríži. FOTO: REUTERS

Protestu sa v Marseille zúčastnilo na 1 500 ľudí. Polícia proti pochodu použila slzotvorný plyn, keď dorazil pred prefektúru. Dve policajné vozidlá boli podľa agentúry AFP počas pochodu zapálené.

Väzba uvalená na muža, ktorý v piatok v Paríži strieľal, bola dnes odvolaná. Po prehliadke lekár dospel k záveru, že zdravotný stav muža nie je zlučiteľný s väzbou, uviedla parížska prokuratúra. Podozrivý bol tak prevezený na psychiatrické oddelenie s ostrahou.

Muž sa policajtom priznal, že zabíjal, lebo je rasistom. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na nemenované zdroje blízke vyšetrovaniu. Obeťami sa stali jedna žena a dvaja muži, ďalší traja ľudia utrpeli zranenia.

Motív streľby nebol bezprostredne jasný. Podľa polície má muž násilnícku minulosť a nedávno bol prepustený z väzby. Zadržaný bol s kufríkom, ktorý obsahoval veľké množstvo nábojov.

Parížsky policajný šéf sa ešte pred protestom stretol so zástupcami kurdskej komunity, aby zmiernil ich obavy z ďalších útokov, napísala agentúra AP.

Aj keď parížska prokurátorka Laure Beccuauová potvrdila, že súčasťou vyšetrovania bude rasistický motív, podľa zástupcov kurdskej komunity by mala byť streľba označená za teroristický útok.

"Vieme, že sme v ohrození, Kurdi vo všeobecnosti, kurdskí aktivisti aj extrémisti. Francúzsko nám dlhuje ochranu," povedala BFM TV hovorkyňa Kurdskej demokratickej rady vo Francúzsku Berivan Firatová.

Streľba sa odohrala v miestnom kurdskom komunitnom centre v ulici d‘Enghien a tiež v neďalekej reštaurácii a kaderníctve. Centrum Ahmeta Kayi, pomenované po rovnomennom spevákovi, je združenie, ktorého cieľom je "podporovať postupnú integráciu" kurdského obyvateľstva žijúceho v centrálnom regióne Île-de-France.

Zadržaný muž je francúzskej národnosti, pred odchodom do dôchodku pracoval na železnici. Bezpečnostné zložky o ňom už vedeli kvôli dvom pokusom o vraždu z roku 2016 a z decembra 2021, kedy útočil na migrantov, ktorí prebývajú na okraji Paríža.

Podľa ministra vnútra Géralda Darmanina nebol vedený v žiadnom zozname ľudí podozrivých z radikalizácie a konal sám.

Muž bol predtým členom streleckého klubu a legálne vlastnil niekoľko zbraní, povedal Darmanin. Po svojom nedávnom prepustení dostal muž zákaz opustiť Francúzsko a vlastniť zbraň.

01 - Modified: 2024-04-25 09:13:03 - Feat.: - Title: Symbol parížskeho kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlyna sa zrútili 02 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 03 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 04 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 05 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:35