Palestínsky prezident Mahmúd Abbás. FOTO: Saudi Press Agency/Reuters
StoryEditor

Hamas zverejnil nahrávku, ktorá svedčí o súboji o post palestínskeho lídra

28.12.2022, 06:56
Autor:
TASRTASR

Na zázname počuť, ako sa vyskopostavený palestínsky úradník Husajn aš-Šajch sťažuje na prezidenta Mahmúda Abbása a očierňuje aj ostatných členov palestínskeho vedenia.

Spravodajská webová stránka prevádzkovaná palestínskou militantnou skupinou Hamas zverejnila nahrávku, ktorej obsah svedčí o tvrdom súperení o post lídra vo vnútri palestínskeho vedenia, informovala v utorok agentúra AP.

Na zverejnených nahrávkach počuť, ako sa vyskopostavený palestínsky úradník Husajn aš-Šajch sťažuje na prezidenta Mahmúda Abbása a očierňuje aj ostatných členov palestínskeho vedenia a potenciálnych uchádzačov o prezidentský úrad.

Nie je známe, kedy boli nahrávky vyhotovené, ani kto ich zaznamenal; ako ani to, ako ich Hamas získal. Presný kontext rozhovorov tiež nie je jasný. Stav nahrávok však svedčí o tom, že boli zrejme dodatočne upravené a možno sú vytrhnuté z kontextu.

Abbásov ani Šajchov úrad na žiadosti o komentár k nahrávkam nereagovali, dodala AP.

Šajch je úradník, ktorý zastáva vplyvnú pozíciu a má na starosti každodenné vzťahy s Izraelom. Tento rok bol tiež vymenovaný za generálneho tajomníka Organizácie pre oslobodenie Palestíny, čo vyvolalo špekulácie, že Abbás ho pripravuje na prezidentský úrad.

Hnutie Hamas, ktoré nahrávky poskytlo na zverejnenie, je úhlavným nepriateľom Abbásom vedenej strany Fatah.

Hamas v roku 2007 vytlačil Abbásove sily a prevzal kontrolu nad pásmom Gazy, čím sa Abbásov vplyv obmedzil len na Izraelom okupovaný západný breh Jordánu.      

Abbás bol za palestínskeho prezidenta zvolený v roku 2006 na - predpokladané - štvorročné funkčné obdobie. Počas rokov, ktoré strávil v prezidentskej funkcii, jeho popularita postupne klesala. Je vnímaný ako autokratický politik bez kontaktu so svojím ľudom. Pripisuje sa mu aj vina za roky neúspešných mierových rokovaní.

K jeho nepopularite prispeli i obvinenia z korupcie v rámci Palestínskej samosprávy, jej koordinácia s Izraelom v oblasti bezpečnostných otázok, neschopnosť zastaviť každodenné vojenské operácie Izraela v palestínskych oblastiach na západnom brehu Jordánu a opatrenia na vytlačenie Hamasu z Gazy, čím sa zhoršujú životné podmienky 2,3 miliónu tamojších obyvateľov.

AP doplnila, že Abbás (87) neurčil svojho nástupcu v prezidentskom úrade a minulý rok zrušil palestínske parlamentné voľby, ktoré mali byť prvé po 15 rokoch.

01 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 03 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 05 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:41