Väznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Gruzínsky exprezident dúfa, že sa dožije víťazstva Ukrajiny. Skončí sa to kolapsom Ruska, tvrdí Saakašvili

30.12.2022, 18:35
Autor:
ČTKČTK

"Neľutujem, že som vo väzení, ale to, že nemôžem byť na Ukrajine a aktívne sa zapojiť do vojny," vyhlásil gruzínsky exprezident Michail Saakašvili.

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, uväznený vo svojej vlasti, je presvedčený, že vojna Ruska proti Ukrajine sa skončí "úplnou porážkou a kolapsom Ruska".

"Či sa dožijem víťazstva - a verím, že príde o niekoľko mesiacov - chcel by som sa vrátiť do Odesy, aby som sa tešil pohľadom na more a hostil priateľov," vyhlásil Saakašvili v rozhovore, ktorý dnes na svojom webe zverejnil list Ukrajinska pravda. Saakašvili bol v rokoch 2015 až 2016 gubernátorom ukrajinskej Odeskej oblasti.

Prozápadný politik Saakašvili, ktorý stál na čele Gruzínska v rokoch 2004 až 2013, bol v neprítomnosti odsúdený vo vlasti na šesť rokov do väzenia za zneužitie moci. Vo väzení sa ocitol po svojom návrate do vlasti z exilu vlani v októbri. Po uväznení opakovane vyhlásil protestnú hladovku. Tvrdí, že ho prenasledujú z politických dôvodov.

image

Donbaské ľudové republiky prijali nové ústavy. Dosiahli sme svoj cieľ, tvrdí líder Donecka

Hospitalizovaný exprezident

Saakašvili je teraz pod dohľadom hospitalizovaný na súkromnej klinike v Tbilisi. Na 9. januára bolo odročené pojednávanie súdu, ktorý má rozhodnúť, či prepustí exprezidenta pre zlé zdravie na slobodu, aby sa mohol liečiť v cudzine. Na to podľa denníka naliehajú aj európski lídri, vrátane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Lekári mi poskytujú maximálnu pomoc, ale sú vo veľmi zložitých podmienkach. Každý deň majú pohovor so štátnou bezpečnosťou. Vždy, keď za mnou zájde zdravotná sestra, napríklad aby mi podala lieky, starostlivo ju prehľadajú. Tridsaťkrát za deň, "uviedol Saakašvili, ktorý denníku Ukrajinska pravda na skôr zaslané otázky odpovedal písomne.

Okná jeho izby sú podľa gruzínskeho exprezidenta zakryté, slnko nevidel už sedem mesiacov. Strážcovia údajne nedovolili previezť ho na jednotku intenzívnej starostlivosti, ani keď mal nedávno krízu kvôli vysokému tlaku.

Hovorí o otrave

Saakašvili tiež tvrdí, že počas skoršieho prevozu do väzenskej nemocnice bol otrávený ťažkými kovmi, čo podľa neho potvrdili dve americké laboratóriá, a že počas uväznenia schudl zo 120 na 72 kilogramov. "Je zázrak, že som neumrel," uviedol.

V Gruzínsku sa cíti byť osobným väzňom ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý podľa Saakašviliho plne kontroluje gruzínsky režim. S Putinom zviedol Saakašvili v auguste 2008 krátku a neúspešnú vojnu o Južné Osetsko, ktorá sa spolu s Abcházskom s ruskou pomocou odtrhla od Gruzínska.

"Neľutujem, že som vo väzení, ale to, že nemôžem byť na Ukrajine a aktívne sa zapojiť do vojny," vyhlásil Saakašvili, ktorý má tiež ukrajinské občianstvo. "Na fronte by som bol šťastný," dodal.

image

Ukrajinská strela nepreletela do Bieloruska náhodou, vyhlasuje Minsk

Uviedol tiež, že vo vojne prišlo o život 35 Gruzíncov, bojujúcich na ukrajinskej strane, z toho sedem padlo pri Bachmute, kde sa odohrávajú najtvrdšie boje a kde bol ťažko zranený aj Saakašviliho niekdajší telesný strážca a priateľ Michail Baturin.

"Problém je v tom, že na ukrajinskej strane bojuje a umiera výkvet národa, ale na ruskej strane dobytok. Aj keď sotva v tej krajine okrem dobytka ešte niekto zostal," povedal gruzínsky politik.

Západ sa poučil z Gruzínska

Saakašvili je presvedčený, že Západ, ktorý teraz toľko pomáha Ukrajine, sa poučil z ruského zásahu v Gruzínsku v auguste 2008. "V roku 2008 náš štát tiež zachránila Amerika, nemáme sa na čo sťažovať," dodal.

Ruské prípravy k obom vojnám boli podľa exprezidenta podobné, ale rozsah vojny je zásadne rozdielny. Zhodu ale vidí v tom, že odmietol návrh vtedajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, aby ušiel z hlavného mesta.

image

Zelenskyj zverejnil snímky ukrajinských vojakov a záchranárov v akcii, aj odkaz

A v metropole bojujúcej krajiny zostal aj Zelenskyj, ktorého Saakašvili prirovnal k Winstonovi Churchillovi, britskému ministerskému predsedovi počas druhej svetovej vojny.

01 - Modified: 2022-12-30 14:06:26 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská strela nepreletela do Bieloruska náhodou, vyhlasuje Minsk 02 - Modified: 2022-12-30 09:52:51 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj zverejnil snímky ukrajinských vojakov a záchranárov v akcii, aj odkaz 03 - Modified: 2022-12-30 06:07:05 - Feat.: 1 - Title: Na Kyjev v noci zaútočili drony, zničila ich protivzdušná obrana 04 - Modified: 2022-12-29 17:20:05 - Feat.: 1 - Title: Bielorusko si po dopade rakety predvolalo ukrajinského veľvyslanca. Varovalo pred katastrofálnymi dôsledkami
01 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 04 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:00