Viktor Medveďčuk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Výmena Medveďčuka za veliteľa Azovu bola iniciatívou Ruska, píšu turecké médiá

03.01.2023, 14:30
Autor:
ČTKČTK

"Požiadavka vzišla od Rusov, a keď Ukrajinci súhlasili, v Ankare sa konali rokovania usporiadané Národnou spravodajskou organizáciou. Rokovanie nejaký čas trvalo," píše turecký denník.

Septembrovú výmenu ruského oligarchu Viktora Medveďčuka za piatich veliteľov ukrajinského pluku Azov iniciovala Moskva, napísal dnes turecký list Hürriyet. Prepustenie, ktoré bolo súčasťou najväčšej výmeny zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou od začiatku ruskej invázie, sa podľa listu odohralo v Turecku za prítomnosti tureckých spravodajských služieb.

"Požiadavka vzišla od Rusov, a keď Ukrajinci súhlasili, v tureckej Ankare sa konali rokovania usporiadané Národnou spravodajskou organizáciou. Rokovanie nejaký čas trvalo," píše turecký denník. Rusko však požadovalo, aby päť veliteľov pluku Azov zostalo v Turecku, s čím Ukrajina súhlasila.

image

Nebudeme čakať na zázrak, pretože si ho vytvárame sami, povedal Zelenskyj. "Sviatky oslávime!" tvrdí

Ruskojazyčný server BBC pripomenul, že ukrajinskí velitelia podľa dostupných informácií naozaj v Turecku zostali a podľa dohody majú v juhoeurópskej krajine stráviť zvyšok vojny. Za ich bezpečnosť sa zaručil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. O ďalšom osude Medveďčuka správy nie sú.

V určený deň na letisku v Ankare pristáli dve lietadlá - jedno z Ruska so zajatými veliteľmi pluku Azov a druhé z Ukrajiny, v ktorom priletel Medveďčuk. Zástupcovia Moskvy a Kyjeva nastúpili do lietadiel opačné strany, aby identifikovali zajatcov a skontrolovali ich zdravotný stav. Nasledovala výmena, opísal Hürriyet.

image

Ukrajinci naznačujú novú ofenzívu. Delostrelectvo oťukáva cestu na Melitopoľ

O nečakanej výmene zajatcov, pri ktorej sa na Ukrajinu vrátilo vyše 200 ľudí a do Ruska bezmála 60, informoval Kyjev vlani 22. septembra. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského boli medzi Ukrajincami dve stovky bojovníkov a desať cudzincov. Kyjev za nich poslal do Ruska 55 Rusov a promoskovských Ukrajincov, napísala vtedy Reuters. Ukrajinská tajná služba vtedy zverejnila video, z ktorého vyplynulo, že týchto zajatcov si Rusko a Ukrajina vymenili v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny.

Bojovníci pluku Azov boli jednými z tých, ktorí vlani na jar pri niekoľkomesačnom obliehaní a bombardovaní bránili juhoukrajinský Mariupol. Ruskí vojaci prístav na brehoch Azovského mora dostali pod kontrolu v máji.

Ukrajinský oligarcha a líder proruskej strany Medvedčuk je považovaný za človeka blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ukrajina vlani začala jeho vyšetrovanie kvôli podozreniu z vlastizrady a drancovaniu prírodných zdrojov na Kryme. Vlani vo februári, krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, úrady informovali o tom, že utiekol z domáceho väzenia, a v apríli ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že Medveďčuka zadržala.

01 - Modified: 2022-12-25 05:38:28 - Feat.: 1 - Title: Nebudeme čakať na zázrak, pretože si ho vytvárame sami, povedal Zelenskyj. "Sviatky oslávime!" tvrdí 02 - Modified: 2022-12-15 09:23:20 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci naznačujú novú ofenzívu. Delostrelectvo oťukáva cestu na Melitopoľ 03 - Modified: 2022-12-14 18:30:35 - Feat.: 1 - Title: Časť mesta Berďansk zostala bez elektriny kvôli "sabotérom"
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:11