Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Washington a Soul plánujú koordinovanú na reakciu na jadrovú hrozbu KĽDR

03.01.2023, 18:05
Autor:
TASRTASR

Americký prezident Joe Biden a jeho juhokórejský kolega Jun Sok-jol poverili svoje bezpečnostné tímy, aby naplánovali účinnú a koordinovanú reakciu na prípadné použitie jadrových zbraní zo strany Severnej Kórey.

V utorok to v Bielom dome vyhlásil hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC). Hovorca NSC takto reagoval na zmätočné informácie médií o reakcii spojencov na jadrovú hrozbu z KĽDR.

Juhokórejský prezident v pondelkovom rozhovore pre denník Čoson ilbo uviedol, že existencia amerického "jadrového dáždnika" a "rozšírené odstrašovanie" už nestačia na upokojenie Juhokórejčanov. "Jadrové zbrane patria Spojeným štátom, ale plánovanie, zdieľanie informácií, cvičenia a výcvik musia Južná Kórea a Spojené štáty robiť spoločne," povedal. Dodal, že Washington sa k tejto myšlienke vyjadril "celkom kladne".

Jeho vyjadrenie si svetové médiá vysvetlili tak, že USA a Južná Kórea môžu plánovať spoločné jadrové cvičenia. Biden v pondelok možnosť takýchto vojenských manévrov následne vyvrátil.

Hovorca NSC vysvetlil, že spoločné jadrové cvičenia USA a Južnej Kórey nie sú možné, pretože Soul nedisponuje vlastným jadrovým arzenálom. Spojené štáty sú však "plne oddané našej aliancii... a poskytujú rozšírené odstrašenie prostredníctvom celej škály obranných spôsobilostí", dodal.  

Kancelária juhokórejského prezidenta vo vyhlásení uviedla, že so spojencami diskutuje o zdieľaní informácií a o "plánoch spoločnej implementácie v súvislosti s prevádzkou amerických jadrových aktív v reakcii na jadrové zbrane Severnej Kórey".

Vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády povedal, že ohľadom rozsahu spojeneckej koordinácie nie je žiaden zmätok.

USA a Južná Kórea "spolupracujú na posilnení rozšíreného odstrašovania, a to aj prostredníctvom cvičení, ktoré preskúmajú našu spoločnú reakciu na celý rad scenárov vrátane použitia" jadrových zbraní, spresnil americký predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite. Dodal, že je to v súlade s vyjadreniami juhokórejského prezidenta.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 03 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 04 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 14:31