Dym stúpa po ruských útokoch na predmestí mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinský odpor pri Bachmute zrejme prinútil Rusko presunúť svoje úsilie. Mesto je dôležité pre Wagnerovcov

04.01.2023, 17:12
Autor:
ČTKČTK

Od jesene sa v Bachmute a okolí odohrávajú jedny z najťažších bojov vojny, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko. Obe strany tam nasadili obrovské množstvo vojakov aj techniky.

Ruské jednotky už neútočia na východoukrajinské mesto Bachmut rovnako zúrivo ako v decembri. Húževnatý odpor ukrajinských obrancov mesta núti invázne sily presunúť časť svojej palebnej sily do okolitých oblastí. S odvolaním sa na viacero ukrajinských veliteľov to dnes napísal denník The Wall Street Journal. Rusi podľa neho presunuli obrnené vozidlá a delostreleckú paľbu smerom na neďaleký Soledar.

Hoci má Bachmut všeobecne neveľký strategický význam, pre ruskú Wagnerovu (v ruskom prepise Vagnerovu) súkromnú vojenskú skupinu a veliteľa ruských síl na Ukrajine Sergeja Surovikina je podľa WSJ symbolicky dôležitý. Rusko sa ukrajinské mesto v Doneckej oblasti, kde pred inváziou žilo na 70-tisíc obyvateľov, snaží dobyť už zhruba pol roka.

image

Po búrke zvykne vyjsť slnko

Od jesene sa v Bachmute a okolí odohrávajú jedny z najťažších bojov vojny, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko. Obe strany tam nasadili obrovské množstvo vojakov aj techniky. Podľa britskej vojenskej rozviedky tam tiež obe strany zaznamenávajú veľké straty. Obsadenie mesta by podľa WSJ malo pre Moskvu po rade neúspechov na bojisku psychologický význam. Britská vojenská rozviedka však tento týždeň uviedla, že je krajne nepravdepodobné, že by Rusko v najbližších týždňoch dosiahlo pri Bachmute prelom.

Bachmut a Soledar sú súčasťou rovnakého frontu a boje sa v okolí oboch miest prelievali aj skôr. Zmiernenie stretov v jednej oblasti tak podľa WSJ nemusí svedčiť o tom, že by sa Rusi úplne vzdali snahy o ovládnutie Bachmutu, ale skôr naznačuje, že tvrdý ukrajinský odpor ich tam donútil k prehodnoteniu svojich dobyvačných plánov.

"Mení svoje pozície smerom k Soledaru. Potrebujú jedno malé víťazstvo, pretože nemôžu dobyť (Bachmut), "povedal americkému listu hovorca 46. výsadkovej brigády ukrajinských ozbrojených síl Valerij Jurik. O tom, že Rusko - aspoň zatiaľ - presúva svoje útoky, sú presvedčení aj niektorí ukrajinskí dôstojníci. Invázne sily sa podľa nich možno snažia v okolí Soledaru otestovať ukrajinskú obranu.

image

Nepriateľ má ďalšie straty. Pri nedávnom útoku v Chersonskej oblasti zahynuli stovky Rusov, tvrdí Kyjev

Podľa jedného z veliteľov čaty blízko Bachmutu sa intenzita ruskej paľby v posledných dňoch znížila zhruba o polovicu a zdá sa, že ju Rusi presmerujú na Soledar. Podľa WSJ sa rovnako v jednej z miestnych nemocníc spomalil príval zranených Ukrajincov z Bachmutu.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj však uviedol, že on nezaznamenal výrazné oslabenie ruských delostreleckých útokov na Bachmut ani presmerovanie paľby. Za posledných 24 hodín bolo v oblasti 224 delostreleckých úderov, uviedol podľa The Wall Street Journal.

Ukrajinskí vojaci podľa Čerevatého napriek dychu zostávajú v pohotovosti. "Očakávame protiútok každú chvíľu," povedal jeden z ukrajinských dôstojníkov bojujúcich pri Bachmute. Veliteľ zdravotníckej jednotky 46. brigády Andrij Žolob poznamenal, že veci sa na fronte menia rýchlo. "Dva alebo tri dni môže byť pokoj a potom zrazu príde obrovské bombardovanie," uviedol.

01 - Modified: 2023-01-04 07:05:14 - Feat.: 1 - Title: Rusi pokračujú v ofenzíve pri Bachmute. Útočia najmä na civilnú infraštruktúru, uviedol Kyjev 02 - Modified: 2023-01-03 12:49:52 - Feat.: 1 - Title: Každý dom v Bachmute sa podľa šéfa ruských žoldnierov rovná pevnosti, postupujú veľmi pomaly 03 - Modified: 2023-01-03 09:12:13 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci zasiahli sústredenie síl nepriateľa. Jedným úderom sme vyradili až 500 Rusov, hlási Kyjev
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:08