Ľudia demonštrujú v Tel Avive proti pravicovej vláde vedenej premiérom Benjaminom Netanjahuom. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Tel Avive demonštrovali tisíce ľudí proti novej izraelskej vláde, označili ju za "nebezpečnú a rasistickú"

08.01.2023, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Manifestácie, na ktorej ľudia niesli heslá označujúce Netanjahuovu vládu za "nebezpečnú, skorumpovanú a rasistickú", sa zúčastnili aj niektorí členovia parlamentu.

Tisíce ľudí v sobotu večer protestovali v Tel Avive proti novej vláde premiéra Benjamina Netanjahua, v ktorej sú aj krajne pravicové strany. Demonštranti, ktorých podľa organizátorov prišlo vyše 10-tisíc, sa obávajú, že zákony, ktoré koaličná vláda chystá, ohrozia demokraciu a práva menšín. Informoval o tom denník Haarec.

Manifestácie, na ktorej ľudia niesli heslá označujúce Netanjahuovu vládu za "nebezpečnú, skorumpovanú a rasistickú", sa zúčastnili aj niektorí členovia parlamentu, napríklad šéfka Strany práce Merav Michaeliová. Tá na twitteri okrem iného napísala, že ľudia budú bojovať za "demokraciu vo svojej krajine".

image

Návštevu izraelského ministra na Chrámovej hore zrejme prerokuje Bezpečnostná rada

"Nedovolíme vám, aby ste z našej krajiny urobili diktatúru," odkázal predseda advokátskej komory Avi Himi ministrovi spravodlivosti Jarivovi Levinovi. Reagoval tak na návrh reformy najvyššieho súdu, ktorú Levin tento týždeň predstavil. Podľa návrhu by mal parlament okrem iného získať právomoc prehlasovať rozhodnutie Najvyššieho súdu jednoduchou väčšinou. Levina tiež navrhuje, aby politici hrali väčšiu úlohu pri vymenovaní sudcov najvyššieho súdu.

Návrh súdnej reformy kritizovala opozícia, podľa ktorej ohrozí nezávislé súdnictvo. Nový parlament, v ktorom má väčšinu vládna koalícia, už v decembri schválil právnu úpravu, ktorá umožnil predsedovi ultraortodoxnej strany Šas Arjemu Derimovi stať sa ministrom, hoci bol vlani v januári uznaný vinným z daňových únikov. Trestnému stíhaniu čelí aj Netanjahu, ktorý je obžalovaný z korupcie; obvinenia odmieta a stíhanie označil za "hon na čarodejnice".

image

Izraelská centrálna banka zvyšuje kľúčovú sadzbu o 50 bázických bodov, chce obmedziť infláciu

Organizátori sobotňajšej demonštrácie kritizujú vládu, že v nej sú "extrémistickí" politici, ktorí presadia zákony diskriminujúce národnostné či sexuálne menšiny. "Dnes večer sme, priatelia, vytvorili nový demokratický tábor, ktorý zahŕňa Židov i Arabov, ženy a mužov, heterosexuálov i komunitu LGBTQ +, veriacich aj sekulárnych. Všetci sme jednotní proti jednej zlej vláde a v boji za lepšiu budúcnosť, "vyhlásil jeden z rečníkov v sobotu na demonštrácii.

Podľa organizátorov podujatia sa budú konať ďalšie manifestácie proti vláde a za ochranu izraelskej demokracie, okrem iného budúcu sobotu, uviedol server denníka Haarec.

01 - Modified: 2023-01-08 06:40:21 - Feat.: 1 - Title: Rusi posielajú vojakom na Ukrajine doma vyrábané darčeky, dôchodkyňa poslala armáde životné úspory 02 - Modified: 2023-01-07 21:26:19 - Feat.: 1 - Title: Tisícky Izraelčanov demonštrovali proti Netanjahuovej vláde 03 - Modified: 2023-01-05 19:40:59 - Feat.: 1 - Title: Návštevu izraelského ministra na Chrámovej hore zrejme prerokuje Bezpečnostná rada
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-19 08:36:56 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, izraelská odveta zasiahla leteckú základňu 03 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 04 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie 05 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:45