Zadržaní priaznivci bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara sedia v autobuse, ktorý ich odvezie na policajnú stanicu, v Brazílii, 8. januára 2023. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Bolsonaro odsúdil útok svojich priaznivcov na vládne budovy. Odmieta, že by ich k tomu vyburcoval

09.01.2023, 06:52
09.01.2023, 07:23
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

"Pokojné demonštrácie v medziach zákona sú súčasťou demokracie. Avšak pustošenie a vpád do verejných budov sa pravidlám vymykajú," napísal bývalý brazílsky prezident na Twitteri.

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro odsúdil nedeľňajší útok svojich priaznivcov na budovy štátnych inštitúcií v metropole Brasília. Brazílsky najvyšší súd v súvislosti s vpádom demonštrantov rozhodol o dočasnom odvolaní guvernéra hlavného mesta Ibaneisa Rochu, informovala dnes agentúra Reuters.

Útok odsúdil, Lulovu výhru nepriznal

"Pokojné demonštrácie v medziach zákona sú súčasťou demokracie. Avšak pustošenie a vpád do verejných budov sa pravidlám vymykajú," napísal Bolsonaro v príspevku na Twitteri. Dodal tiež, že vždy bránil demokraciu a slobodu a rešpektoval zákony a ústavu a odmietol obvinenia svojho nástupcu a súčasného prezidenta Luiza Inácia Luly da Silva, podľa ktorého svojím správaním nepokoje podnietil.

image

Brazílske bezpečnostné zložky získali kontrolu nad budovami inštitúcií, prívrženci exprezidenta tam vrthli

Bolsonaro doteraz výslovne neuznal svoju porážku v minuloročných prezidentských voľbách a oproti zvyklostiam sa nezúčastnil na inaugurácii svojho nástupcu. Namiesto toho odletel na Floridu.

V brazílskom hlavnom meste Brasília v nedeľu večer SEČ vtrhli do budov štátnych inštitúcií demonštranti, ktorí nesúhlasia so zvolením Bolsonarovho nástupcu Lulu. Ten do funkcie nastúpil len minulý týždeň.

Bolsonarovi podporovatelia sa dostali do budov parlamentu, najvyššieho súdu a prezidentského paláca Planalto, nad ktorými potom po niekoľkých hodinách bezpečnostné zložky opäť získali kontrolu.

Zatkli stovky osôb

Vpád do budov štátnych inštitúcií podľa sudcu najvyššieho súdu Alexandra de Moraesa umožnili aj bezpečnostné nedostatky. Za tie je podľa neho zodpovedný guvernér federálneho okrsku metropoly Rocha, ktorého kvôli tomu na 90 dní odvolal. Moraes tiež uviedol, že do 24 hodín majú Bolsonarovi priaznivci vypratať postavené tábory a odblokovať cesty.

Polícia v Brasílii zatkla v súvislosti s vpádom Bolsonarových podporovateľov do vládnych budov stovky osôb. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a stanice CNN.

Ibaneis Rocha, guvernér federálneho dištriktu, na Twitteri uviedol, že zadržaných bolo najmenej 400 osôb. Bezpečnostné zložky pátrajú po ďalších účastníkoch týchto útokov a budú pokračovať v zatýkaní, uviedol v nedeľu večer na tlačovej konferencii brazílsky minister spravodlivosti Flávio Dino.

image

Prívrženci brazílskeho exprezidenta prenikli do parlamentu a ďalších budov, žiadali zosadenie Lulu da Silvu

Demokratický svet incident odsudzuje

Súčasný prezident Lula sa podľa agentúry Reuters v čase vpádu do budov štátnych inštitúcií nenachádzal v metropole, ale v štáte Sao Paulo. V noci na dnes sa vrátil do Brasilie, kde skontroloval stav a škody v prezidentskom paláci. Následne sa zišiel s predstaviteľmi najvyššieho súdu v súdnej budove, napísal portál O Globo.

Lula už skôr útok odsúdil ako "barbarstvo", útočníkov označil za "fašistov a fanatikov" a sľúbil, že potrestaný bude každý, kto za nepokojmi stojí. Bolsonarovi vyčítal, že svojich priaznivcov podnecuje k nepokojom a za ich činy nesie zodpovednosť.

Vpád protestujúcich do budov odsúdil aj americký prezident Joe Biden, ktorý ho označil za "nehorázny", a ďalší svetoví lídri vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

"Odsudzujem útok na brazílske demokratické inštitúcie. Vôľa Brazílčanov a tamojšej inštitúcie musí byť rešpektovaná," napísal generálny tajomník OSN António Guterres.

image

USA, Francúzsko i Európska únia odsúdili vpád Bolsonarových priaznivcov do vládnych budov

01 - Modified: 2023-01-08 22:19:32 - Feat.: 1 - Title: USA, Francúzsko i Európska únia odsúdili vpád Bolsonarových priaznivcov do vládnych budov 02 - Modified: 2023-01-08 23:11:11 - Feat.: 1 - Title: Brazílske bezpečnostné zložky získali kontrolu nad budovami inštitúcií, prívrženci exprezidenta tam vrthli 03 - Modified: 2023-01-08 20:43:36 - Feat.: 1 - Title: Vláda dištriktu Brasília vyslala posily na potlačenie Bolsonarových stúpencov, vpadli do vládnych budov 04 - Modified: 2023-01-08 19:36:20 - Feat.: 1 - Title: Prívrženci brazílskeho exprezidenta prenikli do parlamentu a ďalších budov, žiadali zosadenie Lulu da Silvu 05 - Modified: 2022-12-27 19:00:45 - Feat.: 1 - Title: Inaugurácia brazílskeho prezidenta sa napriek hrozbe uskutoční podľa pôvodného scenára
01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 03 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 04 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 05 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:48