Pracovníci odstraňujú trosky na streche školy poškodenej po ruskom raketovom útoku v Kramatorsku. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vedenie školy v Kramatorsku odmieta tvrdenia o zabitých ukrajinských vojakoch, reportéri nič nenašli

09.01.2023, 17:06
Autor:
TASRTASR

Oddelene stojaca šesťposchodová budova školy je z veľkej časti nepoškodená. Reportéri AP tam nezistili nič, čo by nasvedčovalo prítomnosti ukrajinskej armády či obetí.

Predstavitelia odbornej školy v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny v pondelok popreli tvrdenia Ruska, že pri nedeľnom raketovom útoku ruskej armády boli v tomto objekte zabité stovky ukrajinských vojakov. Podľa školy sa v dôsledku dopadu rakety iba rozbili okná a poškodili interiéry učební.

Reportéri agentúry AP, ktorí v pondelok navštívili miesto činu, konštatovali, že väčšina okien na štvorposchodovej betónovej budove bola rozbitá. Miestni obyvatelia v budove upratovali trosky, zametali rozbité sklo a vyhadzovali rozbitý nábytok do krátera, ktorý vznikol dopadom rakety.

Budova je takmer nepoškodená

Oddelene stojaca šesťposchodová budova školy je z veľkej časti nepoškodená. Reportéri AP tam nezistili nič, čo by nasvedčovalo prítomnosti ukrajinskej armády či obetiach. Zástupkyňa riaditeľa školy Jana Pristupová pre AP dodala, že "nikto nikde nevidel jedinú škvrnu od krvi".

image

Ruský rezort obrany čelí kritike od jastrabov. Dôvodom sú lži o odvete za Makijivku​, tvrdia experti

Spresnila, že pred začiatkom vojny vo februári minulého roka mala škola viac ako 300 študentov, väčšina z nich študovala strojárstvo. Po vpáde ruskej armády sa väčšina vyučovania koná dištančne. Napriek tomu sú teraz študenti školy v šoku, dodala Pristupová.

Ukrajinskí predstavitelia v nedeľu veľmi rýchlo popreli tvrdenia Ruska, že ukrajinská armáda pri ich útoku prišla o veľký počet vojakov, aj keď priznali, že k ostreľovaniu Kramatorska došlo.

Obete nenašli

Žiadne obete ruského útoku ani prítomnosť vojakov ukrajinskej armády priamo na mieste činu nezistili aj novinári zo CNN, Reuters či fínskeho verejnoprávneho telerozhlasu Yle.

image

Ukrajina posilní jednotky pri Bachmute a Soledare, uviedol Zelenskyj​

Moskva napriek absencii dôkazov však na svojich tvrdeniach trvá. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že správy z miesta činu neotriasli dôverou vysokých predstaviteľov štátu v rezort obrany.

"Ministerstvo obrany je hlavným, legitímnym a komplexným zdrojom informácií o priebehu špeciálnej vojenskej operácie," povedal Peskov v pondelok v konferenčnom hovore s novinármi, pričom opäť použil Kremľom vyžadovaný zástupný termín pre vojnu na Ukrajine.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vydalo vyhlásenie, v ktorom označilo ostreľovanie Kramatorska za "odvetnú operáciu" za  "úder kyjevského režimu" z noci na 1. januára, keď ukrajinská armáda v meste Makijivka v Doneckej oblasti zasiahla ubytovňu používanú ruskou armádou.

01 - Modified: 2023-01-09 10:37:01 - Feat.: 1 - Title: Ruský rezort obrany čelí kritike od jastrabov. Dôvodom sú lži o odvete za Makijivku​, tvrdia experti 02 - Modified: 2023-01-09 06:12:30 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina posilní jednotky pri Bachmute a Soledare, uviedol Zelenskyj​ 03 - Modified: 2023-01-08 17:01:45 - Feat.: 1 - Title: Po útoku v Kramatorsku v rozpore s tvrdeniami Ruska obete nehlásia
01 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 03 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:36