Pred ruskou inváziou slúžilo v ukrajinskej armáde 32-tisíc žien. Teraz je to najmenej 50-tisíc. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinky excelujú pri výcviku snajperov, po zajatí ich čakajú najhoršie veci

10.01.2023, 18:00
  • K ukrajinskej armáde sa pridáva stále viac žien, majú v úmysle brániť svoju vlasť rovnako ako muži.
  • Za bežných okolností by tréning trval rok a pol, teraz musí stačiť niekoľko týždňov.
  • Pred ruskou inváziou slúžilo v ukrajinskej armáde 32-tisíc žien.
  • Muži dosiaľ pristupujú k ženám v armáde so skepsou, tvrdia, že ide o mužské povolanie.

K ukrajinskej armáde sa pridáva stále viac žien, ktoré chcú po boku mužov brániť svoju vlasť pred ruským agresorom. Najtalentovanejšia strelkyňa sa zúčastňuje prestížneho výcviku ostreľovačov s vyhliadkou nasadenia na fronte. O nebezpečenstvách, ktoré ich tam čakajú, si nerobia žiadne ilúzie. "Snajperi čelia v prípade zajatia demonštratívnemu zaobchádzaniu, ženy obzvlášť," hovoria.

V nasledujúcom videu nájdete reporáž o Jevgeniji Emeraldovej, ktorá patrí k najznámejším snajperkám na Ukrajine a dostala prezývku „Johanka z Arku“:

„Láska môjho života,“ hovorí štyridsaťročná blondína s vojenskou prezývkou Sultánka, zatiaľ čo chystá svoju americkú pušky Barrett do palebnej pozície. Potom príde zozadu povel inštruktora: „Tri terče, 186 metrov ďaleko, strieľajte s cieľom zabiť“. Žena všetko bezchybne zasiahne.

image

Šéf wagnerovcov je terčom ruských generálov. Závidia, že sme efektívni, chcú ma odstaviť, hovorí

Tvrdý tréning v priebehu niekoľkých týždňov

„Musíš zabíjať bez toho, aby ti to prekážalo,“ hovorí Sultánka, ktorá je jednou z troch strelkýň, ktoré si velenie ukrajinských špeciálnych jednotiek vybralo pre pokročilý tréning ostreľovačov v lesoch na západnej Ukrajine.

Rovnako ako jej spolubojovníčky s prezývkami Fénix a Oksana aj Sultánka pôsobila pred týmto výcvikom v jednotkách ukrajinskej teritoriálnej obrany. Trojica žien si je dobre vedomá, že požiadavky frontovej línie v špecializovanej profesii ovládanej mužmi budú oveľa tvrdšie.

Ich výcvik má na povel dôstojník s prezývkou Zástupca. Učí ich taktiku, balistiku či pohyb v teréne. Za bežných okolností by tréning trval rok a pol, teraz musí stačiť niekoľko týždňov. Prvým stanovišťom absolventov bude severná hranica s Bieloruskom, kde sa ruská armáda možno chystá na druhú ofenzívu smerom na ukrajinskú metropolu.

„Spočiatku som sa k myšlienke výcviku žien ostreľovačiek staval so skepticizmom. Teraz ale verím, že sa na túto profesiu hodia viac ako muži,“ popísal Zástupca týždenníku The Economist. „Sú ľahké, svižné a schopné ustúpiť bez vydania akéhokoľvek zvuku. Sú tiež celkovo trpezlivejšie a ženú sa menej do neopodstatnených rizík,“ dodáva.

Inštruktora presvedčilo aj to, ako sa ženy vysporiadali s vyčerpávajúcim armádnym testom prežitia. „Z deväťdesiatich kandidátov zostalo na konci päť. Dvaja z nich boli muži. Zostávajúce tri sú Sultánka, Fénix a Oksana,“ uviedol.

image

Vojna prelomila ľady. Západní experti menia spôsob, akým učia o ruskom svete

Nedostatok dôvery zo strany mužov voči snajperkám

Pred ruskou inváziou slúžilo v ukrajinskej armáde 32-tisíc žien. Teraz je to najmenej 50-tisíc. Stále viac z nich, podľa stanice ABC až šesť tisíc, slúži v prvej línii. Najčastejšie pôsobia ako zdravotníčky či komunikačné dôstojníčky. Alebo evakuujú z bojiska ranených a mŕtvych. Niekoľko desiatok z nich zastáva úlohu ostreľovačiek či delostrelkýň.

K najznámejším snajperkám v krajine patrí tridsaťjedenročná Jevgenija Emeraldová, ktorá dostala prezývku „ukrajinská Johanka z Arku“.

Sultánka, Fénix a Oksana sa zhodujú, že v každej fáze svojej cesty za profesiou snajperiek čelili odporu. Obvykle to bolo zo strany mužov, ktorí verili, že sa na túto úlohu nehodia. „Nehľadali sme ľahký život a osvedčili sme sa,“ hovorí Fénix, ktorá si podľa svojich slov nerobí ilúzie o nebezpečenstvách, ktoré ich na bojisku čakajú. „Ostreľovači zaujímajú v armáde špeciálne miesto. Ak sú zajatí, čelia demonštratívnemu zaobchádzaniu,“ podotýka.

01 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 02 - Modified: 2023-01-10 08:04:45 - Feat.: 1 - Title: Partnerstvo Ukrajiny a Južnej Kórey sa ďalej rozvíja, tvrdí premiér Šmyhal 03 - Modified: 2023-01-10 06:22:17 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina žiada Gruzínsko o vydanie väzneného exprezidenta Saakašviliho za účelom liečby 04 - Modified: 2023-01-09 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: Tinder v zákopoch? Niečo sa v nich zlomilo, mnohí ukrajinskí vojaci viac nedokážu prejavovať emócie 05 - Modified: 2023-01-09 12:34:19 - Feat.: 1 - Title: Odrazili sme útoky okolo Bachmutu. Jedna ruská brigáda na Kryme by chcela ukončiť boje, tvrdia Ukrajinci
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:40