Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec (vľavo) a ruská komisárka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová (vpravo) počas medzinárodnej konferencie pre ombudsmanov v tureckej Ankare. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Turecku nedošlo k dohode o výmene väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí ruská ombudsmanka

12.01.2023, 16:56
Autor:
TASRTASR

Za dôležité považuje, aby dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou v tejto oblasti pokračoval a aby "nebol spolitizovaný, ale založený výlučne na humanitárnych a ľudskoprávnych princípoch".

Zástupcovia Ruska a Ukrajiny v stredu počas rozhovorov v Turecku nedosiahli novú dohodu o výmene vojnových zajatcov. Vo štvrtok to pre agentúru AFP uviedla ruská ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová, ktorá sa v Ankare stretla so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Lubincom. Dodala, že jej predchádzajúce vyjadrenia o výmene zajatcov boli nesprávne interpretované.

AFP podotkla, že Rusko a Ukrajina v čase vojny, ktorú rozpútala Moskva 24. februára, udržiavajú len málo priamych kontaktov — rokovania o výmene väzňov sú jedny z mála z nich.

image

Ruská fregata s hypersonickými strelami preplávala Lamanšským prielivom. Británia a Nórsko ju sledovali

Médiá hovorili o dohode

Po rokovaní v Ankare turecké štátne médiá citovali Moskaľkovovej vyjadrenie na tlačovej konferencii, že s Lubincom sa dohodli na výmene "viac ako 40 väzňov" z každej strany. Vo štvrtok však pre AFP spresnila, že tieto slová sa týkali počtu osôb, ktoré si obe strany už vymenili.

Ako ďalej uviedla, že s Lubincom si v rámci prípravy na možnú budúcu výmenu odovzdali zoznamy zranených zajatých vojakov. Zopakovala, že "k takýmto výmenám dochádza neustále. Tieto dohody uzatvára armáda a my s ňou spolupracujeme".

Konštatovala tiež, že Moskva aj Kyjev majú záujem o budúce kontakty medzi svojimi komisármi pre ľudské práva, informovala agentúra Reuters. Podľa nej názoru Ukrajina zaujala pragmatický postoj a je pripravená na dialóg.

image

Vy s nami v zákopoch nie ste, sťažoval sa ruský branec. Dostal päť a pol roka

Dialóg musí pokračovať

Za dôležité považuje, aby dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou v tejto oblasti pokračoval a aby "nebol spolitizovaný, ale založený výlučne na humanitárnych a ľudskoprávnych princípoch".

Podľa agentúry Reuters Moskaľkovová sumarizovala, že už boli dosiahnuté konkrétne výsledky v oblasti pátrania po nezvestných osobách a návratu detí k svojim rodinám.      

Vyjadrila sa aj k návrhu týkajúceho sa vytvorenia trvalého "humanitárneho koridoru" vo vojnovej zóne, ktorý v stredu podporil turecký prezident Recept Tayyip Erdogan. Ruská ombudsmanka ho označila za "veľmi dôležitý návrh", na ktorom sa ešte treba dohodnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a so štátnymi orgánmi, ktoré sa tým zaoberajú.

01 - Modified: 2023-01-12 13:10:03 - Feat.: 1 - Title: Nemecko by nemalo brániť vojenskej podpore Ukrajiny, povedal vicekancelár Habeck 02 - Modified: 2023-01-11 19:54:16 - Feat.: 1 - Title: Ruskí predstavitelia rečnia o vlastenectve, ich deti si užívajú v cudzine. Napriek sankciám na ich rodičov 03 - Modified: 2023-01-11 16:28:03 - Feat.: 0 - Title: Cestovný ruch na Slovensku prudko ožil. Zlatý týždeň v Tatrách bol už ako pred koronakrízou
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:30