Ukrajinský vojak ukazuje na dym počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou o mesto Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Malé víťazstvo pre Rusov. Moskva už pravdepodobne obsadila Soledar, znie z USA

13.01.2023, 08:36
Autor:
ČTKČTK

"Všetky dostupné dôkazy naznačujú, že ukrajinské sily už v Soledare neudržiavajú organizovanú obranu," napísal americký Inštitút pre štúdium vojny.

Ruské invázne sily pravdepodobne obsadili väčšinu, ak nie celé mesto Soledar v Doneckej oblasti, uviedol vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny ISW.

Podľa jeho analytikov však nejde o operačne významný vývoj - označili ho za "malé víťazstvo" pre ruskú armádu, ktoré pravdepodobne nie je predzvesťou skorého obkľúčenia neďalekého väčšieho mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú dobyť už niekoľko mesiacov.

image

Analytik Bednár: Boj o Soledar nemá vojenský zmysel. V dohľadnom čase môže prísť v Rusku ďalšia mobilizácia

Wagnerovci v meste

"Geolokačné zábery zverejnené 11. a 12. januára naznačujú, že ruské sily pravdepodobne kontrolujú väčšinu, ak nie celý Soledar, a pravdepodobne vytlačili ukrajinské sily zo západných okrajov mesta," uvádza sa vo svojej správe ISW.

Inštitút si tiež všíma to, že ukrajinský generálny štáb informoval o tom, že ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útoky proti osade Silj v Doneckej oblasti, čo je obec vzdialená vyše kilometra severozápadne od Soledaru a leží za predchádzajúcimi ukrajinskými pozíciami.

"Ukrajinský generálny štáb a ďalšie vysokopostavené vojenské zdroje väčšinou neinformovali o tom, že ukrajinské sily 12. januára odrazili ruské útoky proti Soledaru, ako to bolo predtým," upozorňuje ďalej americký inštitút.

Ruské zdroje podľa neho k 12. januáru tvrdili, že ruskí vojaci "čistia" Soledar od zvyšných ukrajinských síl a ruskí vojenskí blogeri vo štvrtok zverejnili zábery bojovníkov z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) žoldnierskej skupiny, ako sa voľne prechádzajú po Soledare. Ruské ministerstvo obrany zatiaľ dobytie Soledaru neoznámilo.

Obranu už neudržiavajú

"Všetky dostupné dôkazy naznačujú, že ukrajinské sily už v Soledare neudržiavajú organizovanú obranu. Vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z 12. januára, že ukrajinské sily v Soledare udržiavajú pozície, sa môže týkať obranných pozícií v blízkosti Soledaru, ale nie v ňom," napísal Inštitút pre štúdium vojny.

image

Zelenskyj zvolal poradu ukrajinského velenia. Obrancom Soledaru a Bachmutu prisľúbil nepretržité zásobovanie

Ukrajinský generálny štáb vo svojej dnešnej rannej operačnej zvodke informuje o odrazení ruských útokov pri 17 obciach na východe Ukrajiny za uplynulý deň, ale ani v nej v tejto súvislosti nespomína Soledar.

O tomto meste píše v súvislosti s ďalšími obcami na východe Ukrajiny, ktoré sa podľa neho stali terčom nepriateľskej paľby. Velenie ukrajinských síl okrem iného tiež informuje o odrazení ruských útokov na Bachmut.

Dobyť sa ho pokúšali mesiace

O dobytie tohto ukrajinského mesta sa Rusi pokúšajú už mesiace a podľa niektorých analytikov by dobytie Soledaru, o ktorého strategickom význame sa vedú debaty, umožnilo lepší prístup k Bachmutu a skomplikovalo zásobovanie ukrajinských obrancov.

ISW sa však vo svojej poslednej správe domnieva, že "ruské informačné operácie" význam Soledaru zveličili. Jeho dobytie inštitút označuje za prinajlepšom taktické "Pyrrhovo víťazstvo" pre Rusko.

image

Zasypala ich delostreľba a rakety. Zabili sme pri Soledare sto Rusov, tvrdí Kyjev. Moskve dochádza munícia

Inštitút usudzuje, že obsadenie Soledaru neumožní ruským silám získať kontrolu nad dôležitými ukrajinskými zásobovacími trasami do Bachmutu ani lepšie rozmiestniť svoje sily na obkľúčenie mesta v krátkodobom horizonte. Rusko podľa ISW zároveň pri dobývaní Soledaru značne vyčerpalo svoje sily, ktoré mu budú chýbať pri Bachmute.

01 - Modified: 2023-01-13 15:00:50 - Feat.: 1 - Title: Nerozumiem, prečo sa tam Ukrajinci až tak vyčerpávajú, hovorí expert. Aký je skutočný význam pádu Soledaru? 02 - Modified: 2023-01-12 17:10:57 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj zvolal poradu ukrajinského velenia. Obrancom Soledaru a Bachmutu prisľúbil nepretržité zásobovanie 03 - Modified: 2023-01-12 11:51:19 - Feat.: 1 - Title: Rusom bude na Ukrajine veliť Gerasimov, vo funkcii vystrieda obávaného Surovikina​. Chcú zvýšiť efektivitu 04 - Modified: 2023-01-12 11:38:41 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina oznámila, že stále bojuje o udržanie Soledaru, ale situácia je "ťažká" 05 - Modified: 2023-01-12 09:57:04 - Feat.: 1 - Title: Expert: Ukrajinci ho urputne bránili, pád Soledaru by nevyzeral dobre. Rusi hrajú o čas 06 - Modified: 2023-01-12 09:00:44 - Feat.: 1 - Title: Zasypala ich delostreľba a rakety. Zabili sme pri Soledare sto Rusov, tvrdí Kyjev. Moskve dochádza munícia
01 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 02 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety 03 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 04 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 05 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 18:59