V sobotu ráno sa v Kyjeve zo štvrtí na ľavom brehu rieky Dneper ozvali výbuchy a v jednom zo zariadení kritickej infraštruktúry začalo horieť. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

"Sú to jednoducho netvori." Rusko zrejme podniká druhú vlnu vzdušných útokov na Ukrajinu

14.01.2023, 16:56
Autor:
ČTKČTK

Kyjev aj ďalšie ukrajinské mestá sa už ráno stali terčom ruských rakiet. Ich cieľom bola aj kritická infraštruktúra.

Po celej Ukrajine bol opäť vyhlásený letecký poplach, úrady nabádajú obyvateľov, aby sa schovali do krytov. Rusko zrejme podniká útok strelami s plochou dráhou letu.

V niektorých oblastiach zasahuje protivzdušná obrana. Výbuchy sú počuť v Kyjeve av Odese, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Zásah objektu kritickej infraštruktúry medzitým oznámili úrady v Ľvove na západe krajiny. Ukrajinská metropola aj ďalšie ukrajinské mestá sa už ráno stali terčom ruských rakiet. Ich cieľom bola aj kritická infraštruktúra.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti ležiacej na juhu krajiny Vitalij Kim podľa denníka oznámil, že prvé strely sú už nad Ukrajinou, a neskôr dodal, že v oblasti zasahuje protivzdušná obrana.

Na Čierne more podľa armádneho veliteľstva Juh vyplávalo päť ruských plavidiel, schopných naraz odpáliť 36 striel s plochou dráhou letu Kalibr

Ruská strela v Ľvove na západe krajiny zasiahla objekt kritickej infraštruktúry, uviedol šéf oblastnej správy Maksym Kozyckyj.

"Sú možné výpadky elektriny a vody. Zostaňte v krytoch, hrozba trvá," varoval v aplikácii Telegram. Ruská strela zasiahla objekt kritickej infraštruktúry aj v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Podľa správ zo sociálnych sietí protivzdušná obrana zasahuje vo Vinnyckej, Chmelnyckej, Kyjevskej či Dnipropetrovskej oblasti.

V Dnipre na východe Ukrajiny ruská strela zničila deväťpodlažný obytný dom, pod troskami sa nachádzajú ľudia, uviedol zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

"Sú to jednoducho netvori," dodal na adresu Rusov s tým, že zasiahnutý dom a jeho obyvateľov dobre pozná, pretože býval hneď vedľa.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady uviedla, že najmenej desať ľudí vrátane dvoch detí utrpelo zranenie, z trosiek sa ale podarilo zachrániť 15 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 04 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 05 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:35