Ukrajinský vojak stojí v bojovom vozidle pechoty BMP-2 na frontovej línii neďaleko mesta Soledar v Doneckej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Moskva tvrdí, že ruské sily sa zmocnili Soledaru. Kyjev stratu mesta popiera, tvrdí, že sa ešte bojuje

17.01.2023, 07:20
Autor:
ČTKČTK

"Večer 12. januára bolo dokončené oslobodenie mesta Soledar, ktoré je dôležité pre pokračovanie úspešných útočných operácií v doneckom smere," vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany.

Ruské invázne vojská sa podľa Moskvy zmocnili východoukrajinského mesta Soledar, o ktoré zvádza ťažké boje s ukrajinskými obrancami. Ruské ministerstvo obrany dnes podľa tlačových agentúr oznámilo, že jeho armáda mesto dostala pod kontrolu vo štvrtok večer. Ukrajinská armáda stratu Soledaru poprela, boje podľa hovorcu východného zoskupenia ukrajinských síl Serhija Čerevatého pokračujú vo vnútri mesta. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

"Večer 12. januára bolo dokončené oslobodenie mesta Soledar, ktoré je dôležité pre pokračovanie úspešných útočných operácií v doneckom smere," vyhlásil podľa agentúry TASS hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, pričom použil termín "oslobodenie", ktorým Moskva označuje dobytie a okupáciu ukrajinských miest.

Ukrajinci stále bojujú

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl však podľa ruskojazyčného webu stanice BBC uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily sú stále v meste a bojujú. "Boje sa odohrávajú v samotnom meste. Informácia o tom, že sa ukrajinské sily stiahli zo Soledaru, nie je pravdivá. Boje tam pokračujú," uviedol Čerevatyj a podotkol, že nepriateľ tam má prevahu, keďže k Soledaru vrhol maximum svojich síl. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová ráno uviedla, že noc v Soledare bola "horúca" a boje pokračovali.

image

Zelenskyj žiadal ďalšie ťažké zbrane a poďakoval sa Británii za dodávku tankov, očakáva nové dodávky

Hovorca ruského ministerstva obrany tvrdil, že Rusko dobylo Soledar s pomocou nepretržitých úderov letectva, raketových vojsk a delostrelectva na pozície ukrajinských ozbrojených síl. Podľa Konašenkova plná kontrola nad Soledarom umožňuje Rusom odrezať zásobovacie trasy a zablokovať a obkľúčiť ukrajinské jednotky v Bachmute, ktorý sa nachádza niekoľko kilometrov juhozápadne od Soledaru a Rusko sa ho snaží dobyť už mesiace.

Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej poslednej správe o situácii na Ukrajine napísal, že ruské invázne sily pravdepodobne obsadili väčšinu, ak nie celý Soledar. Podľa analytikov ISW však nejde o operačne významný vývoj - označili ho za "malé víťazstvo" pre ruskú armádu, ktoré pravdepodobne nie je predzvesťou skorého obkľúčenia Bachmutu.

image

Dodanie tankov na Ukrajinu dočasne oslabí britskú armádu, priznal náčelník generálneho štábu

O strategickom význame Soledaru sa vedú diskusie, podľa niektorých názorov by jeho dobytie uľahčilo Rusom prístup k Bachmutu a skomplikovalo zásobovanie ukrajinských obrancov. ISW sa však vo svojej poslednej správe domnieva, že "ruské informačné operácie" význam Soledaru zveličili. Inštitút usudzuje, že obsadenie Soledaru neumožní ruským silám získať kontrolu nad dôležitými ukrajinskými zásobovacími trasami do Bachmutu ani sa lepšie rozmiestniť na obkľúčenie mesta v krátkodobom horizonte.

Veľké straty

Obe strany utrpeli podľa agentúry Reuters v bitke o neveľký Soledar, kde pred ruskou inváziou žilo približne 10-tisíc obyvateľov, veľké straty. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak nedávno označil v rozhovore s agentúrou AFP boje o kontrolu nad Soledarom a Bachmutom za najkrvavejšie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Pád Soledaru, kde sa nachádzajú rozsiahle soľné bane, by podľa agentúry AP pre Kremeľ znamenal vzácne víťazstvo po rade neúspechov na bojisku, ktorým čelia ruské vojská v posledných mesiacoch svojej invázie na Ukrajinu.

image

Ukrajina v Davose lobuje za ďalšie dodávky zbraní, delegáciu vedie Zelenská

Dnešné vyhlásenie Moskvy pripisuje dobytie mesta ruským jednotkám a letectvu bez toho, aby spomenulo úlohu Wagnerovej žoldnierskej skupiny, ktorú založil Jevgenij Prigožin, poznamenala agentúra Reuters. Prigožin už v utorok hlásil, že jeho bojovníci majú nad Soledarom kontrolu a tvrdil, že tam bojujú výlučne jeho muži.

Moskva informuje o dobytí Soledaru dva dni po zmene v ruskej armáde, keď minister obrany Sergej Šojgu vymenoval za veliteľa ruských jednotiek na Ukrajine náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Niektorí analytici to považujú za krok, ktorý má spražiť Prigožina a zároveň postaviť Gerasimova prípadne do úlohy obetného baránka, ak sa vojna bude naďalej vyvíjať pre Rusko zle, píše Reuters.

01 - Modified: 2023-01-17 08:27:16 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj žiadal ďalšie ťažké zbrane a poďakoval sa Británii za tanky, očakáva nové dodávky 02 - Modified: 2023-01-17 05:34:40 - Feat.: 1 - Title: Dodanie tankov na Ukrajinu dočasne oslabí britskú armádu, priznal náčelník generálneho štábu 03 - Modified: 2023-01-16 22:31:10 - Feat.: 1 - Title: Útok na obytný dom v Dnipre je vojnový zločin. Zodpovední budú postavení pred súd, vyhlásil Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:30