Ľudia sa zúčastňujú na pohrebe s Mychajlom Korenovským, ukrajinským trénerom boxu a otcom dvoch detí, zabitým počas ruského raketového útoku v Dnipre. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Vypátrali podozrivých z útoku na Dnipro. Novinári v Rusku sa takéto otázky nepýtajú, reaguje jeden z nich

17.01.2023, 12:57
Autor:
nasinasiČTKČTK
  • Ukrajinská tajná služba SBU identifikovala šiestich ruských vojakov, ktorých stíha pre podozrenie z vojnového zločinu počas ktorého zomrelo najmenej 44 civilistov.
  • "Výborne, mám sa teraz ísť vzdať?" reagoval na otázku ohľadom ukrajinského vyšetrovania podozrivý vojak.

Ukrajinská tajná služba SBU identifikovala šiestich ruských vojakov, ktorých podozrieva z účasti na raketovom útoku na deväťposchodový obytný dom v Dnipre. Víkendový útok si podľa ukrajinských úradov vyžiadal najmenej 44 civilných obetí a vyše 75 zranených.

Denník Ukrajinska pravda uviedol, že SBU stíha týchto vojakov pre podozrenie z vojnového zločinu podľa článku 438 Trestného zákona.

Investigatívny web Važnyje jistotii sa pokúšal niektorých z nich osloviť. Potenciálni páchatelia boli zväčša skúpi na slovo, novinárom sa však vyjadrili – hoci každý po svojom.

image

Šéf ruskej rozviedky pripustil možnosť ďalšieho stretnutia so šéfom americkej CIA, už rokovali o Ukrajine

„Ukrajina je ruský región“ 

SBU tvrdí, že na útoku sa podieľali veliteľ 52. pluku bombardovacieho letectva plukovník Oleg Timošin, veliteľ leteckého oddielu 52. pluku major Alexej Ivanenko, náčelník štábu perute leteckej skupiny Dmitrij Golenkov, navigátori Denis Grigorjev a Dinar Nazirov a náčelník 52. pluku pre výzbroj Jevgenij Pocelujev.

Analytik Vladimír Bednár upozorňuje, že denne padne na Ukrajine toľko vojakov, ako mesačne padlo vojakov počas vojny v Iraku na strane spojencov. 

Najdlhšie hovoril Dmitrij ​Golenkov, ktorý je podľa SBU náčelníkom štábu. Na otázku ohľadom Dnipra odpovedal protiotázkou, komu patrí Krym.

"Zdržte sa s ostreľovaním Dnepropetrovska (ruský názov Dnipra, zastaralý ukrajinský názov mesta, pozn. red). Chápem, na čo sa chcete opýtať. Ale ja som človek Ruskej federácie, ruská ústava je pre mňa veľmi dôležitá. Chcem sa vás ako novinárov opýtať, prečo mi voláte. Mali by ste mi povedať, že Krym – to je Rusko. Prečo to nehovoríte?"

"Povedal som, že štyri subjekty (anektované ukrajinské oblasti, pozn. red.) a Krym sú naše. Čo s tým má spoločné Ukrajina? Ukrajinu neriešim. Ukrajina to je iný, samostatný štát," uviedol Golenkov.

image

Ruské lode sa dali do pohybu. Ukrajina háda, odkiaľ príde nový útok

Zároveň tvrdí, že Ukrajina ostreľovaním Doneckej, Chersonskej, Záporožskej oblasti a Krymu ostreľuje ruské územie. Pri rozhovore sa zároveň oboril na pýtajúcu sa novinárku: "Vy, dievčina, ste zrejme z Ukrajiny. V Rusku sa novinári takéto otázky nepýtajú - novinári tam totiž otázky nekladú vôbec."

V reakcii na ďalšie naliehanie, aby sa vyjadril k tragickému útoku Dnipru, sa Golenkov rozčúlil, prešiel na tykanie a dal najavo, že ako náčelník štábu v kabíne bombardéra nesedel a raketu neodpálil.

Na záver dodal, že "Krym je tiež náš a všetko ostatné je (tiež) naše", ako aj to, že Ukrajina je podľa neho "ruský región".

image

Expert: Rusi sa pokúsia o poslednú zúfalú ofenzívu. Ak ju Ukrajina utopí v krvi, bude to pre nich fatálne

„Som lesník, neplašte mi veveričky“

Novinárom sa podarilo zavolať a opýtať sa na zásah obytného domu v Dnipre napríklad aj Alexeja Ivanenka. Ten tvrdil, že nevie, čo sa stalo v Dnipre, pretože sa o správy nezaujíma.

"Odišiel som z armády pred tromi rokmi, po zranení hlavy. Odišiel som do penzie a teraz sa starám o vyvážanie žúmp," tvrdil.

"Výborne, mám sa teraz ísť vzdať?" odpovedal na otázku ohľadom ukrajinského vyšetrovania. Timošina vraj vôbec nepozná a o ďalších osobách zo zoznamu už dlho nepočul. O vojne si nič nemyslí, pretože "už nie je o čom premýšľať".

Dinar Nazirov zase vyhlásil, že je "lesník z lesného hospodárstva", a odporučil novinárom, aby nechodili po jeho lese a "neplašili veveričky", načo hovor ukončil.

Vražedná ruská raketa Ch-22

Kyjev uviedol, že obytný dom v Dnipre zasiahla ruská raketa Ch-22. Ide o krídlovú strelu s dĺžkou vyše 11,6 metra a hmotnosťou vyše 5 800 kilogramov.

Ch-22 je poháňaná raketovým motorom a má dolet 450 až 600 kilometrov. Tieto rakety boli pritom pôvodne určené na úplne iný účel, ako sú útoky na pozemné ciele.

Sovietske letectvo ich prvú verziu v 60. rokoch zaradilo do služby ako zbraň pre útoky na americké lietadlové lode. A túto úlohu majú v ruskom arzenále aj jej modernizované varianty.

Nosičom striel Ch-22 Burja (Búrka) sú strategické bombardéry Tu-95 a nadzvukové strategické bombardéry Tu-22. V kódovom označení NATO sa strely volajú AS-4 Kitchen.

Ruská armáda tieto rakety v priebehu súčasnej vojny už voči civilným cieľom na Ukrajine použila. Využité boli napríklad pri útoku na nákupné centrum v Kremenčuku, pri ktorom vlani v lete zomreli viac ako dve desiatky ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

image

Rakety zasiahli nákupné centrum v ukrajinskom meste. Bolo v ňom viac než tisíc ľudí

Použité boli niekoľkokrát aj v Odeskej a Mykolajivskej oblasti. V noci na 1. júla napríklad pri útokoch na viacpodlažný dom a rekreačné zariadenie v Odeskej oblasti zahynulo 20 ľudí. V auguste rakety dopadali na Doneckú oblasť.

Jedna z výhod striel Ch-22 pre Rusov je, že ukrajinská armáda nedisponuje zbraňami, ktoré by ich dokázali zostreliť. Túto informáciu potvrdila ako samotná armáda, tak aj poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč.

Ten pôvodne po útoku na Dnipro uviedol, že budovu zasiahla ukrajinská protilietadlová strela. Neskôr svoj výrok korigoval. Naratívu sa však už medzičasom rýchlo chytila ruská propaganda a Kremeľ ho v súčasnosti používa ako oficiálnu verziu udalostí.

Predpokladá sa, že uvedený výrok je dôvodom, prečo Arestovyč v utorok ráno nečakane podal demisiu. Krok odôvodnil tým, že sa dopustil vážnej chyby.

image

Zelenského poradca Arestovyč nečakane odchádza. Priznáva vážnu chybu

  

01 - Modified: 2023-01-17 08:27:16 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj žiadal ďalšie ťažké zbrane a poďakoval sa Británii za tanky, očakáva nové dodávky 02 - Modified: 2023-01-17 10:49:51 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí ruského útoku na bytovku v Dnipre stúpol na najmenej 44, je medzi nimi aj dieťa 03 - Modified: 2023-01-17 10:58:23 - Feat.: 1 - Title: Zelenského poradca Arestovyč nečakane odchádza. Priznáva vážnu chybu 04 - Modified: 2023-01-16 22:31:10 - Feat.: 1 - Title: Útok na obytný dom v Dnipre je vojnový zločin. Zodpovední budú postavení pred súd, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2023-01-15 20:21:22 - Feat.: 1 - Title: Z bytovky v Dnipre sa po ruskom zásahu stal dom smrti. Raketový útok si vyžiadal 30 obetí a 73 zranených
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:47