Reuters
StoryEditor

Odvrátil celosvetový kybernetický útok, teraz sa mladík bojí o svoju bezpečnosť: Môžu urobiť naozaj čokoľvek

15.05.2017, 11:13
Autor:
ČTKČTK
Odborník, ktorý sa snaží svoje meno chrániť, zastavil celosvetový kybernetický útok tým, že si zaregistroval doménu, na ktorú škodlivý softvér nazvaný WannaCry mal väzbu.

Britský bezpečnostný výskumník, ktorému sa podarilo zastaviť masové šírenie vydieračského počítačového vírusu, sa obáva o vlastnú bezpečnosť. Dvadsaťdvaročný mladík, ktorý vystupuje na twitteri pod účtom @malwaretechblog, denníku Daily Mail povedal, že by sa mu v budúcnosti mohol za jeho počínanie niekto chcieť pomstiť.

"Moju totožnosť by mohli zistiť za pár sekúnd," povedal. "Ak vedia, kde bývam, môžu urobiť naozaj čokoľvek," dodal. Pripomenul pritom prípad iného bezpečnostného blogera, ktorý po tom, čo bola zverejnená jeho identita, čelil vydieraniu i vyhrážkam smrťou.

Na svojom twitterovom účte mladík upozornil, že novinári už vystopovali jeho kamarátku, ktorej fotografiu zverejnili. "Prosím, ak tak zúfalo stojíte o rozhovor, kontaktujte priamo mňa," odkázal novinárom. Internetová komunita sa medzitým podľa denníka The Guardian zaviazala, že výzkumníkovu totožnosť nezverejní.

​Odborník, ktorý sa snaží svoje meno chrániť, zastavil celosvetový kybernetický útok tým, že si zaregistroval doménu, na ktorú škodlivý softvér nazvaný WannaCry mal väzbu. Mladík uviedol, že keď zistil, že program sa neustále snaží spojiť s istou adresou, ktorá navyše bola voľná, obratom túto doménu zakúpil, pretože bol zvedavý, čo sa potom stane.

Nakoniec sa ukázalo, že WannaCry pri kontaktovaní zmienenej domény svoje šírenie zastaví; výskumník teraz opakovane prehlasuje, že program zablokoval "len náhodou". V tejto súvislosti varoval, že nová generácia programu by proti takto ľahkému zastaveniu mohla byť imúnna. Odkaz na spomínanú adresu totiž očividne slúžil ako poistka či akýsi vypínač pre prípad, že by strojcovia úderu chceli ďalšie šírenie vírusu počas infekcie znemožniť.

Analytici odhadujú, že vírus, ktorý zašifruje uložené dáta a následne za ich odblokovanie žiada výkupné, napadol po celom svete 200 000 počítačov. Útok minulý týždeň v piatok ochromil zdravotnícky systém v Anglicku, ruské banky či nemeckú železničnú spoločnosť DB. Vírus napádal najmä počítače používajúce operačný systém Windows XP, ktorý už firma Microsoft nepodporuje.

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-02-21 12:00:00 - Feat.: - Title: Jedzte holubie rizoto a amputujte si nohu: Ako sa ruskí hackeri snažia demoralizovať Ukrajincov 04 - Modified: 2024-02-15 19:29:21 - Feat.: - Title: USA tvrdia, že narušili hackerskú sieť ruskej tajnej služby 05 - Modified: 2024-02-08 16:29:05 - Feat.: - Title: Hackeri ochromili francúzske zdravotné poisťovne, útok sa dotkol miliónov ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:22