Turecký prezident Tayyip Erdogan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Erdogan kritizoval The Economist za tvrdenie, že Turecko je na pokraji diktatúry

20.01.2023, 16:04
Autor:
ČTKČTK

"S blížiacimi sa voľbami by mohlo Erdoganovo správanie premeniť terajšiu chybnú demokraciu na diktatúru so všetkým, čo k tomu patrí," uviedol The Economist.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes kritizoval britský týždenník The Economist za tvrdenie, že Turecko je "na pokraji diktatúry". Týždenník vo štvrtkovom obsiahlom článku venovanom Turecku napísal, že čím dlhšie je Erdogan pri moci, tým viac sa prejavuje ako autokrat. Obklopuje sa podľa neho tiež ľuďmi, ktorí mu nie sú schopní odporovať, a premenil médiá na prostriedky štátnej propagandy. Turecko tento rok čakajú parlamentné a prezidentské voľby, v ktorých bude Erdogan usilovať o ďalší mandát na čele štátu.

"S blížiacimi sa voľbami by mohlo Erdoganovo správanie premeniť terajšiu chybnú demokraciu na diktatúru so všetkým, čo k tomu patrí," uviedol The Economist. "Čím dlhšie je Erdogan pri moci, tým väčší autokrat sa z neho stáva," dodal britský týždenník. Napísal tiež, že turecký prezident premenil väčšinu médií na prostriedok štátnej propagandy a zneužil súdy na prenasledovanie svojich oponentov. Erdogan však podľa týždenníka nemá tohtoročné znovuzvolenie do funkcie prezidenta isté, ak sa opozícii podarí vyslať do volieb hlavy štátu spoločného kandidáta.

image

Švédsky minister obrany povedal, že bol pozvaný na návštevu do Turecka. Medzi krajinami panuje napätie

"Určujú snáď osud Turecka britské noviny? "spýtal sa dnes Erdogan pri rozhovore s novinármi a dodal: "Osud Turecka určí môj ľud. "Na twitteri reagoval aj prezidentov hovorca Fahrettin Altun, ktorý článok v týždenníku The Economist označil za "klišé, dezinformáciu a arogantnú propagandu".

Britský týždenník tiež poukázal na zhoršujúci sa stav tureckej ekonomiky. Zlá ekonomická situácia je podľa The Economist aj výsledkom toho, že Erdogan nemá vo svojom okolí ľudí, ktorí by boli schopní mu oponovať. Prezident tak presadzuje "úplne praštenú" menovú teóriu, že infláciu možno zmierniť znižovaním úrokových sadzieb.

image

Ankara je pripravená sprostredkovať mier na Ukrajine, povedal Erdogan v rozhovore s Putinom

Na tvrdší postup úradov voči oponentom pred nadchádzajúcimi voľbami poukázala minulý týždeň aj mimovládna organizácia Human Rights Watch. Vláda sa podľa nej napríklad snaží rozpustiť druhú najväčšiu opozičnú Ľudovú demokratickú stranu. Podľa kritikov je politicky motivovaný tiež súd s istanbulským starostom EkremOm Imamogluom, ktorý bol v decembri odsúdený za urážku volebnej komisie. Ak by odvolacie súdy rozsudok potvrdili, tak by Imamoglu, ktorý je považovaný za jedného z najvážnejších Erdoganových súperov v prezidentskom klání, nemohol kandidovať ani ďalej pôsobiť na čele radnice najväčšieho tureckého mesta.

Celú politickú kariéru prezidenta Erdogana ale The Economist nevníma negatívne. "V prvých rokoch Erdoganova vláda zaručila krajine politickú a ekonomickú stabilitu, ktorá jej chýbala desaťročia. Pristrihol krídla generálom, ktorí sa príliš často miešali do politiky a vykonávali prevraty, "uviedol týždenník s tým, že na začiatku svojej vlády Erdogan tiež presadil ekonomické reformy a podporoval zmierenie s Kurdmi.

01 - Modified: 2023-01-20 06:02:42 - Feat.: 1 - Title: Teherán stále neuznal anexiu Krymu Ruskom, tvrdí iránsky minister. To aj napriek dobrým vzťahom oboch krajín 02 - Modified: 2023-01-19 15:12:37 - Feat.: 1 - Title: Turecká centrálna banka ponechala úrokovú sadzbu na úrovni deväť percent 03 - Modified: 2023-01-19 13:57:25 - Feat.: 1 - Title: Švédsky minister obrany povedal, že bol pozvaný na návštevu do Turecka. Medzi krajinami panuje napätie
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:06