Český prezidentský kandidát a bývalý český expremiér Andrej Babiš. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinský web označil Babišovo tvrdenie o Poľsku za škandalózne, odmietol by pomôcť štátu v NATO

23.01.2023, 10:52
Autor:
ČTKČTK

"Toto vyhlásenie vyvolalo množstvo otázok, keďže Česká republika je členom NATO a je povinná dodržiavať piaty článok (Severoatlantickej zmluvy)," poznamenala agentúra Unian.

Ukrajinský portál Gazeta.ua označil za škandalózny nedeľný výrok kandidáta na českého prezidenta Andreja Babiša, že by v prípade útoku na Poľsko alebo pobaltské krajiny neposlal napadnutej krajine českých vojakov na pomoc. Jeho vyhlásenia v televíznej debate si všímajú aj ďalšie médiá na Ukrajine alebo v Rusku. Odmietnutie vojenskej pomoci Poľsku a pobaltským krajinám v prípade útoku na ne by pritom bolo porušením českých záväzkov voči spojencom v NATO, ako poznamenal jeho volebný rival, generál vo výslužbe, Petr Pavel, píše ruská štátna agentúra TASS.

"Kandidáta neuviedla do rozpakov ani skutočnosť, že ide o záväzok členských štátov NATO," píše Gazeta.ua na Babišovu adresu. "Keď mu povedali, že ide o aliančný záväzok, odpovedal jednoducho: ‘Chcem mier‘," cituje portál z tweetu novinára Rikarda Jozwiaka zo stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda, na ktorého sa vo svojej správe odvoláva.

image

Babiš pobúril Poliakov. Vyhlásil, že v prípade útoku by Česko nepomohlo Varšave ani Pobaltiu

Pavel opakovane vyhlásil, že v prípade zvolenia za prezidenta urobí všetko preto, aby vojne zabránil, píše ruská agentúra TASS, ktorá svoj text označila titulkom "Prezidentský kandidát v Česku Babiš sľúbil, že zabráni vojne a udrží mier". V texte si všíma, že Babiš neskôr svoje výroky z televíznej debaty s Pavlom na twitteri korigoval a vyhlásil, že ak by naozaj bol napadnutý členský štát NATO, piaty článok Severoatlantickej zmluvy o kolektívnej obrane a vzájomnej pomoci krajín NATO by "pochopiteľne dodržal".

Babišove vyhlásenia si všímajú tiež ukrajinské médiá ako je portál Ukrajinska pravda alebo agentúra Unian, obe zaznamenali Babišov výstup v Českej televízii spravodajsky a komentárov sa zdržali. "Toto vyhlásenie vyvolalo množstvo otázok, keďže Česká republika je členom NATO a je povinná dodržiavať piaty článok (Severoatlantickej zmluvy)," poznamenal Unian, ktorý tiež pripomenul Babišovu korekciu na sociálnych sieťach.

image

Prezidentská debata v Česku: Klamete, kadiaľ chodíte, adresoval Pavel Babišovi

"Babiš svoju neochotu podieľať sa na odpore proti ruskej agresii vysvetlil tým, že ‘chce mier‘," Píše ukrajinská agentúra Ukrinform, ktorá sa ďalej venuje aj postave Andreja Babiša a jeho vyšetrovaniu zo strany polície kvôli obvineniam z podvodu, pričom pripomína, že krátko pred voľbami pražský súd neprávoplatne oslobodil Babiša v kauze Čapí hnízdo, kde sa riešil údajný dotačný podvod.

01 - Modified: 2023-01-22 21:27:51 - Feat.: 1 - Title: Prezidentská debata v Česku: Klamete, kadiaľ chodíte, adresoval Pavel Babišovi 02 - Modified: 2023-01-21 12:54:01 - Feat.: 1 - Title: Rodina má strach o život, vyhlásil Babiš. Jeho manželka dostala náboj v obálke 03 - Modified: 2023-01-20 23:13:20 - Feat.: 1 - Title: Na druhom kole českých prezidentských volieb chce medzi Babišom a Pavlom rozhodnúť 82 percent ľudí
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:49