Nemecký kancelár Olaf Scholz počas prejavu v Bundestagu. FOTO: REUTERS
StoryEditor

​Scholz po schválení leopardov ubezpečil, že urobí všetko, aby nezavliekol NATO do vojny s Ruskom

25.01.2023, 15:24
Autor:
ČTKČTK

Nemecký kancelár poslancom tiež povedal, že dnes telefonicky rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o politickej, humanitárnej i vojenskej podpore. Zelenskyj Scholzovi poďakoval za sľúbené tanky Leopard 2

Rozhodnutie poskytnúť nemecké tanky Ukrajine v jej boji proti ruskej invázii je správne a Ukrajina sa aj v budúcnosti dočká z Berlína ďalšej podpory. Dnes to poslancom Spolkového snemu povedal kancelár Olaf Scholz.

Zároveň vyzval Nemcov, aby sa kvôli nemeckej podpore Ukrajiny nebáli a dôverovali vláde, keďže Berlín koná v prísne zhode so spojencami. Vláda tak podľa Scholza urobí všetko, aby predišla zavlečeniu Severoatlantickej aliancie do vojny s Ruskom.

Poslancom kancelár povedal, že dnes telefonicky rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o politickej, humanitárnej i vojenskej podpore. Zelenskyj Scholzovi poďakoval za sľúbené tanky Leopard 2 a za súhlas Berlína ostatným krajinám tieto nemecké tanky Ukrajine odovzdať.

Cesta k energetickej nezávislosti

Na úvod prejavu Scholz ocenil Nemecko za to, ako pre mnohých nečakane dobre prekonalo hospodárske a energetické problémy spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu.

image

Prvé tanky Leopard by mohol Kyjev dostať o tri mesiace, uviedol nemecký minister obrany

"Pred rokom by si len málokto pomyslel, že to bez ruského plynu zvládneme," povedal kancelár a pripomenul, že Nemecko v posledných troch týždňoch dokončilo už tri plávajúce terminály na skvapalnený zemný plyn LNG. Tiež hospodárske výzvy podľa kancelára dobre zvládlo.

"Ukázali sme, čo je v nás," povedal Scholz. Teraz je podľa neho potrebné, aby sa toto úsilie a nové nemecké tempo prenieslo aj do ochrany klímy a prechodu k čistým energetickým zdrojom.

Rusko podľa kancelára svojou útočnou a imperiálnou vojnou proti Ukrajine úplne zmenilo bezpečnostné princípy, ktoré v Európe platili od druhej svetovej vojny.

"To, že hranice nemožno meniť silou," povedal kancelár s tým, že ruská invázia sa stala dejinným obratom. Preto je podľa kancelára nutné Ukrajine pomáhať, a to aj vojensky.

Nemecký dejinný obrat 

Dnešné rozhodnutie dodať Ukrajine nemecké tanky Leopard 2 považuje Scholz za správne a dodal, že Berlín k tomuto rozhodnutiu dospel v prísnej zhode so spojencami. Takto chce postupovať aj ďalej, lebo to je cesta, ako predísť zavlečeniu NATO do vojny s Ruskom.

image

Rusko: Rozhodnutie Nemecka dodať tanky Kyjevu je extrémne nebezpečné. Konflikt prenesie na novú úroveň

Tanky Leopard 2 sú podľa Scholza mocné zbraňové systémy, preto aj v tejto súvislosti majú mnohí Nemci starosti z ďalšieho vývoja. "Týmto spoluobčanom by som chcel povedať, aby mi dôverovali, aby dôverovali vláde. Budeme naďalej konať tak, aby sme rizikám pre Nemecko predišli, "dodal.

Kritika pre váhavosť

Opozičná konzervatívna únia CDU/CSU s tankami pre Ukrajinu súhlasí a opakovane k takémuto kroku kancelára vyzývala, teraz mu ale v rozprave vyčítala pomalé rozhodovanie, kvôli ktorému Nemecko pred spojencami stráca rešpekt.

Scholz kritiku odmietol, pretože Nemecko postupuje tak rýchlo, ako to hľadanie spoločného postoja medzi spojencami umožňuje.

Na pomalosť upozornila aj poslankyňa Agnieszka Bruggerová za vládne Zelené, ktorá pochádza z Poľska. Scholz zopakoval, že Nemecko nebude konať samo.

"Teraz sa spoločne s ostatnými pokúsime zostaviť prvý prápor tankov," odpovedal. Nemecko zatiaľ poskytne 14 leopardov, ďalšie pridajú ostatné štáty, okrem iného Poľsko, ktoré na Berlín vyvíjalo najväčší tlak.

Ostro proti kancelárovi vystúpil poslanec protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Petr Bystroň, ktorý má český pôvod. "Práve ste hodili cez palubu základy nemeckej povojnovej politiky," povedal.

image

HIMARS-y strácajú účinnosť, priznáva Kyjev. Západné tanky prinesú zlom, v čom porážajú tie ruské? (analýza)

Počas svojho vystúpenia čelil hlasnému nesúhlasu viacerých poslancov, takže musela zasiahnuť šéfka parlamentu Bärbel Basová. Kancelára sa Bystroň nakoniec spýtal, aké sú vlastne vojnové ciele a čo chce na Ukrajine dosiahnuť.

"Viem, aké sú ciele Ruska. Chce sa zmocniť územia," odpovedal kancelár a dodal, že Kyjev bude mať nemeckú podporu, kým to bude potrebné.

V odpovediach na otázky sa kancelár venoval tiež spojenectvu s USA, ktoré označil za jedno z najužších. Povedal, že Berlín a Washington spájajú aj vďaka prezidentovi Joeovi Bidenovi mimoriadne silné väzby. Skvelými spojencami nazval aj Britániu či Francúzsko.

01 - Modified: 2023-01-25 13:59:34 - Feat.: 1 - Title: Prvé tanky Leopard by mohol Kyjev dostať o tri mesiace, uviedol nemecký minister obrany 02 - Modified: 2023-01-25 13:58:51 - Feat.: 1 - Title: Rusko: Rozhodnutie Nemecka dodať tanky Kyjevu je extrémne nebezpečné. Konflikt prenesie na novú úroveň 03 - Modified: 2023-01-25 13:47:31 - Feat.: 1 - Title: Spojenci po súhlase Berlína nestrácajú čas. Tanky Leopard je Ukrajine pripravené poslať aj Španielsko 04 - Modified: 2023-01-25 12:58:52 - Feat.: 1 - Title: Naďalej platí dohoda s Nemeckom o tom, že tanky Leopard prídu na Slovensko, tvrdí Naď 05 - Modified: 2023-01-25 11:38:58 - Feat.: 1 - Title: Scholz potvrdil dodávku leopardov Ukrajine. Aké majú výhody a prečo sú pre Kyjev vhodnejšie ako tanky z USA?
01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:44