Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. FOTO: Reuters
StoryEditor

Blinken v Káhire vyzval na deeskaláciu izraelsko-palestínskeho konfliktu, postavil sa za stabilitu regiónu

30.01.2023, 14:03
Autor:
TASRTASR

Očakáva sa, že Blinken počas návštevy zopakuje podporu USA pre budúci palestínsky štát - čo je však cieľ, ktorý sa za novej izraelskej vlády sotva podarí presadiť, podotkla AFP.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval v pondelok na "upokojenie a deeskaláciu" napätia, ktoré momentálne panuje medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Poukázal aj dôležitosť úsilia smerujúceho k realizácii plánov na mierovú koexistenciu dvoch štátov - izraelského a palestínskeho.

Ako informovala agentúra AFP, Blinken to vyhlásil na tlačovej konferencii v Káhire, ktorá je prvou zastávkou jeho cesty po Blízkom východe.

Deeskalácia konfliktu

Blinken pred novinármi vyzdvihol dôležitú úlohu Egypta pri zaisťovaní stability v regióne a s tamojším prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím diskutoval o pokračujúcom úsilí o deeskaláciu napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

image

Piatkový atentát v Jeruzaleme odsúdili dnes Macron a Scholz, pri útoku na synagógu zomrelo sedem veriacich

AFP pripomenula, že Egypt často zohráva rolu sprostredkovateľa kontaktov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

V rámci svojho turné Blinken zamieri z Egypta do Jeruzalema, kde bude rokovať s predstaviteľmi izraelského vedenia, a do Ramalláhu, ktorý je sídlom palestínskej samosprávy.

image

Strelecom, ktorý v sobotu zranil dve osoby v Izraeli, bol 13-ročný Palestínčan

AFP doplnila, že Blinkenova návšteva Izraela je súčasťou úsilia administratívy USA o rýchle nadviazanie kontaktu so staronovým izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Nový palestínsky štát

Očakáva sa, že Blinken počas návštevy zopakuje podporu USA pre budúci palestínsky štát - čo je však cieľ, ktorý sa za novej izraelskej vlády sotva podarí presadiť, podotkla AFP. Podľa rezortu diplomacie USA chce Blinken vyzývať na zachovanie status quo v mešite al-Aksá, ktorá je posvätná pre židov aj moslimov.

Táto výzva súvisí s konaním izraelského krajne pravicového ideológa a politika Itamara Ben-Gvira, ktorý začiatkom januára napriek stanoveným pravidlám navštívil miesto, ktoré židia nazývajú Chrámová hora. Židia tam smú prichádzať v presne stanovené hodiny, ale nesmú sa tam modliť, aby sa takto predišlo napätiu s moslimskou komunitou.

image

Šéf OSN odsúdil teroristický útok v Jeruzaleme, Palestínčan po razii Izraelu zabíjal pred synagógou

Samotný Ben-Gvir lobuje za zrušenie tohto obmedzenia. Od roku 2021, keď sa stal poslancom izraelského parlamentu, navštívil Chrámovú horu už viackrát, jeho utorňajšia návšteva je však prvou v pozícii ministra a preto má omnoho väčšiu váhu,

AFP pripomenula, že situácia v Izraeli a na palestínskych územiach je momentálne veľmi napätá: Izrael sa spamätáva z útoku, pri ktorom v piatok pred synagógou v anektovanom východnom Jeruzaleme zahynulo sedem civilistov. Deň pred tým si zasa razia izraelských bezpečnostných zložiek na okupovanom Západnom brehu vyžiadala celkovo desať palestínskych obetí. Izrael uviedol, že sa zameriava na militantov tzv. Islamského džihádu.

Po týchto násilných činoch hlásili v regióne aj ďalšie útoky so zranenými i obeťami na životoch.

Oficiálna palestínska tlačová agentúra WAFA informovala, že palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa v nedeľu neskoro večer v Ramalláhu stretol so šéfom americkej Ústrednej spravodajskej služby Williamom Burnsom, aby prediskutovali aktuálny "nebezpečný vývoj" na palestínskych územiach. Veľvyslanectvo USA sa pre agentúru AFP odmietlo k tejto správe vyjadriť.

01 - Modified: 2023-01-30 11:45:29 - Feat.: 1 - Title: Čína viní Spojené štáty z rozpútania krízy na Ukrajine, odsúdila dodávky západných zbraní 02 - Modified: 2023-01-30 08:39:42 - Feat.: 1 - Title: Izraelské zložky v Predjordánsku zastrelili ďalšieho Palestínčana 03 - Modified: 2023-01-29 19:55:27 - Feat.: 1 - Title: Blinken pricestoval do Egypta; chce posilniť vzťahy tejto krajiny s USA 04 - Modified: 2023-01-29 16:12:56 - Feat.: 1 - Title: Pápež František odsúdil silnejúce násilie na Blízkom východe
01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:16