Francúzski stredoškoláci blokujú prístup na strednú školu Lycee Turgot v Paríži počas celoštátneho štrajku a protestov proti plánu dôchodkovej reformy francúzskej vlády. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsko zasiahol druhý celoštátny štrajk proti dôchodkovej reforme, Macron na nej naďalej trvá

31.01.2023, 09:55
Autor:
ČTKČTK

"Táto reforma je nespravodlivá a brutálna," povedal generálny tajomník odborového zväzu. "Posunutie (veku odchodu do dôchodku) na 64 rokov je zo sociálneho hľadiska krokom späť," dodal.

Vo Francúzsku dnes druhý tohtoročný generálny štrajk ovplyvnil výrobu elektriny, zrušil výučbu na niektorých školách a zastavil verejnú dopravu, uvádzajú agentúry. Ľudia po celej krajine protestujú proti navrhovanej dôchodkovej reforme, ktorú na začiatku januára predstavila francúzska vláda. Plánuje okrem iného postupne posunúť hranicu odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov.

Odbory, ktoré na celý deň naplánovali protestné zhromaždenie po celom Francúzsku, chcú udržať tlak na vládu. Dúfajú tiež, že sa im podarí zopakovať veľkú účasť z prvého štrajku 19. januára, na ktorom sa zúčastnilo vyše milión ľudí.

image

V Paríži ste vítaný, odkázal Pavlovi Macron v gratulácii k zvoleniu za prezidenta

Výpadky vlakov i metra

"Táto reforma je nespravodlivá a brutálna," povedal generálny tajomník odborového zväzu UNSA Luc Farre. "Posunutie (veku odchodu do dôchodku) na 64 rokov je zo sociálneho hľadiska krokom späť," dodal.

V krajine dnes jazdí len asi každý tretí vysokorýchlostný vlak TGV a ešte menej miestnych a regionálnych vlakov, tiež parížske metro čelí vážnym obmedzeniam. Štrajku sa zúčastňuje asi polovica učiteľov základných škôl, uviedol ich odborový zväz. Štrajkujú tiež zamestnanci ropných rafinérií a pracovníci v ďalších odvetviach, vrátane verejnoprávnych televízií, ktoré namiesto spravodajských programov púšťajú hudbu.

image

Scholz a Macron: Musíme spoločne vojensky posilniť Európu

Úrady dnes vyšlú do ulíc 11-tisíc policajtov, z toho 4000 v Paríži, aby dohliadali na poriadok počas plánovaných pochodov. Tie majú v niektorých mestách začať už o 10-tej.

Dodávky elektriny vo Francúzsku klesli o 4,4 percenta, to jest o 2,9 gigawattov, keďže sa k štrajku pripojili pracovníci jadrových reaktorov a tepelných elektrární, ukázali údaje štátneho podniku EDF. Spoločnosť TotalEnergies, kde štrajkuje 75 až 100 percent ľudí, uviedla, že dnes nedodáva ropné produkty, ale upokojovala Francúzov, že čerpacie stanice sú plne zásobené a potreby zákazníkov sú uspokojené.

Francúzi sú proti

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina Francúzov je proti návrhu dôchodkovej reformy, ale prezident Emmanuel Macron a jeho vláda na nej trvajú. Podľa Macrona je "životne dôležitá", aby sa zabezpečilo, že dôchodkový systém bude naďalej fungovať.

image

Nemecko dôrazne odmietlo návrhy na nový spoločný dlh Európskej únie. "Vyslal by trhom zlý signál"

Posunutie veku odchodu do dôchodku o dva roky by podľa odhadov ministerstva práce mohlo do štátnej pokladnice priniesť niekoľko miliárd eur navyše potrebných pre každoročné vyplácanie dôchodkov. Odbory však tvrdia, že existujú aj iné spôsoby, ako zabezpečiť, že dôchodkový systém neskolabuje. Spomínajú napríklad zdanenie superbohatých či zvýšenie príspevkov zamestnávateľov.

Vláda v návrhu zákona urobila niektoré ústupky, napríklad stanovila nový vek odchodu do dôchodku na 64 rokov namiesto Macronovho predvolebného sľubu 65 rokov. Súhlasila tiež s minimálnym dôchodkom vo výške 1200 eur mesačne pre všetkých. Podľa premiérky Élisabeth Borneovej je hranica 64 rokov "neoddiskutovateľná", ale vláda skúma možnosti, ako kompenzovať niektoré dopady, najmä na ženy.

V čase, keď sa po celom Francúzsku konajú protestné zhromaždenia, budú zákonodarcovia prerokúvať návrh zákona na úrovni výborov. Odbory uviedli, že sa snažia presvedčiť zákonodarcov, aby vec nepodporili.

01 - Modified: 2023-01-30 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Vojna mení poriadky. Ťažisko moci sa v Európskej únii presúva na východ 02 - Modified: 2023-01-28 18:28:50 - Feat.: 1 - Title: V Paríži ste vítaný, odkázal Pavlovi Macron v gratulácii k zvoleniu za prezidenta 03 - Modified: 2023-01-28 12:27:27 - Feat.: 1 - Title: Piatkový atentát v Jeruzaleme odsúdili dnes Macron a Scholz, pri útoku na synagógu zomrelo sedem veriacich
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:45