RowVaughn Wellsová objíma svojho manžela Rodneyho Wellsa po tom, čo predniesla prejav na pohrebe svojho syna Tirea Nicholsa v kresťanskom kostole Mississippi Boulevard v Memphise.  FOTO: Reuters
StoryEditor

Na pohreb černocha zabitého políciou Tyrea Nicholsa prišla Kamala Harrisová aj rodina Georgea Floyda

01.02.2023, 22:51
Autor:
ČTKČTK

"(Nicholsova) smrť nebola v záujme verejného bezpečia. Ako viceprezidentka žiadam Kongres, aby schválil policajnú reformu Georgea Floyda," vyhlásila Harrisová.

Desiatky až stovky ľudí sa dnes zišli v kostole v americkom meste Memphisu, aby sa naposledy rozlúčili s černochom Tyrom Nicholsom, ktorý zomrel po násilnom policajnom zákroku. Na pohrebe vystúpila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá okrem iného vyzvala na reformu policajného zákona. Zúčastnili sa ho aj rodiny Georgefloyda a Breonny Taylorovej, černošských obetí policajného násilia v Spojených štátoch.

Reverend Lawrence Turner v úvodnej reči označil zosnulého Nicholsa za dobrého človeka, zapáleného fotografa a talentovaného skateboardistu. Keďže však Nichols zrejme zomrel v dôsledku policajného zákroku, vyzval aj na spoločenské zmeny. Na reformu policajného zákona, na schválenie takzvaného zákona Georgea Floyda, potom vyzvala aj viceprezidentka Harrisová a vplyvný černošský aktivista Al Sharpton.

image

Rodina muža, ktorý zomrel po brutálnom zásahu polície v USA, vyzvala Kongres na reformu polície

Žiadosť pre Kongres

"(Nicholsova) smrť nebola v záujme verejného bezpečia. S nami tu dnes sú matka a otec, ktorí trúchlia nad smrťou mladého muža, ktorý by stále mal byť medzi nami... ako viceprezidentka žiadam Kongres, aby schválil policajnú reformu Georgea Floyda," vyhlásila Harrisová.

Návrh spomínaného zákona vznikol v roku 2020 po smrti Georgea Floyda, ktorý zomrel pri brutálnom policajnom zákroku; pri zatýkaní mu policajt Derek Chauvin deväť minút kľačal na krku. Súd Chauvina v roku 2021 uznal vinným z vraždy. Reforma počíta napríklad so vznikom národného registra policajných priestupkov alebo zrušením kvalifikovanej imunity policajtov, ktorá ich chráni pred občianskoprávnymi žalobami.

Biely dom dnes oznámil, že prezident Joe Biden bude so zákonodarcami v Kongrese o reforme policajného zákona vo štvrtok rokovať.

image

Strelecom, ktorý v sobotu zranil dve osoby v Izraeli, bol 13-ročný Palestínčan

Zastavili ho pri jazde

Tyre Nichols zomrel v nemocnici 10. januára, tri dni po tom, čo jeho auto zastavila skupina policajtov so zdôvodnením, že šoféroval príliš riskantne. Zábery z policajných a pouličných kamier ukazujú, ako policajti vodiča vytiahnu z auta a počas zhruba 13 minút použijú proti Nicholsovi pepřový sprej, obušok, paralyzér i vlastné päste a nohy, ktorými ho bijú aj do hlavy.

Podľa analýzy denníka The New York Times policajti dali Nicholsovi najmenej 71 príkazov, z ktorých mnohé nemohol vykonať, alebo boli protichodné, keďže ich kričalo viac policajtov naraz. Jeden z policajtov napríklad na Nicholsa sproste kričal, nech mu nastavia ruky. Tie mu však držal za chrbtom iný policajt. Aj keď sa Nicholsovi, ktorý policajtom v jednej chvíli nakrátko ušiel, podarilo riadiť ich príkazy, strážnici reagovali čoraz agresívnejšie, píše NYT.

Päť policajtov v prípade čelí obvineniu z vraždy. Okresný prokurátor Steve Mulroy v utorok však uviedol, že uvažuje, že vznesie ďalšie obvinenie. K prípadu sa vyjadril aj prezident Joe Biden, ktorý zábery označil za desivé.

"Chápeme, že treba bojovať proti zločinu. Ale proti zločinu nebojujete tým, že sa sami stanete zločincami. A piati ozbrojených mužov proti jednému neozbrojenému, to nie sú policajti, to sú grázlové, "vyhlásil dnes na pohrebe černošský aktivista Sharpton, ktorý svojím plamenným prejavom burcoval účastníkov pohrebu. V kostolných laviciach sedeli aj rodiny Floyda a Taylorovci, ktorú zastrelili policajti šiestimi ranami pri nevydarenej protidrogovej razii.

01 - Modified: 2023-01-30 06:39:49 - Feat.: 1 - Title: Rodina muža, ktorý zomrel po brutálnom zásahu polície v USA, vyzvala Kongres na reformu polície 02 - Modified: 2023-01-27 08:11:31 - Feat.: 1 - Title: Piatich amerických policajtov, ktorí dobili na smrť Afroameričana, obvinili z vraždy 03 - Modified: 2023-01-21 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: V San Franciscu chcú plošne odškodňovať za útlak. Každý černoch by mal dostať milióny dolárov 04 - Modified: 2022-10-05 14:08:45 - Feat.: 1 - Title: Súd na okupovanom Kryme rozhodol, že spev piesne Červená kalina je trestný čin
01 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 02 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 03 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 04 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 05 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 03:49