Zostrelený čínsky špionážny balón. FOTO: ReutersSNÍMKA: Randall Hill
StoryEditor

USA zostrelili nad Atlantickým oceánom čínsky špionážny balón

04.02.2023, 20:52
Autor:
ČTKČTK

Momentálne prebieha operácia na zozbieranie jeho trosiek.

Spojené štáty dnes zostrelili nad Atlantickým oceánom čínsky balón, ktorý bol podľa nich vybavený špionážnou technikou.

Potom začali operáciu na vyzdvihnutie trosiek. Informovala o tom agentúra AP, ktorá zároveň pripomenula, že balón sa predtým pohyboval okrem iného nad citlivými vojenskými objektmi.

Prezident Joe Biden dnes predtým povedal, že sa USA o balón "postarajú". Washington v piatok uviedol, že už niekoľko dní pozoruje čínsky špionážny balón vo vzdušnom priestore USA.

Čína v reakcii oznámila, že incident ľutuje, balón ale označila za meteorologický.

Balón letel vo výške zhruba 18 kilometrov, jeho veľkosť AP prirovnáva k trom školským autobusom. Televízne zábery ukázali malý výbuch, po ktorom balón začal klesal k vodnej hladine.

V okolí lietali americké stíhačky a vo vode boli nasadené lode na vylovenie trosiek. Úrady sa snažili operáciu načasovať tak, aby mohli vyzdvihnúť čo najviac zvyškov balóna pred tým, než sa potopia.

Pentagon už skôr odhadol, že pole trosiek bude značné. Pobrežná stráž odporučila námorníkom, aby okamžite opustili oblasť. Americký Úrad pre civilné letectvo (FAA) pred zásahom stíhačiek obmedzil leteckú prevádzku nad štátmi Severná a Južná Karolína.

Uviedol, že tak urobil z dôvodu "národnej bezpečnosti". Odlety a prílety boli zastavené na letiskách v Charlestone a Myrtle Beach v Južnej Karolíne a Wilmingtone v Severnej Karolíne. Nariadenie platilo do 14:45 miestneho času (20:45 SEČ).

Správu o zostrelení balóna agentúra AP zverejnila niekoľko minút pred uplynutím tejto lehoty. Pentagon v piatok informoval, že už niekoľko dní pozoruje čínsky špionážny balón vo vzdušnom priestore Spojených štátov.

Balón sa podľa neho pohyboval okrem iného nad citlivými vojenskými objektmi, napríklad Malmstromovou leteckou základňou v Montane, jednou z troch v USA, kde sa nachádzajú strategické rakety.

Dnes dopoludnia miestneho času bol podľa AP balón videný nad Severnou Karolínou a blížil sa k pobrežiu Atlantického oceánu.

Podľa AP chcel Biden balón zostreliť, už keď sa o ňom v utorok prvýkrát dozvedel. Zástupcovia ministerstva obrany ho ale vtedy údajne odradili z obavy, že by trosky mohli byť nebezpečné pri dopade na zem.

Čínske ministerstvo zahraničia v piatok uviedlo, že incident ľutuje a že sa jedná o meteorologický balón, ktorý nedokáže sám dobre manévrovať a nad USA ho zaniesol vietor. Dnes dodalo, že Peking "nikdy nenarušil územie ani vzdušný priestor žiadnej suverénnej krajiny".

Americký minister zahraničia Antony Blinken kvôli incidentu odložil plánovanú návštevu Pekingu. V piatok Pentagon informoval, že ďalší podobný špionážny čínsky balón sa vznáša nad Latinskou Amerikou. Polohu balóna bližšie nespresnil.

01 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 02 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne 03 - Modified: 2024-04-17 05:08:20 - Feat.: - Title: Čínsky minister obrany žiadal počas rokovaní so Spojenými štátmi väčšiu dôveru 04 - Modified: 2024-04-16 16:22:50 - Feat.: - Title: Ministri obrany Spojených štátov a Číny viedli prvé rozhovory po roku a pol. Chcú zabrániť eskalácii napätia 05 - Modified: 2024-04-16 13:18:18 - Feat.: - Title: Scholz vyzval Čínu, aby sa pokúsila presvedčiť Rusko k ukončeniu vojny na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 13:14