Jevgenij Prigožin (vľavo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas večere v roku 2011. FOTO: REUTERS
StoryEditor

"Putinov šéfkuchár" vyzval Zelenského na letecký duel. Bombardoval som Bachmut, hovorí vo videu

07.02.2023, 16:11
Autor:
jhrjhr

Podľa agentúry Reuters je video zo stíhačky posledným z radu Prigožinových vyjadrení, prostredníctvom ktorých sa pokúša prezentovať sám seba a svojich žoldnierov ako ústredných aktérov ruských vojenských operácií.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin zverejnil video, ktoré ho údajne zachytáva, ako letí v stíhačke od ukrajinského Bachmutu. „Putinov šéfkuchár“ tvrdí, že mesto bombardoval. O Bachmut sa teraz vedú jedny z najostrejších bojov vojny. Prigožin zároveň vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na vzdušný súboj.

„Pristávame, bombardovali sme Bachmut,“ hovorí šéf vagnerovcov triumfálne vo videu. To ho ukazuje v lietadle, s helmou a maskou pilota. Zábery zverejnila v pondelok Prigožinova tlačová služba. Uvádza, že boli zhotovené v lietadle Su-24.

„Zajtra poletím v MIGu-29,“ hovorí ďalej Prigožin. "Ak po tom túžite, stretnime sa vo vzduchu," vyzval ukrajinského prezidenta. „Ak vyhráte, vezmete si Arťomovsk (ruský názov pre Bachmut). Ak nie, my postúpime až k Dnepru,“ dodal.

Podľa agentúry Reuters je video zo stíhačky posledným z radu Prigožinových vyjadrení, prostredníctvom ktorých sa pokúša prezentovať sám seba a svojich žoldnierov ako ústredných aktérov ruských vojenských operácií.

Médiá si dlhodobo všímajú, že Prigožin sa snaží etablovať ako najschopnejší veliteľ v ruskom vojnovom súkolesí, aby urobil dojem na Vladimira Putina a odstavil na druhú koľaj svojich súperov na mocenskej šachovnici.

image

Rusi sa stále snažia získať Bachmut. V meste prebiehajú ťažké boje, vyhlásil šéf wagnerovcov

Prigožinových ambícií a špecifického spôsobu vystupovania si všímajú aj ruskí vojenskí blogeri. Inštitút pre štúdium vojny (ISW) cituje jedného z nich, ktorý tvrdí, že šéf vagnerovcov sa stáva jedným z hlavných hráčov v ruskom informačnom priestore tým, že šikovne využíva „chýbajúcu kreativitu“ tradičných vojenských predstaviteľov. Bloger usudzuje, že Prigožin má prakticky väčší politický vplyv ako ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Šéf vagnerovcov ruské vojenské vedenie opakovane ostro kritizoval za ponižujúce vojenské porážky. Nepriateľstvo je vzájomné. Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky sa nový veliteľ ruskej armády na Ukrajine, náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, snaží „neutralizovať“ Prigožina tým, že nahrádza vyčerpaných vagnerovcov pri Bachmute pravidelnými ruskými silami.

Prigožin by rád získal Bachmut, aby mohol vyhlásiť, že víťazstvo je dielom vagnerovcov. O mesto sa už niekoľko mesiacov vedú najprudšie boje. Kvôli vysokým stratám vagnerovcov, ktorí podľa ukrajinských vojakov ako vlny oživených mŕtvych útočia na ukrajinské pozície, si Bachmut získal prezývku mlynček na mäso.

image

Zajatý wagnerovec prehovoril o Ukrajine: Dejú sa tu hrôzy, aké som ešte nevidel. Túto vojnu treba zastaviť

Ukrajinci pripúšťajú, že zapojenie ruskej regulárnej armády im robí ťažkú hlavu. Jednotky sú podľa ukrajinského dôstojníka Denysa Jaroslavského dobre vycvičené a počínajú si úplne profesionálne. „Úplne ako my,“ hovorí. Treba podľa neho priznať, že protivník sa poučil z predchádzajúcich chýb.

„Nepriateľ mesto čiastočne obsadil – priemyselnú zónu a štvrť súkromných domov až po rieku. Skutočne sa mu darí prerážať na neveľkých úsekoch frontu a približovať sa k našim pozíciám. Mesto je teraz ustavične a systematicky ostreľované z mínometov,“ pripustil. Ukrajinské sily však mesto stále držia.

01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:20