StoryEditor

Strašné situácie po zemetrasení. Z trosiek počuť kričať ľudí, ale nemajú techniku na ich záchranu (rozhovor)

08.02.2023, 13:51

V rozhovore s operačnou riaditeľkou zdravotníckej organizácie Magna Denisou Augustínovou sa dočítate: 

  • Ako sa presúva zdravotnícky materiál zo Slovenska do epicentier katastrofy.
  • V čom je rozdiel pri pomoci pre obete v Turecku a Sýrii.
  • Aký je súčasný obraz v tureckých uliciach v postihnutých oblastiach.

Aká je v súčasnosti situácia v postihnutých oblastiach Turecka a Sýrie?

Samozrejme, situácia je vážna, to vidíme všetci. So stúpajúcim počtom obetí sa bohužiaľ, budeme musieť pripraviť aj na omnoho horšie čísla (v čase rozhovoru hlásili tamojšie úrady vyše 5 000 obetí - pozn. red.). Prvé hodiny sú najdôležitejšie záchranné práce a prísun zdravotníckeho materiálu. Či už ide o materiál určený pre operácie alebo traumatologickú starostlivosť a ošetrenie zranených. Navyše mnohé zdravotnícke zariadenia, vrátane dvoch veľkých nemocníc, boli zničené. 

Preto sme aj my z Magny uvoľnili z našich skladov najmä zdravotnícky materiál a lieky. Tieto balíčky prvej pomoci sa už naložili a boli poslané do Turecka. Na miesto mieri aj náš tím. Okrem toho sme spustili aj verejnú zbierku, do ktorej môžu ľudia prispieť platbou na bankový účet alebo SMS správou.

Situáciu zhoršujú veľmi zlé poveternostné podmienky. Dážď sa tam strieda so snežením a teploty klesajú v noci pod bod mrazu. Státisíce ľudí prišli o strechu nad hlavou, preto je potrebné im zabezpečiť tiež náhradné ubytovanie a potraviny. Treba povedať, že  Gaziantep, jedna z najviac zasiahnutá oblastí v Turecku už roky slúžila aj pre ľudí, ktorí do krajiny utiekli pred vojnou v Sýrii, ktorá trvá 12 rokov.  V meste sme roky pôsobili aj my a služilo ako humanitárny hub pre doručovanie a koordinovanie pomoci do Sýrie. 

image

Ako Turecko zasiahli zemetrasenia v minulosti. FOTO: HN/Milan Záborský

Svetové médiá prinášajú správy o záchranných prácach v Turecku, najmä v postihnutých mestách. Aká je situácia na tamojšom vidieku, postihla ich katastrofa rovnakou silou?

Áno, dostávajú sa k nám stovky príbehov reálnych ľudí, ktorí zemetrasenie prežili, ale majú strach vrátiť sa naspäť domov. Napriek silným nočným mrazom spia na ulici a v autách. Trauma spôsobená zemetrasením je veľmi hlboká a najviac cítiť, že ľudia sú v šoku. Stratili pocit istoty a bezpečia a zároveň čelia neistote z budúcnosti. Mnohí budú musieť v týchto podmienkach prežívať ďalšie roky. Pre Sýrčanov je to zas niečo podobné, čo zažili pri vojnovom bombardovaní, pred ktorým utiekli a teraz ich to dobehlo znova. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-02-07 17:02:48 - Feat.: 1 - Title: Do ochrany pred zemetraseniami dávali Turci miliardy. Ľudia sa teraz pýtajú, kde tie peniaze sú 02 - Modified: 2023-02-08 06:29:36 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí po zemetrasení v Turecku stále stúpa. Katastrofa si vyžiadala už vyše 8-tisíc životov
01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 03 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu 04 - Modified: 2024-04-04 06:44:18 - Feat.: - Title: Na Taiwane vyslobodili šiestich mužov, ktorí ostali uväznení po zemetrasení. Záchranné práce pokračujú 05 - Modified: 2024-04-04 06:49:04 - Feat.: - Title: Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 11:06