Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken usporiadal spoločnú tlačovú konferenciu s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Blinken a Stoltenberg rokovali o Ukrajine, Rusko podľa nich nechce vyjednávať a nesnaží sa o mier

08.02.2023, 22:10
Autor:
ČTKČTK

"(Ruský prezident Vladimir) Putin môže túto vojnu ukončiť ešte dnes, keď stiahne svoje jednotky z Ukrajiny a zasadne k rokovaciemu stolu," uviedol Stoltenberg.

Pokračovanie vojenskej pomoci Ukrajine bolo kľúčovou témou dnešného stretnutia generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom. Minister zahraničných vecí na spoločnej tlačovej konferencii hovoril o potrebe pomoc zosilniť, k možnosti poskytnutia bojových lietadiel sa však konkrétnejšie nevyjadril. Obaja činitelia sa domnievajú, že Rusko aktuálne nechce rokovať o ukončení vojny, ktorú proti Ukrajine vedie už takmer rok.

"(Ruský prezident Vladimir) Putin môže túto vojnu ukončiť ešte dnes, keď stiahne svoje jednotky z Ukrajiny a zasadne k rokovaciemu stolu. Bohužiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusko pripravovalo na mier. Naopak, Moskva sa pripravuje na nové vojenské ofenzívy," uviedol Stoltenberg.

image

Nechajte Sulíka kúpiť si rožky, kedy chce. Aj tie pondelkové musí pekár piecť v nedeľu (Brífing HN)

Podľa Blinkena je zjavné, že Putin "teraz nemá skutočný záujem o diplomaciu". Akceptovať snahu Ruska rozšíriť svoje územie o časti Ukrajiny je podľa neho ako súčasť mierového procesu neprijateľné. Najlepším spôsobom, ako urýchliť príchod diplomatických rokovaní, sú úspechy Ukrajiny na bojisku, povedal šéf diplomacie Spojených štátov.

Západné krajiny na čele s USA za posledný rok vyčlenili na vojenskú pomoc Kyjevu desiatky miliárd dolárov a Stoltenberg s Blinkenom dnes rokovali o tom, ako zabezpečiť, aby Ukrajina aj naďalej mala "pomoc, ktorú potrebuje na obranu svojho územia". "Je kľúčové, aby sme túto podporu zachovali a ešte zvýšili," povedal americký minister.

image

Šéf NATO a japonský premiér varovali pred vojenským zbližovaním Ruska a Číny, obávajú sa jadrových zbraní

Stretnutie so šéfom NATO prišlo niekoľko dní po tom, ako Spojené štáty a niektoré európske krajiny ohlásili dodávky tankov pre ukrajinskú armádu. Ukrajina sa zároveň domáha aj západných bojových lietadiel, pričom britský premiér Rishi Sunak dnes pri návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Británii naznačil, že jeho vláda takýto krok začala zvažovať.

Na tlačovej konferencii vo Washingtone bol na tento bod opýtaný aj Blinken, ktorý v reakcii uviedol, že americká vojenská pomoc sa vyvíja na základe vývoja konfliktu. "Naďalej budeme posudzovať, čo Ukrajina potrebuje a čo môže byť najefektívnejšie. Budeme tak robiť za blízkych konzultácií s Ukrajincami, "dodal.

01 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: 1 - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza) 02 - Modified: 2023-02-08 12:43:10 - Feat.: 1 - Title: Špionážny balón prekazil zbližovanie USA a Číny 03 - Modified: 2023-02-21 15:00:15 - Feat.: 0 - Title: Vo vojne o svetovú nadvládu nikto nikomu nič nedaruje (Brífing HN)
01 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 03 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 04 - Modified: 2024-03-27 14:00:34 - Feat.: - Title: Putin chce naštartovať herný priemysel, ruská vláda zvažuje výrobu nových konzol 05 - Modified: 2024-03-24 10:41:04 - Feat.: - Title: Nemecká expertka na obranu: Putin ignoroval varovania pred teroristickým útokom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:31