Ruský raketový útok v meste Záporožie. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinské mestá hlásia masívne vzdušné údery. V Záporoží má ísť o najväčší útok od začiatku invázie

10.02.2023, 07:53
Autor:
ČTKČTK

Výbuchy hlási aj Charkov. Zatiaľ nie je jasné, či si útoky cielené na energetickú infraštruktúru vyžiadali nejaké obete.

Ukrajinské úrady hlásia ďalšie veľké vzdušné útoky ruských síl. Viaceré energetické zariadenia na východe, juhu aj na západe Ukrajiny zasiahli ruské strely a bezpilotné lietadlá, uviedla dnes ráno podľa agentúry Reuters ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho.

Údery narušili dodávky elektrického prúdu. Zvuky explózií sú hlásené z Kyjeva, Kryvého Rihu alebo Poltavskej, Kirovohradskej a Charkovskej oblasti, uviedla BBC. Ukrajinské úrady už v noci na dnes informovali o ruských vzdušných úderoch, hlásilo ich napríklad Záporožie. Zatiaľ nie je jasné, či si útoky vyžiadali aj obete na životoch.

image

Diskusia o stíhačkách Mig-29 je opäť na stole. Zelenskyj oficiálne požiadal Hegera o ich dodanie

Ráno sa sirény rozozneli naprieč Ukrajinou znova. "Nepriateľské letectvo je vo vzduchu a lode, ktoré môžu niesť strely Kaliber, sú na mori. Nepriateľ odpálil strely. Letecký poplach bude dlhý," povedal šéf Odeskej oblasti Maksym Marčenko. Reportéri agentúry Reuters neskôr uviedli, že v Kyjeve počuli najmenej tri explózie. Podľa úradov v metropole funguje protivzdušná obrana.

Mesto Záporožie hlásilo v noci na dnes 17 vzdušných úderov na svojom území, podľa starostu Anatolija Kurteva ide o najväčší útok na mesto od začiatku invázie. "Počas jednej hodiny bolo v meste zaznamenaných 17 nepriateľských vzdušných úderov, čo je najvyšší počet od začiatku plnohodnotnej invázie," uviedol tajomník záporožskej mestskej rady Kurtev s tým, že útoky smerovali na energetické objekty.

Kritická infraštruktúra utrpela zásahy v Chmelnyckej oblasti na západe krajiny, v Charkovskej oblasti na severovýchode alebo v Dnepropetrovskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny, napísal Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

image

Nečakaný úder z juhu? Rusi signalizujú veľkú ofenzívu pri Záporoží

Charkovom otriaslo nad ránom asi desať výbuchov, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Časti druhého najväčšieho ukrajinského mesta sa podľa neho kvôli tomu ocitli bez dodávok elektriny, tepla a vody.

Rusko vo štvrtok večer vypustilo na Ukrajinu tiež bezpilotné lietadlá iránskej výroby, uviedli ukrajinské úrady. Drony boli spozorované v Dnepropetrovskej, Záporožskej, Doneckej a Charkovskej oblasti.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať neskôr v ukrajinskej televízii povedal, že protivzdušná obrana zostrelila päť zo siedmich bezpilotných lietadiel a päť zo šiestich rakiet Kalibru vypálených na Ukrajinu. Okrem toho Rusko podľa ukrajinského letectva vypálilo na Charkovskú a Záporožskú oblasť najmenej tri desiatky rakiet S-300.

Rusko, ktoré na Ukrajinu vojensky zaútočilo na konci vlaňajšieho februára, v októbri zintenzívnilo vzdušné údery na energetickú infraštruktúru.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:14