Moldavská premiérka Natalia Gavrilitaová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Moldavská premiérka oznámila demisiu vlády po turbulentných 18 mesiacoch

10.02.2023, 12:49
10.02.2023, 15:58
Autor:
ČTKČTK

"Verím v moldavský ľud. Verím v Moldavsko," povedala Natalia Gavrilitaová na tlačovom brífingu. "Verím, že sa nám podarí prekonať všetky ťažkosti a výzvy."

Moldavská premiérka Natalia Gavrilitsaová a jej vláda podali demisiu. Ako dôvod premiérka uviedla nedostatok podpory vláde, ktorá sa snažila urýchliť reformy v krajine usilujúcej sa o členstvo v Európskej únii. Podľa agentúry Reuters tak končí turbulentných 18 mesiacov vlády sprevádzané ekonomickými otrasmi a následkami ruskej invázie na Ukrajinu. Niekoľko hodín po demisii vlády prozápadná prezidentka Maia Sanduová nominovala na nového premiéra svojho bezpečnostného poradcu Dorina Receana.

Recean, ktorý je tiež tajomníkom bezpečnostnej rady a býval ministrom vnútra, podľa Reuters uviedol, že chce pokračovať v úsilí o získanie členstva Moldavska v Európskej únii. Za priority svojej vlády označil poriadok a disciplínu, oživenie ekonomiky, mier a stabilitu.

image

Nad Moldavskom preleteli ruské rakety. Podľa Kyjeva vnikli aj nad územie NATO

"Verím v moldavský ľud. Verím v Moldavsko," povedala Gavrilitsaová na tlačovej konferencii. "Verím, že sa nám podarí prekonať všetky výzvy a ťažkosti," dodala. Podľa Gavrilitsaovej je Moldavsko v Európskej únii očakávané s otvorenou náručou; krajina vlani v júni získala postavenie kandidáta na členstvo. "Moldavsko má priateľov. Ale ak by mala vláda rovnakú podporu aj doma, potom by sme dokázali postúpiť ďalej vpred a rýchlejšie," uviedla Gavrilitsaová.

Prezidentka odchádzajúcej šéfke vlády poďakovala okrem iného za to, že bez ohľadu na bezprecedentné ťažkosti dokázala zachovať "stabilitu, mier a rozvoj tam, kde by iní chceli vojnu a bankroty".

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milióna obyvateľov, je medzi Ukrajinou a Rumunskom. Od začiatku vojny na Ukrajine sa dostalo pod enormný tlak zosilnený obavami, že by Rusko mohlo rozšíriť inváziu aj na moldavské územie, aby k Moskvou ovládaným územiam pripojilo Podnestersko.

Na moldavskú ekonomiku tiež tvrdo dopadla energetická kríza, pretože krajina bola dlho závislá od ruských zdrojov. Počas posledného roka krajinu trápi rastúca inflácia a záťaž pre ňu predstavuje aj prílev ukrajinských utečencov.

Ruská redakcia BBC upozornila, že premiérka odstúpila deň po návšteve Bruselu, zatiaľ čo ekonomická situácia v krajine sa neustále zhoršuje a ceny energetických surovín rastú neprimerane aj voči príjmom strednej triedy, zdražujú aj lieky a potraviny. Od vlaňajšieho septembra až do príchodu mrazov sa každú nedeľu v centre Kišiňova konali protivládne demonštrácie. Ich organizátor, moldavský politik a mediálny magnát Ilan Šor pokladá demisiu vlády za svoje dielo.

"Mala nielen odstúpiť, ale skončiť vo väzení. Tak sa aj určite stane. Väzenie pre terajší režim za úplné porušovanie ústavy, zákonov, práv a slobôd občanov, "povedal Šor, na ktorého vlani v októbri USA uvalili sankcie kvôli snahe zvrátiť demokratický vývoj krajiny. Politik sa skrýva v Izraeli pred trestným stíhaním za to, že z krajiny vyviedol miliardu dolárov zo štátnych prostriedkov, dodala BBC.

01 - Modified: 2023-02-10 12:01:43 - Feat.: 1 - Title: Nad Moldavskom preleteli ruské rakety. Podľa Kyjeva vnikli aj nad územie NATO 02 - Modified: 2023-02-09 14:35:47 - Feat.: 1 - Title: Získali sme ruské plány na zničenie Moldavska. Už som varoval prezidentku Sanduovú, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2023-02-12 18:28:22 - Feat.: 1 - Title: Nedožité 30. narodeniny našej meny: S korunou by Slovensko riskovalo balkánsku cestu
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:57