StoryEditor

Už aj Čína hlási nad sebou neznámy objekt, ktorý chce zostreliť

12.02.2023, 19:45
Autor:
ČTKČTK

Správa pripomína incident s tromi lietajúcimi objektmi, ktoré v minulých dňoch zostrelila americká armáda. U jedného sa vie, že išlo o balón z Číny, podľa Američanov bol určený na špionáž.

Čínske úrady oznámili, že sa chystajú zostreliť neznámy lietajúci objekt, informoval denník Global Times. Objekt by sa podľa informácií úradu mal pohybovať pri vodách mesta Ž‘-čao v pobrežnej provincii Šan-tung.

Rybárov v danej oblasti nabádajú úrady k opatrnosti. Lietajúce objekty neznámeho pôvodu zostrelili nad svojim územím aj vlády Spojených štátov a Kanady.

image

Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)

Spočiatku neboli žiadne ďalšie informácie o tom, o aký druh lietajúceho objektu ide. Na čínskych sociálnych sieťach to bola v nedeľu najdiskutovanejšia správa, iba na online platforme Weibo kliklo na príslušný hashtag počas pár hodín niekoľko miliónov používateľov, uviedla agentúra DPA.

Správa pripomína incident s tromi lietajúcimi objektmi, ktoré v minulých dňoch zostrelila americká armáda. U jedného sa vie, že išlo o balón z Číny, podľa Američanov bol určený na špionáž.

Čínska vláda naopak tvrdí, že lietajúci objekt bola „civilná vzducholoď bez posádky“, ktorá sa kvôli silnému vetru odchýlila od svojej pôvodnej trasy.

Objekty nad Aljaškou a Kanadou boli balóny

Severoamerický vzdušný priestor v posledných dvoch týždňoch narušili tri lietajúce objekty. Minulý týždeň v sobotu stíhačka americkej armády zostrelila čínsky balón, ktorý Spojené štáty označili za špionážne a ktorý preletel nad americkým územím.

Tento týždeň v piatok zostrelili americké stíhačky nad Aljaškou neidentifikovaný objekt av sobotu kanadský premiér informoval o zostrelení neidentifikovaného objektu nad kanadským teritóriom Yukon.

image

Balónom to nekončí. USA musia nechať Ukrajinu Európe a očakávať konflikt s Čínou, vraví bezpečnostný expert

Na otázku, či posledné dva zostrelené objekty boli balóny, Schumer podľa agentúry AP odpovedal: „Oni sa domnievajú, že áno, ale oveľa menší ako ten prvý.“ Schumer sa v televízii odvolával na sobotné informácie bezpečnostného poradcu Bieleho domu Jakea Sullivana.

Podľa Washingtonu bol čínsky balón veľký zhruba ako tri školské autobusy. Naproti tomu objekt zostrelený nad Aljaškou bol podľa Bieleho domu veľký ako menšie auto.

Oba objekty - zostrelené nad americkým polostrovom a nad severnou Kanadou - tiež podľa AP leteli nižšie ako prvý balón a nachádzali sa vo výške, kde lietajú civilné lietadlá.

Majiteľ neznámy

Komu posledné dva zostrelené predmety patrili, zatiaľ nie je jasné. Podľa Schumera experti vyzdvihujú ich trosky a budú zisťovať, odkiaľ sa na americký kontinent dostali.

image

USA zostrelili nad Kanadou ďalší neznámy objekt, zásah nariadil Trudeau

„Rozhodne ich nebudeme popisovať, kým sa nám nepodarí získať trosky, na čom pracujeme,“ uviedol tlačový odbor v reakcii na otázky ohľadom Schumerových komentárov. Kanadský premiér Justin Trudeau v nedeľu uviedol, že tímy pátrajú po valcovitom predmete, aby ho mohli analyzovať a zistiť viac o jeho účele.

Peking už skôr zostrelenie svojho balónu pri Južnej Karolíne odsúdil a uviedol, že išlo o civilný objekt, ktorý slúžil na meteorologický výskum. Washington uviedol, že boli čínske špionážne balóny spozorované už skôr na piatich kontinentoch a že sú súčasťou rozsiahleho výzvedného programu, ktorý Čína vedie už roky.

01 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: 1 - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza) 02 - Modified: 2023-02-12 18:07:56 - Feat.: 1 - Title: Kanada pátra po troskách neznámeho objektu, ktorý bol zostrelený nad jej územím 03 - Modified: 2023-02-10 08:44:58 - Feat.: 1 - Title: Balónom to nekončí. USA musia nechať Ukrajinu Európe a očakávať konflikt s Čínou, vraví bezpečnostný expert 04 - Modified: 2023-02-09 12:32:56 - Feat.: 1 - Title: Čína potvrdila, že po zostrelení balóna odmietla telefonát so šéfom Pentagónu 05 - Modified: 2023-02-09 12:29:08 - Feat.: 1 - Title: Do operácie s balónom nad USA bola zapojená armáda Číny, píšu Japonci. Peking predtým tvrdil, že bol civilný
01 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 02 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 03 - Modified: 2024-04-14 06:24:37 - Feat.: - Title: Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael. Chce zabrániť eskalácii 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:04