StoryEditor

Zrekonštruovali ruský debakel pri Vuhledare. Ukrajinci ich rozprášili pri pokuse o obchvat

14.02.2023, 15:57
Autor:
ČTKČTKredred
  • Rusi podľa všetkého najprv rýchlo dosiahli cestu, ktorá spája dedinu Pavlivku s mestom Marjinka v Doneckej oblasti.
  • Do Vuhledaru sa im kvôli odporu ukrajinskej armády nedarilo preniknúť, zrejme sa preto rozhodli pre obchvatný manéver.
  • Ruské kolóny sa presúvali cez rozľahlé polia. Cesty lemujú stromoradia, ktoré poskytujú určité krytie.
  • Drony ukrajinskej armády však pohyb ruských konvojov zaznamenali a ukrajinské sily spustili paľbu.

Rusi sa zrejme snažili obísť východoukrajinský Vuhledar z východu, keď ich konvoj rozprášila ukrajinská armáda. Nie je stále jasné, či išlo o jednotlivý útok alebo o sériu, ale straty Ruska boli značné, píše ruskojazyčná verzia BBC, ktorá sa pokúsila udalosti z posledných dní rekonštruovať. Početné otázky ohľadom situácie pri Vuhledare vzbudili zábery na sociálnych sieťach, ktoré zdieľalo aj ukrajinské ministerstvo obrany.

Ruské sily začali významný útok na Vuhledar 26. januára. Podieľali sa na ňom jednotky 40. samostatnej brigády námornej pechoty a 155. brigády námornej pechoty, obe patriace k Tichooceánskej flotile, jednotky samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DPR) a 36. motostreleckej brigády 29. vševojskovej armády.

image

Rozstrieľali ich ako na strelnici. Rusi riešia masaker elitných vojakov, prišli o kolónu tankov

Odhalili ich drony

Podľa ruského nezávislého vyšetrovacieho projektu Conflict Intelligence Team sa na operácii podieľali aj zvláštne jednotky ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Rusi podľa všetkého najprv rýchlo dosiahli cestu, ktorá spája dedinu Pavlivku s mestom Marjinka v Doneckej oblasti. Cesta mieri z juhozápadu na severovýchod a od Vuhledaru oddeľuje jeho predmestie, zostavené z chatiek a menších domov. Ruským vojakom sa však kvôli odporu ukrajinskej armády nedarilo preniknúť do mesta. Zrejme sa preto rozhodli pre obchvatný manéver - chceli mesto obísť z východu.

Ruské kolóny sa presúvali od dediny Mykilske, ktorá je pod kontrolou ruskej armády, po cestách vedúcich cez rozľahlé polia. Cesty lemujú stromoradia, ktoré poskytujú určité krytie, drony ukrajinskej armády však pohyb ruských konvojov zaznamenali a ukrajinské sily spustili paľbu.

Je ťažké určiť, kedy presne útok na konvoj nastal. Videozáznamy zničených či opustených obrnených vozidiel ukrajinské zdroje zverejnili 9. februára popoludní. Prvé správy o ostreľovaní ruského konvoja pri Vuhledare sa však objavili už 6. februára, kedy sa tiež hovorilo o tridsiatke zničených vozidiel.

image

Situácia na bojisku pri Vuhledare 14. februára 2023.
MAPA: Liveuamap.com

Jeden z ukrajinských blogerov podľa BBC tvrdí, že ruská armáda utrpela pri Vuhledare straty v rámci „série útokov“. Portál však píše, že žiadne spoľahlivé dáta o presnom čase zničení či zasiahnutí vozidiel neexistujú. Rôzne zdroje sa však zhodujú na tom, že Rusko prišlo o zhruba 30 kusov vybavenia. Na základe záberov ide o 31 vozidiel, ale nie je jasné, či všetky boli urobené v jeden deň alebo dokonca na jednom mieste.

Čo znamenal Putinov odkaz

Na záberoch z dronov je vidieť tanky a obrnené vozidlá, ktoré sa pohybujú v tesnej kolóne. Keď niektoré vozidlá nabehnú na míny, ďalšie sa ich snažia obísť a tiež explodujú.

Ruské ministerstvo obrany stratu konvoja pri Vuhledare nepotvrdilo. BBC upozorňuje, že sa jej tvrdenie o stratách v tomto prípade nepodarilo overiť.

Ruský prezident Vladimir Putin vo videu nakrútenom 9. februára a uverejnenom 12. februára uviedol, že „ruská námorná pechota práve teraz pracuje, ako má“ a že „hrdinne bojujú“ aj príslušníci Tichooceánskej flotily.

image

Ruská ofenzíva začína: Pod Doneckom útočia mariňáci a výsadkári, bojujú ináč ako pri Bachmute

Podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) tieto útvary chválil zámerne, pretože práve 155. námorná pechotná brigáda pri útoku na Vuhledar mala značné straty. Slová ruského prezidenta však tiež môžu značiť, že Moskva chce na útok na Vuhledar nasadiť ďalšie sily, dodáva ISW.

Zábery zničeného konvoja si jednoznačne vyžiadali veľkú kritiku proruských blogerov aj vojenských expertov. Niektorí z nich operáciu vo Vuhledare označili za jednu z najväčších samostatných porážok ruskej armády od začiatku invázie a prirovnali ju k neúspešným pokusom o prekročenie rieky Severný Donec v máji 2022.

01 - Modified: 2023-02-10 10:32:52 - Feat.: 1 - Title: Okolo Bachmutu sa zvierajú ruské kliešte. Obrancom sa kráti čas 02 - Modified: 2023-02-12 17:14:18 - Feat.: 1 - Title: Na fronte to vrie. Ruské sily zaznamenávajú najväčšie straty od začiatku vojny, znie z Londýna 03 - Modified: 2023-02-12 09:55:22 - Feat.: 1 - Title: Prigožin oznámil dobytie Krasnej Hory. Wagnerovci sa podľa neho sťažujú, že nie sú dostatočne ocenení 04 - Modified: 2023-02-12 06:33:43 - Feat.: 1 - Title: Rusku bude trvať dobyť Doneckú a Luhanskú oblasť asi dva roky, hovorí zakladateľ wagnerovcov 05 - Modified: 2023-02-07 15:11:23 - Feat.: 1 - Title: "Putinov šéfkuchár" vyzval Zelenského na letecký duel. Bombardoval som Bachmut, hovorí vo videu
01 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 02 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 03 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 04 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 05 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:23