Žena sa pozerá na topánky symbolizujúce vojnové zločiny spáchané na ukrajinských civilistoch pri príležitosti ročného výročia ruskej invázie na Ukrajinu v Prahe, Česká republika. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Vojna na Ukrajine poskytla nový cieľ pre NATO. USA sa zameriavajú na Čínu, uvádza britský inštitút

15.02.2023, 16:49
Autor:
TASRTASR

Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie pripomína napätie vo vzťahoch medzi Pekingom a USA, zvýšenú asertívnosť Číny voči Taiwanu, či rozsiahle čínske vojenské cvičenia v okolí tohto ostrova.

Vojna Ruska proti Ukrajine "poskytuje NATO nový cieľ" a východnú Európu popohnal k tomu, aby sa začala zbavovať vybavenia z čias Sovietskeho zväzu. Uviedol to v stredu Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie IISS vo svojej výročnej správe. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky inštitútu.

IISS vo výročnej správe Military Balance pripomenul, že rozsiahla ruská invázia na Ukrajinu pretvára bezpečnostné prostredie v Európe a jej následky sa prejavujú aj v ďalších častiach sveta.

image

Rusko – Ukrajina online: "Mlynček na mäso" znepokojuje Západ. Ukrajinci by sa mali sústrediť na mohutnú protiofenzívu

Približne 20 európskych krajín v reakcii na kroky Ruska oznámilo, že svoje výdavky na obranu zvyšujú okamžite alebo sa k tomu zaviazali v dlhšom časovom období. 

Švédsko a Fínsko oficiálne požiadali o členstvo v NATO a krajiny východnej Európy sa začali viac zameriavať na svoju obranu, pripomína IISS. Takisto začali dopĺňať svoju techniku modernejšími západnými vojenskými systémami.

Dlhodobá pozornosť USA sa zameriava na Čínu. Jej vojenská modernizácia vyvoláva znepokojenie vo Washingtone, ktorý to považuje za stupňujúcu sa výzvu pre ministerstvo obrany. IISS pripomína napätie vo vzťahoch medzi Pekingom a USA, zvýšenú asertívnosť Číny voči Taiwanu, či rozsiahle čínske vojenské cvičenia v okolí tohto ostrova.

image

Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)

Na kroky Číny reagujú aj ďalšie krajiny v oblasti východnej Ázie. Južná Kórea modernizuje ozbrojené sily a Japonsko plánuje posilniť vojenskú spôsobilosť novými investíciami a spoluprácou, dodáva IISS.

Severná Kórea vlani uskutočnila rekordný počet testov zbraní a balistických striel vrátane medzikontinentálnej balistickej strely ICBM.

01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:43