Stíhačka MiG-29. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Moskva si zachovala letectvo a môže ho na Ukrajine nasadiť aktívnejšie, tvrdí medzinárodný inštitút

15.02.2023, 22:50
Autor:
ČTKČTK

Rusko počas takmer rok trvajúcej invázie prišlo o veľké časti ukrajinských území, ktoré pôvodne dobyli. Stále však z časti okupuje štyri ukrajinské oblasti na juhu a východe krajiny.

Rusko prišlo za necelý rok invázie na Ukrajinu o zhruba polovicu svojich najlepších tankov a má ťažkosti ich nahradiť. Vo svojej poslednej správe hodnotiacej vojenské schopnosti 173 krajín to uviedol Medzinárodný inštitút pre strategické štúdiá, sídliaci v Londýne. Moskva si však podľa neho zachovala svoje letectvo z veľkej časti nedotknuté a môže ho aktívnejšie nasadiť v ďalšej fáze vojny. Denník Financial Times medzitým napísal, že Rusi podľa západných spravodajských služieb zhromažďujú lietadlá na hraniciach s Ukrajinou.

Sovietske zbrane

"Nevyrábajú a neuvádzajú znovu do prevádzky zďaleka toľko, aby tieto straty kompenzovali. Ich súčasný obrnený park na frontovej línii je asi o polovicu menší ako na začiatku vojny," povedal agentúre Reuters výskumný pracovník inštitútu Henry Boyd. Straty ruských tankov odhadol na 2000 až 2300 a ukrajinských do 700 kusov. IISS vo svojej správe tiež uvádza, že Moskva sa pri náhrade strát musí spoliehať na staršie modely zo sovietskej éry.

image

Obec v Charkovskej oblasti premenovali na počesť Zalužného, predtým niesla názov po sovietskom generálovi

Ukrajina získala prísľub zhruba 100 moderných západných tankov, vrátane amerických Abramsov, nemeckých Leopardov a britských Challengerov, ktoré svojimi schopnosťami ďaleko prevyšujú staršie ruské modely, upozornila agentúra Reuters. "To sa potom môže premietnuť do menej agresívnych a menej sebavedomých akcií (ruských) tankov, keďže posádky sú viac znepokojené úrovňou ohrozenia," povedal Boyd.

Odborník IISS na letectvo Douglas Barrie upozornil, že Rusko si zachovalo svoje vzdušné sily väčšinou bez ujmy, pretože kvôli účinnej ukrajinskej protivzdušnej obrane a nedostatočným zásobám taktických striel vzduch-zem krátkeho dosahu operuje z diaľky. Rusko okrem iného využíva riadené strely dlhého doletu. Moskva sa však podľa neho môže začať snažiť využívať svoje letectvo a prípadne viac riskovať, aby zasiahla koncentrácie ukrajinských síl na zemi.

image

Expert upozorňuje, že Ukrajinci sa ocitli v nebezpečnej situácii. Teraz by dávalo zmysel stiahnuť sa, hovorí

Rusko počas takmer rok trvajúcej invázie prišlo o veľké časti ukrajinských území, ktoré pôvodne dobyli. Stále však z časti okupuje štyri ukrajinské oblasti na juhu a východe krajiny a Kyjev už niekoľko týždňov varuje pred novou rozsiahlou ruskou ofenzívou.

Zhromažďovanie lietadiel

V blízkosti hraníc s Ukrajinou Rusko zhromažďuje lietadlá, čo naznačuje, že sa Moskva chystá nasadiť do vojny svoje lietadlá a vrtuľníky, aby podporila zadrhávajúcu sa pozemnú ofenzívu, napísal denník Financial Times s odvolaním sa na západné spravodajské služby. Obavy z hroziacej leteckej vojny na Ukrajine prinútili spojencov Kyjeva, aby uprednostnili rýchle dodávky prostriedkov protivzdušnej obrany a delostreleckej munície na Ukrajinu, uviedli podľa denníka západní predstavitelia.

"Ruské pozemné sily sú dosť vyčerpané, takže to je najlepší náznak toho, že to premenia vo vzdušný boj. Ak majú Ukrajinci prežiť... potrebujú mať čo najviac možností protivzdušnej obrany a munície," uviedol podľa FT nemenovaný vysokopostavený americký činiteľ.

image

U Obyčajných sa nezhodnú, či máme darovať stíhačky Ukrajine. Matovič čaká na právnikov

Americký minister obrany Lloyd Austin na utorkovom rokovaní so spojeneckými krajinami podporujúcimi Ukrajinu zdôraznil hrozbu, ktorú predstavujú ruské vzdušné sily. Spojené štáty podľa neho nevidia bezprostredné známky chystaného "masívneho leteckého útoku", ale Washington a jeho spojenci sa snažia dodať Ukrajine čo najrýchlejšie množstvo prostriedkov protivzdušnej obrany pre prípad, že by Moskva zapojila do boja svoje letectvo.

Šéf amerického rezortu obrany zároveň uviedol, že Rusko má značné množstvo lietadiel a súčasná ukrajinská protivzdušná obrana je nedostačujúca.

01 - Modified: 2023-02-15 20:59:03 - Feat.: 1 - Title: Obec v Charkovskej oblasti premenovali na počesť Zalužného, predtým niesla názov po sovietskom generálovi 02 - Modified: 2023-02-15 14:51:42 - Feat.: 1 - Title: Európske krajiny pošlú Ukrajine náhradné diely do tankov a ďalšiu pomoc 03 - Modified: 2023-02-15 11:04:59 - Feat.: 1 - Title: Expert upozorňuje, že Ukrajinci sa ocitli v nebezpečnej situácii. Teraz by dávalo zmysel stiahnuť sa, hovorí 04 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:26