Machu Picchu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Po takmer mesiaci sa opäť otvorilo Machu Picchu, protivládne protesty v peru pokračujú

15.02.2023, 23:06
Autor:
ČTKČTK

Protivládne protesty, ktorých účastníci požadujú demisiu vlády, rozpustenie parlamentu a vytvorenie novej ústavy, sú najsilnejšie na juhu krajiny v chudobných poľnohospodárskych regiónoch.

 Jedna z najznámejších juhoamerických pamiatok, peruánske Machu Picchu, sa dnes po takmer mesiaci opäť otvorila verejnosti, zatvorená bola pre protivládne protesty, sprevádzané blokádami, ktoré obmedzujú dopravu. Informovala o tom agentúra AP. Demonštrácie, ktoré si v Peru od decembra vyžiadali na šesť desiatok obetí, síce neskončili, ale v okolí Machu Picchu sa úrady dohodli s miestnymi organizáciami. Príjmy z cestovného ruchu sú totiž významné pre ekonomiku oblasti.

Peruánske ministerstvo kultúry tiež uviedlo, že zmyslom znovuotvorenia tejto pamiatky UNESCO je obnova kultúrnej a ekonomickej činnosti v regióne. Tá sa sotva spamätala z obmedzení za pandémie covidu-19, keď bolo Machu Picchu tiež zatvorené. Vlani v decembri potom kvôli blokádam ciest a snahe protivládnych demonštrantov obsadiť miestne letisko uviazli stovky zahraničných turistov pri Machu Picchu po tom, ako sa zastavila aj železničná doprava.

image

Protesty v Peru pokračujú, upokojenie sa nechystá. Kongres odmietol už tretí návrh na predčasné voľby

Protivládne protesty, ktorých účastníci požadujú demisiu vlády, rozpustenie parlamentu a vytvorenie novej ústavy, sú najsilnejšie práve na juhu krajiny v chudobných poľnohospodárskych regiónoch Cuzco či Puno, kde sa obyvatelia dlhodobo sťažujú na nezáujem zo strany vlády. Minulý mesiac protesty vrcholili pochodom do metropoly Limy, kde sa potom konala séria demonštrácií. Vláda reagovala vyhlásením výnimočného stavu vo viacerých oblastiach, vrátane Limy, ktorý v utorok predĺžila o ďalších 30 dní. Výnimočný stav vláde umožňuje okrem iného obmedziť slobodu pohybu či zhromažďovanie.

Nepokoje v Peru vypukli 7. decembra po zosadení ľavicového prezidenta Pedra Castilla parlamentom a jeho zatknutí a obvinení zo vzbury kvôli tomu, že chcel zákonodarný zbor rozpustiť. Tento zámer Castillo oznámil krátko predtým, ako mali poslanci už tretíkrát za jeho pôsobenie v úrade hlasovať o jeho odvolaní pre "morálnu nespôsobilosť".

image

Pri páde autobusu z útesu v Peru zahynulo najmenej 24 ľudí, stalo sa to v "Diablovej zákrute"

Castilla, ktorý je v niekoľkých kauzách vyšetrovaný kvôli korupcii, nahradila v úrade jeho viceprezidentka Dina Boluarteová. Tá sa neskôr pokúsila protesty upokojiť sľubom predčasných volieb, ktoré parlament posunul zatiaľ na apríl 2024. To však demonštrantom nestačí a požadujú voľby už tento rok.

Nepokoje v Peru sú dôsledkom dlhodobej nestability, Boluarteová je už šiestou hlavou krajiny od roku 2016. Bývalý vidiecky učiteľ Castillo bol prezidentom od júla 2021 a jeho vláda sa od začiatku potýkala s obštrukciami parlamentu, často iniciovanými pravicovou političkou Keiko Fujimoriovou. Táto dcéra exprezidenta Alberta Fujimoriho, ktorý si odpykáva trest väzenia za porušovanie ľudských práv a zabitie, s Castillom tesne prehrala v roku 2021 v prezidentských voľbách. Aj ona v minulosti strávila niekoľko mesiacov vo väzbe kvôli obvineniu z korupcie a prania špinavých peňazí.

01 - Modified: 2023-02-03 08:10:13 - Feat.: 1 - Title: Protesty v Peru pokračujú, upokojenie sa nechystá. Kongres odmietol už tretí návrh na predčasné voľby 02 - Modified: 2023-01-30 07:51:22 - Feat.: 1 - Title: V Západnej Austrálii sa stratila kapsula s rádioaktívnym céziom, pravdepodobne vypadla z auta 03 - Modified: 2023-01-28 22:04:42 - Feat.: 1 - Title: Pri páde autobusu z útesu v Peru zahynulo najmenej 24 ľudí, stalo sa to v "Diablovej zákrute"
01 - Modified: 2024-04-23 10:45:19 - Feat.: - Title: V Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu 02 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 10:16:22 - Feat.: - Title: Peru tvrdí, že našlo vôbec najstaršieho človeka na planéte. Ak sa zistenie potvrdí, 124-ročný Marcelino prepíše históriu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:42