Muž si fotí ako stúpa čierny dym po vykoľajení vlaku s vinylchloridom v obci East Palestine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kŕdle rýb a žiab plávali bruchom hore, ľudia si skúmajú vyrážky. Zamorené americké mestečko žije v strachu

17.02.2023, 18:55
Autor:
ČTKČTKredred

Život v mestečku na hranici Ohia s Pensylvániou sa zmenil 3. februára ráno, keď sa tu vykoľajila časť nákladného vlaku so 150 vagónmi. Asi 20 z nich podľa vyšetrovateľov viezlo toxické látky.

Stovky obyvateľov mestečka East Palestine v americkom Ohiu sa v stredu dožadovali odpovedí na kľúčové otázky o vykoľajení vlaku vezúceho nebezpečné látky. V meste dva týždne od nehody panuje nervozita, úrady zisťujú, či je zdravie obyvateľov v ohrození. Na miesto dorazil aj šéf federálnej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) Michael Regan.

Denník The New York Times v novej reportáži opisuje, že mnohí obyvatelia asi päťtisícovej obce v týchto dňoch žijú v strachu. „Ľudia čuchali k vode, ktorá im tečie z kohútika, v zrkadle si skúmali vyrážky a hľadeli do potokov na zeleno-biele kŕdle rýb a žiab plávajúcich bruchom hore. Zápach pretrvával, niektorým pripomínal požiar pneumatík, iným mix horiaceho plastu, modelárske lepidlo alebo odlakovač,“ napísal denník.

image

Slovenské mesto duchov: Ekologická katastrofa sa začala úhynom včiel, došlo aj na kravy a ovce

20 vagónov s toxickými látkami

Život v mestečku na hranici Ohia s Pensylvániou sa zmenil 3. februára ráno, keď sa tu vykoľajila časť nákladného vlaku so 150 vagónmi. Asi 20 z nich podľa vyšetrovateľov viezlo toxické látky, z ktorých najväčšie obavy budil karcinogénny vinylchlorid používaný na výrobu tvrdých plastov. Časť nákladu sa ihneď uvoľnila do okolia a na mieste vypukol požiar, z ktorého stúpali nad mesto oblaky hustého dymu.

Tri dni po nehode sa úrady rozhodli začať "kontrolované pálenie" chemikálií z piatich cisterien kvôli obave, že náklad exploduje. Z oblastí na oboch stranách štátnej hranice boli evakuované stovky ľudí. Chemikálie sa okrem ovzdušia dostali aj do vodných tokov a odborníci štátu Ohio odhadli, že do 8. februára zabili 3500 rýb.

VIDEO: Zábery z dronu na miesto vykoľajenia vlaku pri East Palestine:

Vývoj vyvolal otázky o rizikách pre obyvateľov či ich zvieratá, ktoré pretrvávajú aj viac ako desať dní po nehode. Na stredajšom stretnutí v školskej telocvični štátni činitelia ďalej trvali na tom, že testovanie neodhalilo problémy s ovzduším, a sľúbili ďalšie monitorovanie kvality vzduchu aj pitnej vody.

Pôvodne mal byť na stretnutí zastúpený aj dopravca Norfolk Southern, ktorému vykoľajená súprava patrila, ale firma účasť zrušila s vysvetlením, že jej zamestnanci čelia silnejúcim vyhrážkam.

„Len veľa tancovali okolo tých otázok,“ reagovala na obsah brífingu miestna obyvateľka Danielle Dealová. "Norfolk tu mal byť," dodala v rozhovore s agentúrou AP.

Tri dni nevedeli, čo vo vlaku bolo

Obyvatelia East Palestine a okolia okrem iného uvádzali, že potrebujú pomoc so získavaním finančnej podpory, ktorú železničný dopravca ponúkol stovkám evakuovaných rodín. Zároveň chcú vedieť, či bude firma za následky nehody stíhaná. „Prečo sú takí mlčanliví? (...) Tri dni sme ani nevedeli, čo v tom vlaku bolo,“ povedala iná miestna žena Kathy Dykeová.

John Hamner, ktorého firma sídli len niekoľko metrov od miesta vykoľajenia vlaku, prirovnal nehodu k jadrovej havárii v Černobyle. „Bojím sa o ľudí, ktorí tu žijú,“ povedal v rozhovore pre BBC. „Nepoznám nikoho, kto by mohol spať, pretože je to na mnohých frontoch. Je to vaše podnikanie, je to vaše zdravie a je to zdravie vašich priateľov,“ dodal.

Agentúra EPA uviedla, že podľa posledných testov piatich studní, z ktorých čerpá obecný vodovod, nie je voda v East Palestine kontaminovaná. Zároveň odporučila testy v súkromných studniach, ktoré nie sú také hlboké. Kontrolu zdrojov pitnej vody medzitým preventívne vykonávali v niekoľkých štátoch čerpajúcich z rieky Ohio pretekajúcej južne od East Palestine.

Príčina nehody nákladného vlaku je stále predmetom vyšetrovania. Udalosť však pritiahla pozornosť aj za hranicami Ohia či Pensylvánie a oživila debaty o bezpečnostných štandardoch v železničnej doprave a regulácii odvetvia na federálnej úrovni.

Magazín Vice v stredu prišiel so zistením, že havária vlaku s označením 32N nebola pre niektorých pracovníkov Norfolk Southern prekvapením. Vypovedali, že súprava mala medzi železničiarmi zlú povesť a kvôli bezpečnostným problémom mala prezývku 32Nasty, čiže „nepríjemná 32“.

„Budú sa diať ďalej a ďalej (nehody), ak budú regulátori ďalej tolerovať, ako tento model podnikania ničí systém nákladnej železničnej dopravy v našej krajine v honbe za ziskami,“ povedal nemenovaný zamestnanec.

01 - Modified: 2024-04-07 19:05:34 - Feat.: - Title: Tragédia na železničnej trati. Vlak zrazil chodca za Ložínom smerom na Bánovce nad Ondavou 02 - Modified: 2024-03-30 10:29:00 - Feat.: - Title: Tragédia na koľajniciach. Polícia preveruje okolnosti nehody, pri ktorej vlak zachytil ženu v Kremnici 03 - Modified: 2024-03-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Z Česka vyrazí volebný vlak. Vďaka nemu sa budú môcť zadarmo zúčastniť druhého kola prezidentských volieb stovky Slovákov 04 - Modified: 2024-03-03 10:33:50 - Feat.: - Title: Hrozba ekologickej katastrofy v Červenom mori. Jemenskí povstalci potopili loď plnú umelých hnojív 05 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Misia proti húsíovcom kríva, počet ich bojovníkov stále rastie. Teraz hrozí ekologická katastrofa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:06