Ukrajinský vojak hliadkuje v uliciach mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vojna na Ukrajine ponúka ponaučenie pre možné budúce konflikty, sovietske tanky a moderné drony bojujú spolu

18.02.2023, 07:40
Autor:
ČTKČTK

Potreba dobre sa zásobovať zbraňami, bojovať s využitím najmodernejších technológií a nebrániť sa použitiu umelej inteligencie sú len niektoré z ponaučení, ktoré konflikt na Ukrajine priniesol.

So svojimi sovietskymi tankmi a zákopmi niekedy vojna na Ukrajine vyzerá ako prežitok, pripomienka minulosti. Odborníci sa však domnievajú, že ponúka ponaučenie pre všetky možné budúce konflikty, od Blízkeho východu po Taiwan, píše agentúra AFP.

Potreba dobre sa zásobovať zbraňami, bojovať s využitím najmodernejších technológií a nebrániť sa použitiu umelej inteligencie sú len niektoré z ponaučení, ktoré konflikt bezmála rok od vpádu ruských jednotiek na Ukrajinu priniesol.

Umelá inteligencia

Na bojisku je nevyhnutné identifikovať ciele a dokázať ich rýchlo zasiahnuť. Novinkou je v tomto ohľade kombinovanie dát z rôznych zariadení, čo utvára presný obraz terénu, uvádza expert na obranu Stephen Biddle z americkej Kolumbijskej univerzity.

image

USA udelili miliardový kontrakt na zvýšenie výroby delostreleckých nábojov, ktoré používa Ukrajina

Americká spoločnosť Palantir poskytla Kyjevu svoje nástroje umelej inteligencie, ktoré triedia gigabajty dát a umožňujú ukrajinskému veleniu poznať pohyb, pozície a potenciálne ciele ruských jednotiek v reálnom čase. Šéf spoločnosti Palantir Alex Karp tvrdí, že tieto "vojnové zbrane" nového typu poskytujú svojim užívateľom zásadnú taktickú výhodu nad protivníkom.

Autonómne zbrane

Dronová vojna sa začala na Ukrajine. Rusi aj Ukrajinci sú v súčasnosti v tejto oblasti bohato vybavení a armády po celom svete pracujú na tom, aby si zariadili vlastnú flotilu.

image

Ukrajina požaduje od spojencov kontroverzné kazetové a fosforové zbrane, medzinárodné právo ich zakazuje

Ďalším krokom sú autonómne drony novej generácie, naprogramované k útoku bez toho, aby k nemu potrebovali ľudský pokyn. Títo "zabijáci" kvôli nedostatočnému dohľadu zo strany vojenských či politických lídrov vyvolávajú obavy.

Ukrajinci už používajú bezpilotné lietadlá Switchblade americkej výroby, ktoré majú schopnosť rozpoznávať objekty pre výber cieľa.

Open-source

V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa stalo kľúčovým získavanie spravodajstva z informácií voľne dostupných na internete - známe tiež pod skratkou OSINT (open source intelligence). Ktokoľvek môže prehľadávať skupiny na telegrame, satelitné snímky, mapy, online diskusné fóra a videá na sociálnej sieti TikTok, aby získal informácie od geolokácie potenciálnych cieľov až po zákulisné politické rozhodnutia.

image

Zelenskyj v Mníchove poďakoval za dodávky zbraní. Ukrajina musí zvíťaziť a pričleniť sa k Západu, vyhlásil

Za používanie mobilných telefónov na Ukrajine zaplatilo životom nemálo ruských vojakov.

Candace Rondeauxová z výskumného centra New America pripomína, že open-source hral úlohu už pred začiatkom vojny v súvislosti s informáciami o prípravách Ruska na inváziu.

Protivzdušná obrana

Prekvapením bolo, akú malú úlohu zohráva vo vojne na Ukrajine letectvo, a to aj vzhľadom na sumy investované do bombardérov alebo technológií, ako sú lietadlá nezistiteľné radarmi. Dôvodom je protivzdušná obrana, teda kontrola vzdušného priestoru pomocou rakiet zem-vzduch.

To nie je žiadna novinka, hovorí Stephen Biddle "Je veľmi ťažké uspieť v ofenzíve proti dobre pripravenej obrane," uvádza.

image

Výrobca tankov Leopard 2 je pripravený zvýšiť produkciu. Čaká už len na politický signál

Ukrajina však ukázala, že krajiny potrebujú veľké množstvo batérií protivzdušnej obrany. Náročná požiadavka vzhľadom na to, že jedna batéria systému Patriot stojí vyše jednu miliardu dolárov.

Zbrane a iné zbrane

Jedným z hlavných ponaučení z tejto vojny je kľúčová úloha, akú zohrávajú zásoby zbraní a munície. Konflikt ich spotreboval veľké množstvo, preto je potrebné mať naozaj značné zásoby a schopnosť ich dopĺňať.

Ukrajine chýba všetko, od najjednoduchších projektilov po najsofistikovanejšiu muníciu. Spojenci preto vynakladajú značné úsilie na to, aby dopyt uspokojili.

Becca Wasserová z analytického strediska CNAS spomína nedávnu simuláciu čínskej invázie na Taiwan, kde by podľa nej dopĺňanie zásob, najmä presne navádzanej munície, predstavovalo "obrovskú výzvu". Nemožno totiž rovnako ako v prípade ruskej invázie predpokladať, že by "prípadný konflikt medzi USA a Čínou rýchlo skončil".

Decentralizácia

V terénnom boji proti Rusom sa ukázala ako účinná decentralizácia ukrajinského velenia, uvádza Biddle. "Strnulé, centralizované vedenie v ruskom štýle už dlho nedáva zmysel," hovorí.

image

Vojnou zmietaná Ukrajina potrebuje viac peňazí, uviedla WHO. Niektorí obyvatelia nemajú lieky

Mnoho krajín NATO však presne takéto centralizované vedenie má. Túto situáciu bude "veľmi ťažké zmeniť", dodáva Biddle.

01 - Modified: 2023-02-18 05:58:32 - Feat.: 1 - Title: USA udelili miliardový kontrakt na zvýšenie výroby delostreleckých nábojov, ktoré používa Ukrajina 02 - Modified: 2023-02-18 05:49:18 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina požaduje od spojencov kontroverzné kazetové a fosforové zbrane, medzinárodné právo ich zakazuje 03 - Modified: 2023-02-17 15:13:42 - Feat.: 1 - Title: Scholz vyzýva spojencov: Ak môžete dodať tanky Ukrajine, urobte tak ihneď. Nemecko vás podporí
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:41