Americký prezident Joe Biden s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. FOTO: Slawomir Kaminski/Agencja Wyborcza/REUTERS 
StoryEditor

Biden v Poľsku: NATO je silnejšie než kedykoľvek predtým, Ukrajina má našu neochvejnú podporu

21.02.2023, 15:50
Autor:
TASRTASR

Americký prezident má ešte dnes predniesť vo Varšave prejav a v stredu sa stretne s lídrami krajín Bukureštskej deviatky, kam patrí aj Slovensko.

Severoatlantická aliancia je v súčasnosti silnejšia než kedykoľvek predtým, vyhlásil v utorok americký prezident Joe Biden na stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom vo Varšave. Informovali o tom agentúry AFP, AP a PAP.

"Rok po (začiatku ruskej invázie na Ukrajinu) by som povedal, že NATO je silnejšie než kedykoľvek predtým," povedal Biden a Ukrajine prisľúbil "neochvejnú podporu".

image

Zelenskyj má Američanov za hlupákov. Je jasné, že Biden mal od Putina záruky, píšu v Rusku

Biden v pondelok prekvapujúco pricestoval cez Poľsko do Kyjeva, za čo sa mu Duda v utorok poďakoval. "Bolo to neuveriteľne strategické a aj politické gesto, ohromne dôležitý politický signál, samozrejme, predovšetkým pre Ukrajinu," uviedol Duda s tým, že Bidenova návšteva pozdvihla morálku ukrajinských obrancov. "Je to signál, že slobodný svet a jeho najväčší líder, prezident Spojených štátov, stojí pri nich," zdôraznil najvyšší poľský predstaviteľ.

Vyzdvihol aj dôležitosť Bidenovej návštevy Poľska. "Vaša návšteva je dôležitým signálom pre bezpečnosť a signálom zodpovednosti Spojených štátov voči bezpečnosti sveta a Európy. Amerika môže udržať svetový poriadok," povedal Duda Bidenovi počas ich stretnutia.

image

Prísne tajná návšteva. Biden prišiel do Kyjeva nočným vlakom, Američania predtým nadviazali kontakt s Rusmi

Podľa Dudu je Poľsko bezpečné vďaka prítomnosti amerických jednotiek. Bidenovi tlmočil názor Poľska, že USA a Európa by mali viac spolupracovať v oblasti bezpečnosti aj hospodárstva.

Biden má ešte v utorok predniesť vo Varšave prejav a v stredu sa stretne s lídrami krajín Bukureštskej deviatky, kam patrí aj Slovensko. Zastupovať ho bude prezidentka Zuzana Čaputová.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:51