Foto Leopard 2A4. FOTO: Reuters
StoryEditor

Podpora Kyjeva je podľa nemeckého poslanca Rotha investícia do bezpečnosti. Varoval pred obetovaním Ukrajiny

23.02.2023, 10:08
Autor:
ČTKČTK

Nemecko po ruskom vpáde na Ukrajinu muselo opakovane prehodnotiť svoj postoj k dodávkam zbraní, ktoré pred inváziou Kyjevu poskytnúť odmietalo.

Podpora Ukrajiny, ktorá vzdoruje ruskej invázii, nie je veľkorysosť, ale investície do vlastnej bezpečnosti. V rozhovore so zahraničnými spravodajcami v Berlíne to vyhlásil predseda zahraničného výboru nemeckého parlamentu Michael Roth. V debate s korešpondentami zároveň ocenil to, aký zásadný politický obrat Nemecko v podpore Ukrajiny urobilo. Dôrazne tiež varoval pred obetovaním Ukrajiny a pred takým kompromisom, ktorý by síce vojnu ukončil, zároveň by ale povzbudil ruskú agresiu.

Nemecko po ruskom vpáde na Ukrajinu muselo opakovane prehodnotiť svoj postoj k dodávkam zbraní, ktoré pred inváziou Kyjevu poskytnúť odmietalo. "To, že Nemecko ustúpilo od svojej zásady a rozhodlo sa dodávať zbrane do konfliktného regiónu, bolo správne," povedal sociálny demokrat Roth. "Cesta, ktorú Nemecko urazilo od 5000 prilieb k najmodernejším tankom Leopard 2, je úctyhodná," doplnil. Spomínaných 5000 vojenských prilieb ponúkol Berlín ukrajinskej armáde vlani 26. januára, necelý mesiac pred inváziou. Tento rok v januári, takmer na rok presne od pôvodnej ponuky, sľúbilo Nemecko dodať na Ukrajinu 14 moderných tankov Leopard 2A6.

Investícia, nie veľkorysosť

"Naše angažmán na Ukrajine a pre Ukrajinu nechcem označovať ako veľkorysosť, je to investícia do našej vlastnej bezpečnosti, do mieru pre nás, lebo keby Ukrajina padla, hrozili by ďalšie vojenské konflikty vo východnej Európe. Rusko by mohlo potom napadnúť napríklad Gruzínsku a Moldavsko," povedal Roth. Uviedol, že dôležitá nie je len zbrojná pomoc, aby sa Ukrajina mohla brániť, ale tiež hospodárske sankcie. Tie totiž podľa neho jasne ukazujú, že Nemecko a Západ sa nemienia zmieriť s ruskou agresiou. "Som za tie najprísnejšie sankcie," povedal.

image

Rusko i Ukrajina budú rokovať, iba ak sa vyčerpajú obe armády, tvrdí profesor medzinárodných vzťahov

Diskusia o tancoch podľa Rotha ukázala, že spory by spojenci mali riešiť priamo medzi sebou a nie verejne. "Keď sa spojenci medzi sebou verejne hádajú, tak to pomáha len (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi. K liberálnym demokraciám ale patria spory, argumentovanie a hľadanie správnej cesty, "povedal.

Roth nepočíta s tým, že by vojna mohla v najbližších niekoľkých týždňoch skončiť, pretože postoj ruského autoritárskeho prezidenta Vladimira Putina nič také nenaznačuje. A práve od neho podľa Rotha závisí, či sa boje zastavia. "O tom, či táto vojna skončí, sa nebude rozhodovať v Berlíne, vo Washingtone alebo v Paríži, ale v Kremli. Koniec vojny má v ruke Putin. Ak stiahne svoje jednotky a zastaví boje, tak môže vojna skončiť. Zatiaľ takúto možnosť ale nevidím," povedal.

Nové hrozby

Putinov utorkový prejav k členom parlamentu a ďalším predstaviteľom režimu označil za strašný. "Putin v ňom nepriniesol nič nové ako obvyklú zmes konšpiračných teórií, propagandistických exkurzií a hrozieb," povedal.

Kvôli výhľadu na dlhší konflikt je podľa Rotha dôležité navýšiť predovšetkým európske kapacity zbrojného priemyslu, ktorý nie je schopný rýchlo nahrádzať muníciu, ktorú Ukrajina spotrebuje. Spomenul tiež, že Európa stále nie je schopná zastúpiť v podpore Spojené štáty. "Ak by sa USA stiahli, potom by Ukrajina túto vojnu pravdepodobne už dávno prehrala. My Európania musíme viac robiť pre bezpečnosť a mier v Európe, samozrejme majú mnohí od Nemecka a Francúzska oprávnene veľké očakávania," povedal.

image

Vojna na Ukrajine upozornila Európu na obranu i energetickú bezpečnosť, tvrdí analytik

Roth v rozhovore opakovane zdôrazňoval, že Ukrajina musí vojnu vyhrať a že akákoľvek mierová dohoda musí zodpovedať želaniam Ukrajincov. "Keďže jedine tak bude nádej, že Ukrajina zostane slobodnou, demokratickou a suverénnou krajinou a že si udrží svoju územnú celistvosť," povedal.

Úspech Ruska by mier Európe a svetu nepriniesol, je presvedčený Roth. "Ruský agresor by bol čoraz hladnejší. Ľudia, zobuďte sa! Putin opakovane vyhlasoval, o čo mu ide. Putin nepovažuje za najväčšie tragédie 20. storočia holokaust, dve svetové vojny, fašizmus, ale rozpad Sovietskeho zväzu, "dodal.

01 - Modified: 2023-02-23 08:45:41 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine premenila pozíciu Poľska. Z problémového štátu je razom líder Európy 02 - Modified: 2023-02-22 14:17:29 - Feat.: 1 - Title: USA vopred varovali Nemecko pred vypuknutím vojny na Ukrajine, pripomína nemecký minister hospodárstva 03 - Modified: 2023-02-22 11:21:37 - Feat.: 1 - Title: Vojenské zastúpenie Slovenska v NATO a Únii by sa malo rozšíriť, rozhodla vláda 04 - Modified: 2023-02-22 10:56:39 - Feat.: 1 - Title: Berlín v reakcii na rozsudok smrti vyhostí dvoch iránskych diplomatov
01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 04 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:34