Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Únia pomáha ukrajinským novinárom a preveruje mediálny zákon, tvrdí podpredsedníčka Európskej komisie

24.02.2023, 17:18
Autor:
TASRTASR

Věra Jourová zdôraznila, že Únia musí v mediálnej oblasti pomáhať aj Ukrajine. Ocenila, že ukrajinská strana prijala mediálny zákon, ktorý z pohľadu Bruselu spĺňa potrebné parametre.

Európska únia chce Ukrajine pomáhať aj v oblasti budovania slobodných médií, čo je nevyhnutný predpoklad pre získanie členstva v Európskej únii. V rozhovore pre TASR to uviedla podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Portál Politico v piatok pripomenul, že Jourová bola vo štvrtok v Amsterdame propagovať projekt s názvom Rádio Slobodné Rusko. Amsterdam sa totiž po Rige stal novým domovom ruských exilových novinárov z webového denníka The Moscow Times, televízie Dožď či portálu Meduza. Tí aj naďalej vyrábajú obsahy pre občanov Ruska, ktorí sú vo vlasti vystavení jednostrannej štátnej propagande.

image

Reportáž z Ruska: pašovaná Coca-Cola, hľadanie „agentov“ a wagnerovské kladivo ako symbol spravodlivosti

Jourová zopakovala, že projekt Rádia Slobodné Rusko nie je o rozhlasovej stanici, ale o vytvorení takých podmienok, aby bol hlas ruských nezávislých médií silnejší, mal širší dosah a aby sa prepojili rôzne centrá ruských nezávislých médií v krajinách Únie.

Podľa Politica by ďalšie ruské nezávislé mediálne centrum s približne 50 - 60 novinármi malo byť v Prahe. Na tento projekt však treba finančné prostriedky. Jourová už naznačila, že v tejto veci príde do Prahy a chce získať tri milióny eur na vytvorenie štruktúry, ktorá podporí ruských nezávislých novinárov a pritiahne viac peňazí.

image

Heger má nového hovorcu. Janíkovú strieda bývalý novinár Markízy

Jourová zdôraznila, že Únia musí v mediálnej oblasti pomáhať aj Ukrajine. Ocenila, že ukrajinská strana prijala mediálny zákon, ktorý z pohľadu Bruselu spĺňa potrebné parametre, aj keď si treba počkať na jeho uplatnenie v praxi. Za prvoradú úlohu považuje to, aby mohli novinári na Ukrajine slobodne vykonávať svoju prácu.

"Hlavné je, aby novinári mohli pracovať, mali peniaze na obživu a zaistenú elementárnu bezpečnosť. To sú veci, ktoré aj Európska únia financuje. Už sme poslali 15 miliónov eur a ďalšie peniaze sú pripravené," povedala Jourová.

image

Nemecko dodá Ukrajine ďalšie štyri tanky Leopard 2. Je to viac ako Berlín Kyjevu prisľúbil

Zdôraznila, že táto pomoc je prospešná aj pre Európsku úniu, lebo vďaka práci ukrajinských novinárov získava cenné fakty o dianí na fronte. "Ten mediálny zákon zatiaľ ešte hodnotíme, ale predpokladám, že povieme, že viac-menej spĺňa naše požiadavky," dodala.

Po konci vojny sa Európska únia viac sústredí na prístupový proces Ukrajiny. "Každá krajina, ktorá chce pristúpiť, využíva programy technickej pomoci, čo je aj prípad Ukrajiny. My platíme poradcov a konzultantov, aby tie krajiny pripravili na vstup, aby robili reformy tak ako treba," vysvetlila Jourová, ktorá pred prácou v eurokomisii sama pôsobila ako konzultantka v tejto oblasti v niektorých východoeurópskych krajinách.

01 - Modified: 2023-02-23 13:08:32 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia zakázala zamestnancom používať TikTok na služobných zariadeniach, môže ísť o hrozbu 02 - Modified: 2023-02-23 11:51:41 - Feat.: 1 - Title: Nový nápad z Bruselu: firemné autá chcú povinne elektrické už od roku 2030 03 - Modified: 2023-02-22 18:27:00 - Feat.: 1 - Title: Členské štáty sa zatiaľ nedohodli na novom súbore sankcií voči Rusku, má byť hotový na výročie invázie
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:32