Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken si podáva ruku s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v sídle OSN v New Yorku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Generálny tajomník OSN vyzval na mier na Ukrajine. Život ľudí na Ukrajine je peklom, vyhlásil

24.02.2023, 22:09
Autor:
TASRTASR

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo vystúpení na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ocenil neochvejný odpor Ukrajincov voči ruskej útočnej vojne.

Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN pri príležitosti roku od vypuknutia ruskej útočnej vojny vyhlásil, že život ľudí na Ukrajine je peklom. Vyzval súčasne na mier a zastavenie ďalšej eskalácie konfliktu. Informujeme o tom na základe správ agentúry DPA.

"Všetci musíme podporiť každé zmysluplné úsilie o ukončenie tohto krviprelievania a konečne dať mieru šancu," apeloval šéf OSN. Upozornil na utrpenie civilistov s tým, že vyše 13 miliónov Ukrajincov utieklo z krajiny alebo bolo vnútorne vysídlených. Humanitárnu pomoc podľa jeho slov potrebuje v súčasnosti na Ukrajine 17,6 milióna ľudí.

Ako ďalej povedal, zaznamenaných bolo už viac než 700 útokov na zdravotnícke zariadenia a 3000 útokov na školy a univerzity.

Putin nedosiahol svoj cieľ

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo vystúpení na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ocenil neochvejný odpor Ukrajincov voči ruskej útočnej vojne. Poznamenal, že vďaka tomu sa ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nepodarilo dosiahnuť jeho hlavný cieľ "ovládnuť Ukrajinu a jej existenciu ako nezávislého štátu a začleniť ju do Ruska".

image

Moskva bude považovať ohrozenie svojich jednotiek v Podnestersku za priamy útok na Rusko

Ruské sily usmrtili desaťtisíce ukrajinských mužov, žien a detí a z domovov vyhnali viac ako 13 miliónov ľudí, poznamenal Blinken. Uviedol tiež, že Rusi zničili vyše polovicu ukrajinskej rozvodnej siete a do Ruska odvliekli najmenej 6000 detí z Ukrajiny. "Napriek tomu je zápal Ukrajincov (zvíťaziť) nezlomný a silnejší ako kedykoľvek predtým," dodal Blinken.

Šéf britskej diplomacie James Cleverly kritizoval Putina za to, že z egoistických dôvodov obetuje životy vlastných vojakov. Obsadenie území na východe a juhu Ukrajiny podľa neho poukazuje na imperiálne ambície šéfa Kremľa. Za tie "beznádejné ambície" však každý deň svojím životom zaplatí 800 ruských vojakov, povedal Cleverly. Dodal, že Londýn bude naďalej Kyjev podporovať, pričom táto pomoc "nie je a ani nikdy nebude časovo obmedzená".

Útočná vojna

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba Bezpečnostnej rade povedal, že Putin "prehrá skôr, ako si myslí", a zopakoval výzvu na vytvorenie osobitného tribunálu s oprávnením stíhať zločin útočnej vojny.

image

"Putin je vrah!" a "Rusi domov!", skandovali protestujúci v Budapešti

Bezpečnostná rada OSN zasadá v piatok na úrovni ministrov zahraničných vecí pri príležitosti prvého výročia vojny na Ukrajine. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia podľa denníka The Guardian prerušil úvodnú minútu ticha, na ktorú vyzval šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba s cieľom uctiť si "obete (ruskej) agresie".

Po tom, ako sa zúčastnení postavili, začal Nebenzia klopkať do mikrofónu a vyžiadal si slovo. "Postavili sme sa, aby sme si uctili pamiatku všetkých obetí toho, čo sa stalo na Ukrajine od roku 2014. Všetkých, ktorí zahynuli. Všetky životy sú cenné," povedal na margo Rusov, ktorí prišli o život počas konfliktu.

01 - Modified: 2023-02-24 20:53:39 - Feat.: 1 - Title: Jedinou cestou k mieru na Ukrajine je zastavenie útočných operácií Ruska, tvrdí Káčer 02 - Modified: 2023-02-24 20:17:14 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarsko sa opäť ponúklo za sprostredkovateľa vo vojne Ruska proti Ukrajine 03 - Modified: 2023-02-24 18:19:25 - Feat.: 1 - Title: Erdogan v telefonáte s Putinom vyzval na "spravodlivý mier" na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:14